Dag Fyra, ik ga met het vliegtuig naar Amsterdam

by Polle on January 16, 2013

Update: inmiddels ook opgepakt door ThePostOnline en HLN.

Ik hou van de trein. Al jaren.
De tijd in de trein is een van mijn meest productieve momenten van de dag.
Ik vind het heerlijk om te lezen of wat te schrijven.
En omdat het grootste deel van mijn klanten in Nederland zit en ik in Gent woon maak ik wekelijks minimaal 2 keer gebruik van de internationale trein van Antwerpen/Brussel naar Schiphol/Amsterdam.

En sinds kort is daar de Fyra. Ik hoefde helemaal geen Fyra. Ik vond het eigenlijk wel prima om met de normale internationale trein van Amsterdam naar Gent te puffen via Antwerpen. Een volle drie uur werktijd. Heerlijk. Alle tijd van de wereld. En na die drie uur tijd om of de week af te sluiten en het weekend in te gaan of me mentaal voor te bereiden op een week bikkelen.

Maar de Fyra dus. Tja.
Van de introductie die zelfs voor het personeel onduidelijk was, van onduidelijke en soms ronduit hilarische prijsstellingen, servicekosten die geen service leveren, treinplanners die geen treinreis kunnen plannen (en nog een), van het feit dat je niet een Fyra ticket tegen bijbetaling kunt omwisselen voor een Thalys ticket (“ja, dat zijn twee verschillende bedrijven, meneer”), het ontbreken van een abonnementsvorm en gewoon natuurlijk het feit dat het grootste deel van de treinen niet of niet op tijd rijdt. Sinds de introductie van de internationale Fyra reed 11% van de Fyra treinen die ik had met minder dan 5 minuten vertraging. Dus bijna 9 op 10 van de treinen die ik had had meer dan 5 minuten vertraging of reed gewoon niet (overigens gebeurde dat wel vaker; in 2011 had ik 431 minuten vertraging in december).

Gisteravond was de druppel. Ik moest de woensdagochtend in Gent zijn dus was opzettelijk dinsdag einde dag vertrokken met de trein van 18h55 uit Schiphol (je leert op een gegeven moment om Fyra-buffers in te bouwen). Om onduidelijke redenen kwamen we uiteindelijk met 50 minuten vertraging aan in Antwerpen. En dan had ik nog veel geluk; later bleek dat mijn trein de laatste was uit Nederland. Het laatste beetje vertrouwen dat ik nog had in de Fyra is nu wel weg.

Ik heb oprecht medelijden met het NS/NMBS/NS International/NMS International/Fyra medewerkers die dag in dag uit hun best doen om mij en andere reizigers te helpen. Dank voor alle momenten dat ik de wanhoop nabij was en jullie duidelijkheid gaven, de moed er in hielden en/of me hielpen met een goed alternatief reisadvies. Oprechte excuses voor de momenten dat ik mijn Fyra-frustraties aan jullie liet blijken en misschien te onvriendelijk was. Dank voor alles, maar nu is het klaar.

En daarom ga ik volgende week met het vliegtuig. Een absurde gedachte als het niet momenteel gewoon de beste optie zou zijn.
De reistijd is vergelijkbaar (ik vermoed dat ik door de beslommeringen op een luchthaven iets langer bezig ben met het vliegtuig, maar dat test ik graag volgende week). Het verschil zit hem in de kosten (ongeveer 60 om 130 euro voor een retour). Maar ik betaal met liefde die 70 euro extra als ik daardoor vrijwel zeker weet dat ik op tijd op mijn bestemming aan kom en nog productief wat uren kan werken.
Ik heb geen rijbewijs, dus een auto is geen optie (en in de auto kan ik daarbij niet nog werken/lezen, het zijn dus verloren uren).
De Thalys is ongeveer even duur als vliegen en heeft de laatste tijd ook last van de Fyraproblemen. Ook geen optie dus.
Maandag vlieg ik dus heen, donderdag vlieg ik terug. De beste optie in Fyra-tijden.

{ 25 comments… read them below or add one }

Thomas Joos January 16, 2013 at 14:14

Absurd & jammer om te horen, Polle. Vernieuwing moet de gebruiker faciliteren, niet frustreren. Of dit nu digitaal of fysiek is, of een mengeling. Hopelijk betert het snel, want de dag van vandaag zouden zulke wekelijkse trips juist makkelijker moeten worden ipv moeilijker!

Reply

Pieter Ardinois January 16, 2013 at 14:39

Is Fyra vernieuwing? Sinds enige tijd ben ik fan van intercity lijnvluchten. We zouden allen wat meer moeten vliegen.

Reply

Polle de Maagt January 16, 2013 at 17:57

Ergens is het hilarisch als het niet zo vervelend zou zijn. Ergens is het ook cool om naar je werk te vliegen, maar ik doe dat liever als ik in Zuid-Frankrijk woon en in Nederland werk ;)

Reply

Hans van Gent January 16, 2013 at 14:24

Nog even geduld, met een beetje geluk komt er weer een Internationale Trein, zie ook:

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130116_039

Reply

Polle de Maagt January 16, 2013 at 17:56

Volgens mij wordt het dan allemaal weer complexer; zoals ik het begrepen heb loopt die van Den Haag naar Brussel en ben je dus als Amsterdam-reiziger alsnog aangewezen op de Fyra.

Reply

Hans van Gent January 20, 2013 at 22:09

Eehm naja je zou dan intercity naar Den Haag kunnen nemen en vanaf daar die trein pakken..

Reply

Marcel Koot January 16, 2013 at 14:57

zsja, het is eigenlijk te gek voor woorden: zo’n stukkie met het vliegtuig omdat er geen fatsoenlijke trein te krijgen is. #fail #fyra

wat ik alleen niet zo goed snap is, ik citeer, “Sinds de introductie van de internationale Fyra reed 11% van de Fyra treinen die ik had met minder dan 5 minuten vertraging. ”

volgens mij is sinds ± 8 december de gewone trein niet meer te pakken, en ben je gedwongen met Fyra te reizen. Slaat die 11% op je treinritten sinds die 8 december, of reed je daarvoor óók al met Fyra en heeft de 11% daar betrekking op?

Reply

Polle de Maagt January 16, 2013 at 17:55

11% is op de Fyra ritten na 8 december. Daarvoor was het sterk afhankelijk van de maand. Mijn meest rampzalige maand ooit was december 2011 http://trein.polledemaagt.com/post/20418849104/01-11-31-11-een-totaal-van-431-minuten-vertraging-in

Reply

Veerle Goossens January 16, 2013 at 16:18

En het milieu dan :(

Reply

Polle January 16, 2013 at 20:25

Ik weet het … het liefst trein ik … echt.

Reply

elise January 16, 2013 at 21:18

waarom komt het alternatief van de stoptrein antwerpen-roosendaal dan niet in je op? het duurt nog geen half uur langer dan met de oude beneluxtrein en je kan rustig werken. maar vooral: je doet het milieu er geen extra onheil mee aan!

Reply

Polle January 17, 2013 at 05:56

@Elise Het alternatief met de stoptrein duurt echt beduidend langer. Voorbeeld:

08h47-9h42 Gent Antwerpen
9h50-10h38 Antwerpen Roosendaal
10h43-12h32 Roosendaal Amsterdam
Dat is dus bijna 4 uur.

Reply

elise January 17, 2013 at 06:53

en met het vliegtuig heb je die tijd niet nodig? sorry hoor, maar dat gaat er bij mij niet in. bovendien wordt je werktijd aardig verstoord door allerlei formaliteiten. ik snap dat er frustraties zijn over de fyra – die heb ik ook – maar het vliegtuig?

Rutger van den noort January 16, 2013 at 18:17

Super verhaal, eerlijk en feitelijk, mooie oplossing, laat ook even weten hoe het vliegen gaat!

Reply

Polle January 16, 2013 at 20:23

Ik houd jullie posted; ik vlieg maandagmorgen heen, donderdagmiddag terug.

Reply

Gerben Abbink January 16, 2013 at 18:24

Beste Polle, mooi stuk, wij zijn met Tinker.travel bezig om eerst ons grond concept met taxi’s te introduceren maar daarna hebben wij met Tinker Air de ambitie om onder andere deze routes met vliegtuigen te gaan doen. Sorry, het duurt nog even maar heb geduld!

Reply

Polle January 16, 2013 at 20:23

In alle eerlijkheid; kijk er naar uit!

Reply

Rian van der Borgt January 16, 2013 at 20:01

Dat Thalys en Fyra verschillende bedrijven zouden zijn, is trouwens een sprookje van de spoorwegen. Beide treinen worden in Nederland door HSA en in België door de NMBS gereden.

Reply

Polle January 16, 2013 at 20:27

Zelfs al ZOUDEN ze gelijk hebben, dan nog heb je daar als klant niets aan. Voor een normale treinreiziger is een trein een trein en een internationale trein een internationale trein.
Maar worden ze niet daadwerkelijk door aparte bedrijen geopereerd? Het Belgische traject door NMBS Internationaal voor de Fyra?

Reply

Rian van der Borgt January 18, 2013 at 02:28

Het is telkens dezelfde vervoerder in België (NMBS) en in Nederland (HSA). Dat kun je ook aan de tickets zien: zowel op een Thalys-ticket als op een Fyra-ticket staan de codes 1088 (= NMBS) en 1284 (= HSA). Fyra is geen bedrijf maar een treinnaam (net als ICE, TGV enz.); Thalys is wel een bedrijf, maar laat het rijden van de treinen over aan NMBS en HSA. Voor de reiziger zijn alleen de op het ticket vermelde vervoerders van belang.
Voor EU-verordening 1371/2007 (in het bijzonder artikel 16) is het overigens niet relevant door welke vervoerder een vervangende verbinding gereden wordt.
Verder zegt NS Hispeed dat er afspraken zijn over vervangend vervoer met de Thalys en horen ze graag op welke data/bij welke treinen reizigers zijn geweigerd. Stuur me gerust een mail.

Reply

Polle January 18, 2013 at 14:18

Helder. Ik begreep hier http://www.flickr.com/photos/polledemaagt/8388428477/in/photostream ook al dat ze het zouden moeten kunnen wisselen. Als de Fyra dus ooit nog een keer *mag* rijden (www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1315537/hoogste-veiligheidsinstantie-verbiedt-voorlopig-alle-fyra-ritten.aspx), ga ik het nog eens proberen ;)

Reply

Polle January 17, 2013 at 05:52

In HLN deze morgen: “Gedaan met Fyra, ik neem vliegtuig”

Reply

Arne Maes January 17, 2013 at 14:36

Hilarisch, eerst aanhalen dat de Fyra duurder is en dat je minder tijd hebt om te werken tijdens het pendelen als minpunten aanhalen en dan kiezen voor het vliegtuig, waar je nog minder tijd zal op hebben om te werken en die nog veel duurder is, als je maar tegen vernieuwing kan zijn zeker?

BTW dat de service onbetrouwbaar is is wel een goed punt, maar geef het een jaar en het zal niet onbetrouwbaarder zijn of de gewone NMBS-service.

Reply

Koen AT Claes April 3, 2013 at 12:22

‘Environmentally’ totaal onverantwoord :-(

http://www.nytimes.com/2013/01/27/sunday-review/the-biggest-carbon-sin-air-travel.html

Shame on you, Polle. En je was zo goed bezig door de trein te nemen…

Reply

Polle January 19, 2013 at 17:49

Dat ga ik dan merken :) Vanaf zaterdag gaat het gebeuren.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: