Social Media Moeheid (polumn voor MarketingTribune)

Met ingang van vorige maand schrijf ik maandelijks een polumn voor de nieuwsbrief van MarketingTribune. De tweede gaat over social media moeheid:

Social Media Moeheid

Het waren vijf geweldige jaren. Hyves leerde ons wat social networking was, Last.fm en MySpace waren een geweldige manier om nieuwe muziek te leren kennen en Fabchannel zond de concerten uit die we misten omdat we druk aan het hyven waren. Dat waren nog eens tijden.

Tot het besef dat je niet al je Hyves vrienden meer kent, je ouders en je baas ook meekijken op je profiel, dat er op sociale netwerken ook gewoon spam is en dat je naast Hyves nog een rits aan netwerken te onderhouden hebt. En dat Hyves eigenlijk nog steeds een suboptimaal netwerk is. Waarom zit je op Hyves? Omdat iedereen op Hyves zit. Waarom hyven Hyvers? Fun, entertainment, zelfexpressie, het onderhouden van contacten. En daarin is Hyves natuurlijk nog steeds pas versie 0.1 van social netwerking; een suboptimale fit tussen de gebruikers en de onderliggende behoeften. “Always in touch with your friends” belooft Hyves al vijf jaar. Ja, niet dus he.

Niet alleen de gebruikers maar ook de adverteerders werden teleurgesteld. Van de belofte om gericht, persoonlijk en relevent te adverteren kwam maar weinig terecht. Adverteren in sociale netwerken bleef toch vooral bij bannering en duurbetaalde branded pages. Ondertussen roepen niet alleen de netwerken, maar inmiddels ook de bureaus (elk zichzelf respecterend bureau heeft inmiddels een social media tak) om het hardst dat sociale netwerken de nieuwe heilige graal zijn. En dus gaan adverteerders om het hardst schreeuwende banners plaatsen, of de 2009-equivalent van schreeuwende banners: widgets en gadgets. Ondertussen zoeken de sociale netwerken nog steeds naar een fatsoenlijk businessmodel en wordt de banner-clutter alleen maar groter.

Welke jongere wil nog een hangplek die al vijf jaar hetzelfde is, waar vervelende vage bekenden je vanuit het niets aanspreken, waar je ouders rondhangen en waar bedrijven om het hardst schreeuwende reclameborden aan het neerzetten zijn?

Geen enkele. En dus defrienden ze, denetworken ze en zoeken ze nieuwe plekken om rond te hangen. Zonder ouders en zonder schreeuwende reclameborden.
Of ze bouwen gewoon hun eigen netwerk. Het is hoopvol te zien dat Nederlandse startups als Hellomynameise.com en IRLconnect.com de afgelopen weken de waardering kregen die ze al lang verdienden. Hopelijk levert het een mooie nieuwe hangplek op.

3 comments
 1. Ik kan me volledig vinden in je column. Zelf heb ik me jarenlang afgehouden van Hyves, maar 'omdat iedereen erop zit' ben ik er eind vorig jaar toch aan begonnen. Als Hyves-buitenstaander zag ik Hyves altijd als 'the place' to be; een digitale versie van sociaal Nederland, waar het allemaal te doen us.
  Het was natuurlijk spannend in het begin; wat vrienden aanmelden, hier en daar een krabbeltje… Ik probeerde via Hyves ook nuttige dingen op zakelijk niveau; promoten bijvoorbeeld en mezelf aansluiten in Hyvesgroepen die voor mij interessant waren. Dat leverde teleurstellend weinig op. Ik besefte na enige tijd dat 99,9% van de informatie die via Hyves loopt slap geouwehoer is. Leuk… voor als je achter de computer zit en even niets te doen hebt, maar ik zit liever aan de bar met een biertje. Hyves is gewoon 'leuk'.

  Nogmaals; goed verhaal!

  – Stefan (Fontys, long time ago)

 2. leuk, ander daglicht op Social Media geschetst. Hoewel ik vind dat er ook goede cases op Hyves zijn verschenen, zoals de H&M hyve die destijds een groot succes was. De laatste tijd begin ik me ook wat meer af te dwalen van Hyves, maar ik kan voor B2C bedrijven er het nut nog wel goed van in zien zitten.

  @Stefan: ik ben dan ook benieuwd naar wat je zakelijke activiteiten waren, en hoe je hebt getracht deze te promoten. Alleen op een hyve promoten heeft naar mijn inziens weinig effect, en er moet wel rekening gehouden worden met waar de doelgroep zich bevindt.

 3. Ik ben heel benieuwd wat er gaat veranderen aan hyves nu ze zijn overgenomen door de telegraaf media groep. Ik denk dat er in ieder geval veel moet veranderen in de gebruiksvriendelijkheid als ze willen concurreren met Facebook. Naast dat Facebook veel overzichtelijker is heeft het als voordeel dat je contact kan hebben met internationale vrienden die je niet vaak ziet of in de kroeg tegen kan komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like