Hyves buigt voor leden

Een deel van het eerder genoemde Goldmembership wordt teruggedraaid door Hyves, naar aanleiding van een hoop klachten en onduidelijkheid. Zo bleek de statistieken-functie (een van dé trekkers voor het Goldmembership) gemengde reacties op te roepen: bezoekers wilden anoniem over Hyves surfen, maar wel zien wie de pagina’s bezochten. Daarnaast bleken de uitgebreidere pimp-mogelijkheden niet de gewenste killer-feature.

Een deel van het eerder genoemde Goldmembership wordt teruggedraaid door Hyves, naar aanleiding van een hoop klachten en onduidelijkheid. Zo bleek de statistieken-functie (een van dé trekkers voor het Goldmembership) gemengde reacties op te roepen: bezoekers wilden anoniem over Hyves surfen, maar wel zien wie de pagina’s bezochten. Daarnaast bleken de uitgebreidere pimp-mogelijkheden niet de gewenste killer-feature.

Terugkijkend, mijn bedenkingen:
– Eventuele populariteit van het Goldmembership zit meer in de leverage die je als merk hebt (daarom overweeg ik zelf het lidmaatschap) dan in een optimale fit tussen wensen en behoeften. Ik denk dat je hiermee nog niet voldoet aan de latente behoeften;
– Het feit dat nieuwe features ook ten goede zullen blijven komen aan de “normale” Hyvers is denk ik niet zo heel relevant voor de discussie. Ik denk dat het belangrijker is dat er gevoelsmatig (en natuurlijk ook gewoon featurematig) een tweedeling wordt gemaakt, waarin enerzijds mensen zullen worden aangetrokken tot de premium, maar aan de andere kant ook normale zich vervreemd zullen voelen. We hebben per slot met z’n 2-miljoenen samen aan het succes gewerkt en nu krijgen betalende mensen meer rechten. [Out-of-the-box-mode] Wellicht was het logischer (ook in de geest van de Social Networking en Web 2.0 ideologie) op grond van merites (toevoegen content/aantal en aard vrienden, enz) een soort relevantie-ranking op te zetten met eventuele extra features daaraan gekoppeld, eventueel via micro-payment. [/Out-of-the-box-mode];
– Wellicht ligt een deel van het gevoelsmatige probleem (Pavlov reactie) in het feit dat je met je Web 2.0-app een Web 1.0-style betaalsysteem hebt geintroduceerd. Gevoelsmatig geen prettige match;
– Alhoewel de invoering van Hyves abonnementen een logische is, is het m.i. niet het eerst waar de grote winstpunten liggen;

Hopelijk is deze exercitie een wijze les om de 2-miljoen Hyves-fans sterker te betrekken bij de toekomst. Niet alleen omdat ze zich zo het merk Hyves eigen kunnen maken, maar ook zeker omdat er een enorm creatief en technisch potentieel.
Hyves-API? Hyves-modules voor web-log.nl (webloggen a la Vox) ? Hyves-widgets? Audio-features (een van de drijvers onder MySpace)? Meer zaken-gerelateerde toepassingen (LinkedIn-style)? Universeler import/export contacten en profielen? Meer User Generated Content (pod/vod voor mobiel?)? Meer personalisering (ben ook erg fan van het pimpen van je profiel naar doelgroep, zoals nu in het Goldmembership)?

Legio mogelijkheden en er werd aangekondigd dat er op Hyves HQ deze zomer hard wordt gewerkt aan nieuwe features. Ik kan niet wachten …

Zie ook:
Hyves gaat voor goud
Hyves voor marketeers
Social Networking 2.0

Deze post verscheen ook op Marketingfacts.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Citymarketing spiced up

Marketing is voldoen aan de wensen en verwachtingen van de klant. Citymarketing is voldoen aan de wensen en verwachtingen van die zelfde klant, maar dan binnen het kader van een stad. Dat betekent dat we de basis-elementen van "reguliere" marketing ook kunnen toepassen op citymarketing. De behoeftenpyramides van Maslow en Pinto (die steeds belangrijker wordt door de cultuur, waarden en normen van de Nieuwe Nederlanders), permissiemarketing en natuurlijk de P's. Te vaak is de P van promotie de enige P die wordt ingezet voor de marketing van een stad. Opvallend, aangezien het probleem vaak zit in het Product. Te weinig faciliteiten, faciliteiten die niet aansluiten bij de doelgroepen of waar geen duidelijke keuze is gemaakt. Waarom wordt er niet meer gesegmenteerd? Steden die zich richten op ouderen? Of een stad die zich richt op low-budget bewoners met lage belastingen en veel Aldi's en andere discounters? Zelfs als we enkel naar de promotie kijken schort er nogal wat. Zelden zijn contacten met bewoners en bezoekers personal, relevant en anticipated. Cases als Bloggers in Amsterdam en Audiocitytours laten zien dat nieuwe media bijzonder veel mogelijkheden bieden voor steden.
Donderdag was ik te gast op het Citymarketing Congres van HMV Actis, waar ik voor het NIMA twee workshops mocht geven over Citymarketing. Download mijn presentatie (4.5 MB .pdf).
Jacco, Maaike, Pieter, Teatske en Ellen, dank jullie voor jullie gastvrijheid en de kans ons verhaal te doen. Tot snel!