SpinAwards 2006: Innovatieprijs

eccky

Eccky (Media Republic)

De Pater van de Eccky Familias, Yme Bosma, mocht voor Media Republic het bal der online creatieven aftrappen.
Eccky werd ontwikkeld voor Media Republic, MSN, Telfort, Doritos om in te spelen op de grote groep van 5 miljoen MSN gebruikers in Nederland vanuit de behoefte bij MSN om meer inspirerende diensten aan MSN Messenger toe te voegen. Eccky is dan ook in nauwe samenwerking met MSN/Microsoft gerealiseerd.

Eccky stelt twee mensen in staat om samen een virtueel kindje te kunnen maken en opvoeden. De baby wordt geboren en ontwikkelt zich, zowel uiterlijk als innerlijk, op basis van een ‘DNA-profiel’ van beide ouders in 6 dagen tot een 18 jarige puber waarna deze het ouderlijk huis verlaat….

Om het kindje gelukkig te krijgen moet veel gechat worden via MSN of mobiel, geshopt worden in de virtuele kledingwinkel en supermarkt, gegamed worden in de speeltuin, geleerd worden op school, gewassen worden in de badkamer en zo nog veel meer. Eccky is te spelen via MSN Messenger, www.eccky.nl, maar ook met de mobiele telefoon.

Yme vertelde boeiend over de reacties van spelers op het feit dat Eccky na 6 dagen de wijde wereld in trok, de vele emails van fans en de vele andere enthousiaste reacties, maar leek toch zenuwachtig te zijn, waardoor zijn presentatie wat rommelig leek (mede ook veroorzaakt door het feit dat de jury erg streng was op het overschrijden van de 5 minuten tijdlimiet).
Interessant was ook te horen dat Eccky slechts een flash schil/skin is op een technologie die verder toepasbaar is.

Gevraagd naar de reden waarom Eccky de innovatieprijs zou moeten krijgen, antwoordde Yme dat het succes wel bleek uit de vele aanvragen om te komen spreken in het buitenland die hij kreeg (ongetwijfeld verwijzend naar zijn recente trip naar Digital Hollywood). Hartstikke goed, maar mijns inziens geen bewijs van innovatie.

De Aard van het Beestje (HKU)

aardvanhetbeestje

Positief dat ook een groep studenten tot in de finale kan geraken. Rein Groot zette een aanvankelijk wat warrige presentatie neer voor ‘De Aard van het Beestje’, waarin aanvankelijk niet helemaal duidelijk was wat het project exact inhield. Na vragen van de jury was dit een stuk duidelijker.

Zeven masterstudenten van de HKU hebben een visueel product ontwikkeld voor opdrachtgever Telematica Instituut te Enschede. Doel van het project is het op een visueel krachtige manier weergeven van het potentieel van de Sony AIBO: het opwekken van een natuurlijke manier van interactie die bij andere systemen niet vanzelfsprekend is. Telematica Instituut verricht o.a. onderzoek naar het langer zelfstandig wonen van ouderen, ondersteund door implementatie van kunstmatig intelligente systemen in de leefomgeving. De toenemende vergrijzing, tekort aan zorgplaatsen en eenzaamheid van ouderen maakt dat de ontwikkeling van deze systemen zich snel ontwikkelt. Ouderen willen in de praktijk weinig hebben van deze moderne systemen, de angst voor techniek staat in de weg. Hier komt de Aibo om de hoek kijken; het aandoenlijke uiterlijk van de Aibo laat de kloof tussen ouderen en techniek eenvoudig vervagen.

Ouderen accepteren techniek moeilijk, maar lijken de Aibo moeiteloos te accepteren. Wat kon er gedaan met deze kennis en hoe kon dat gevisualiseerd worden? Een filmpje over enkele ouderen en een flink aantal animaties was het resultaat. Nuttig en hartstikke leuk, maar of dit innovatieprijs-waardig is vind ik discutabel.

Het project leverde wel een samenwerkingsverband op met MSN om te kijken naar de mogelijkheden om ouderen via de Aibo te laten communiceren met de MSN-ende kleinkinderen.

Villa Neuzenroode (Info.nl)

neuzenroode

Villa Neuzenroode is een besloten virtuele wereld waarin langdurige zieke kinderen samen met clowns en andere kinderen afleiding en plezier beleven. Kinderen en clowns hebben contact met elkaar via webcam- en chat sessies. Villa Neuzenroode is 24/7 beschikbaar voor de doelgroep. In een virtuele sprookjesachtige wereld worden vele doe-activiteiten en spelletjes aangeboden voor kinderen uit de verschillende leeftijdsgroepen. Deze zijn afgestemd op de mogelijke behoeften van de kinderen. Als je ziek bent heb je misschien wel helemaal geen zin in een lastig spel, maar wil je lekker voorgelezen worden of een leuk filmpje van de clowns bekijken. De inhoud van Villa Neuzenroode wordt geheel ingevuld door de clowns. Een online beheeromgeving zorgt ervoor dat regelmatig nieuwe filmpjes kunnen worden geupload. Dagboeken van clowns kunnen worden geactualiseerd. Muziek kan gepersonaliseerd worden. De redactie kan winnaars uitroepen van de verschillende activiteiten. Tevens beschikt de Villa over een theater waar wekelijks live voorstellingen worden verzorgd door de clowns.

Nadat paspoort (voor Villa Neuzenroode) en neuzen (Cliniclowns) uitgereikt waren aan de jury was het verfrissend een vrouwelijke presentator te zien. IJsfontein had mooi materiaal geleverd en liet aan de hand van een interview met een moeder/kind en een duidelijk betoog duidelijk de brede mix aan media zien waarmee de interactie tussen kind en clown werd vormgegeven: webcam, msn, de spelomgeving, dagboeken, filmpjes en een dagelijks journaal, waarin de clowns prominent terugkwamen. Kinderen werden sterk gestimuleerd ook zelf content te creeëren en het was bijzonder innemend om te zien hoe clown en kind via de webcam direct contact hadden. Erg leuk.

Conclusie

Door alledrie de partijen werden weinig cijfers gepresenteerd om de emotionele claims op succes en gevoel te staven. Waar Eccky niet helemaal uit de verf kwam en de innovatiewaarde van De Aard van het Beestje niet helemaal duidelijk was, zou het zomaar kunnen dat Villa Neuzenroode naast de eerder ontvangen Europrix ook een SpinAward mee naar huis neemt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like