Timehacking: Rescuetime en Wakoopa

Polle de Maagt
Polle de Maagt
[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” overlay_strength=”0.3″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]Bijhouden hoeveel tijd je aan projecten besteed is af en toe een hels karwei. Soms vergeet je gewoonweg bij te houden wanneer je gestart bent met een project en voor je het weet ben je snel even tussendoor aan het msnen of speel je even snel een spelletje online. Rescuetime (momenteel nog in beta) lost dit probleem voor je op. Na installatie van een klein programmaatje wordt op de achtergrond gemonitord welke programma’s en welke websites je hoe lang gebruikt. In een erg gelikte online interface (die wel wat weg heeft van een strak gestylede Google Analytics) kun je snel en makkelijk je volledige gebruik zien.

Pros

Daarbij is het mogelijk bepaalde programma’s en sites te taggen, waardoor je per tag/project een overzicht hebt van hoeveel tijd je er aan besteed hebt. Zo kun je bijvoorbeeld de webmail van je werk, de corporate site, het intranet van je werk en Word taggen met ‘werk’ en je prive mail, youtube en de site van je voetbalvereniging taggen met ‘prive’ om snel te zien hoeveel tijd je aan ‘werk’ en ‘prive’ besteed. Een gemis hierin is bijvoorbeeld wel dat het niet mogelijk is om specifieke subpagina’s van sites te taggen. Zou zou ik het bijvoorbeeld erg prettig vinden om verschillende documenten in Google Docs een andere tag mee te kunnen geven. Ik gebruik Google Docs namelijk voor verschillende projecten, meerdere zakelijk en meerdere prive.

Naast een grafiek van de populaire programma’s en het gebruik per tag kun je ook het dagelijks verbruik zien en het dagelijks verbruik per applicatie of site. Ook zijn deze drie grafieken zowel per week of maand te bekijken voor een nog beter (en af en toe nog confronterender 😉 ) overzicht.

Ook kun je deze data wekelijks via mail ontvangen (niet zo uitgebreid te customizen als de Google Analytics mailing, maar wel erg makkelijk).

Het op deze manier inzichtelijk maken van je applicatiegebruik maakt niet alleen je uren beter declarabel, maar helpt je ook beter inzichtelijk te maken waar je tijd verliest. Omdat je vervolgens bewust bent van het feit dat elk bezoek aan youtube om dat-ene-leuke-filmpje-nog-even-terug-te-kijken, aan hyves om even snel je profiel bij te werken of aan de site van de voetbalvereniging om in het forum een bericht achter te laten gelogd wordt en zichtbaar is in je wekelijks overzicht ga je bewust efficienter met je tijd om (en daar ging het ons om, toch?).

Rescuetime geeft je tenslotte de mogelijkheid je te abonneren op de meestgebruikte tags en bouwt momenteel verder aan de weg via de API. Van alles wordt verslag gedaan via de Rescuetime blog.

Cons

Naast het eerder genoemde nadeel dat het niet mogelijk is onderdelen van sites te taggen mis ik nog wat uitgebreidere mogelijkheden om de grafieken en de mailing naar mijn eigen wensen aan te passen. Ook wordt er her en der gehint naar een mogelijkheid om per dag doelen vast te stellen, een optie die ik persoonlijk wel prettig zou vinden.

Wakoopa

Daarbij vind ik een sociale component, zoals die wel in Wakoopa, een verwante tool van Nederlandse bodem, erg handig. Op basis van je webgebruik en het gebruik van anderen krijg je binnen Wakoopa namelijk aanbevelingen voor andere relevante programma’s. Daarnaast biedt Wakoopa de mogelijkheid contacten en groepen aan te maken en tips uit te wisselen, opties die ik uiteindelijk ook erg prettig zou vinden binnen Rescuetime.

Momenteel wordt het door het team van Wakoopa (de bijzonder getalenteerde twintigers Robert Gaal, Wouter Broekhof en Menno van der Sman) hard gewerkt aan de mogelijkheid om bij te houden welke webapplicaties je gebruikt (een optie die momenteel nog mist). Wanneer die optie wordt toegevoegd zijn beide applicaties wat mij betreft gelijkwaardig, waar bij Rescuetime de nadruk met name op projectmanagement ligt en bij Wakoopa de sociale component de boventoon voert.

De meest ideale timehacking tool zou een combinatie van Wakoopa en Rescuetime zijn. Maar zeker totdat Wakoopa de mogelijkheid integreert om bij te houden welke webapplicaties je gebruikt ben ik een fervent Rescuetime gebruiker.

Deze post verscheen ook op Lifehacking.nl, het weblog over lifehacking.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

6 comments
 1. RescueTime richt zich inderdaad puur op de gebruiker en doen ze heel erg goed. We zijn ook op dat gebied bezig met verbeteringen en leuke toevoegingen.

  Het is voor ons in ieder geval erg prettig om te zien dat ook andere partijen brood zien in het tracken van software: RescueTime is namelijk gefinancierd door het bekende Y Combinator fonds.

  En “bijzonder getalenteerd”, ik ga er bijna van blozen Polle! 😛

 2. @woutr Aandacht voor het type tool is zeker interessant. Geloof er zeker in en hoop dat jullie elkaar op deze manier scherp houden 🙂 Mis het social in Rescuetime en de online apps en kekke usergrafiekjes in Wakoopa. Hopelijk leren jullie daar van elkaar :).

  Hoe moeilijk is het trouwens om verschillende documenten af te vangen in tools als docs?

  Vwb het getalenteerde: had Robert beloofd dat ik “cool” zou verwerken, maar ik vond “bijzonder getalenteerd” in dit verband beter 😀

 3. Jammer is wel dat er bij Rescuetime alleen betaald kan worden met een credit card en niet met Paypal (waar mijn voorkeur naar uitgaat). Ik heb geen credit card en ik wil er ook geen. Dus kan ik deze service niet gebruiken (ik ben voornamelijk op zoek naar het tracken van mijn tijd op documentniveau, en deze zit achter de abonnementen). Heel jammer vind ik dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Amazon tribe out hunting. Photo by National Geographic
Yes! I want to learn more

What Amazon tribes can teach us about focus

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…
Online werken
Yes! I want to learn more

Alleen nog maar online werken

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/3″…