Netlog’s wapens tegen defriending: games, developers en credit economy


Lorenz Bogaert (CEO Netlog) over de nieuwe Netlog features

Vorige week donderdag hield Netlog haar eerste Brand en Developer Integration Day voor developers, marketeers en creatieven. Met de defriending, denetworking en de toenemende druk op sociale netwerken om met goede businessmodellen te komen was het interessant te zien waar het netwerk richting adverteerders en developers zou uitpakken.

Developers, Games en Credit Economy

Netlog lanceerde een aantal nieuwe features (zie ook bovenstaande video met Netlog CEO Lorenz Bogaert): Merken kunnen voortaan zelf brandpages aanmaken, er komen selfservice ads, er wordt zwaar ingezet op games, clans worden vervangen door groepen en het maken van applications op basis van de Netlog API wordt gepusht. Tot slot (niet genoemd door Lorenz in de video) wordt Netlog cross-language. Waar het eerst enkel mogelijk was vrienden te worden met personen in je eigen taalgebied (dus Duitstaligen onder elkaar, Engelstaligen onder elkaar), vervalt deze barriere nu.

Het zwaartepunt in de Netlog Day lag echter duidelijk op Developers, Games en de nieuwe Credit Economy (zie ook de slideshare presentatie van Folke Lemaitre).

Met een zwaar ingezet developers-track met o.a. medewerking van Google werden de mogelijkheden van het Netlog platform getoond. Ik heb helaas zelf nog geen tijd gehad in de nieuwe mogelijkheden te duiken, maar van verschillende developers begreep ik dat zowel de mogelijkheden als de support vanuit Netlog sterk zijn uitgebreid.

Games waren een week eerder gelanceerd en markeren de shift richting meer fun en entertainment die het netwerk lijkt te maken. In die zelfde lijn was al eerder een samenwerking met video platform Joost bekendgemaakt. Waar Hyves dus nog steeds de ambitie lijkt te hebben HET communicatieplatform voor de Nederlander te worden, maakt Netlog hier een duidelijke keuze voor amusement. Netlog koppelt deze keuze ook duidelijk aan de doelgroep 14-24 die ze proberen te bedienen.

De nieuwe credit economy moet een van de nieuwe aanjagers achter het verdienmodel achter Netlog worden. Een Netlog credit komt straks overeen met een eurocent en dat geeft merken de kans gebruikers te belonen voor bepaalde acties en laat gebruikers hun virtuele geld besteden aan het spelen van games, aan skins voor hun profiel en andere virtuele bling. Helaas kon de credit economy niet echt goed getoond worden op de dag zelf; ik heb daarvoor een vervolgafspraak met Christophe Rosseel volgende week (wordt vervolgd).

Developers, games en credit economy dus. Waarom is dit zo interessant? Allereerst lijkt Netlog een hele duidelijke strategische keuze te maken. Waar sommige netwerken meer en meer extensies verzinnen op het netwerk en meer en meer diffuus worden, lijken onze Belgische vrienden het aan te durven bepaalde groepen personen en bepaalde toepassingen uit te sluiten. Wanneer we kijken naar welke netwerken goed geld verdienen (lees ook de uitgebreide post op abovethecrowd) lijkt de keuze dan ook een logische. Het geld zit niet zozeer in betaalde brandpages, banners of ads, maar meer in casual gaming en credit economies.

Voor een uitgebreider verslag van de dag zelf, zie ook Outoftheblog en Candyblog. De onvolprezen Pietel maakte een fotoreportage van de dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like