Search voor video/audio: even geduld nog

Dat er steeds meer video online (en mobiel) komt is logisch (we zijn nu eenmaal auditief en visueel ingesteld). Dat er naast sociale tekst-based toepassingen ook steeds meer sociale video komt is ook een logische ontwikkeling (we zijn nu eenmaal bijzonder sociale dieren). Ik geloof zelf ook sterk in beide ontwikkelingen

Wat mij echter op dit moment sterk tegenhoudt in het actief video kijken en audio luisteren is dat ik de content 1 op 1 moet bekijken, met name als het om podcasts of videocasts gaat (dus het later beluisteren/bekijken van content). Bij sociale video/televisie vind ik dat minder erg omdat dat een substituut is voor andere sociale interactie (twitteren, hyven, msnen) en de interactie ook daadwerkelijk echt iets toevoegt. Bij podcasts of videocasts is duurt elke opgenomen minuut ook daadwerkelijk een minuut om te beluisteren/bekijken. En dat terwijl misschien maar een tiende deel van de podcasts erg interessant was …

Als ik dat afzet tegen tekst kan ik tekst 1) snel kan scannen of een artikel wel of niet interessant is (zie ook weer de uitleg van Scoble-style feeds lezen) en als ik de keuze heb gemaakt dat een artikel interessant is 2) snel door het artikel heen kan lezen om de grote lijn of eventuele specifieke details makkelijk er uit te halen.

Tekstsearch bestaat al lang (al is het nog niet optimaal) en is zelfs nu zover dat het uitlezen van sentimenten (is een tekst positief of negatief en slaat dat op een persoon of een object, enz.) en zelfs het wegen van de tekst naar aanleiding van de kennelijke online status van een persoon (reageren veel mensen positief naar hem/haar, wordt hij/zij vaak gelinkt etc.). Ook dat kan allemaal nog beter, maar het is er.

Enter Pluggd

Pluggd demoNu zijn we met videosearch en audiosearch nog lang niet zo ver, maar de veelbelovende startup Pluggd heeft kort geleden 6 miljoen dollar binnen gehaald voor het verder ontwikkelen van hun service (klik op image voor een demo).

Pluggd maakt het doorzoeken van Video en Audio mogelijk (net als hun twee grote concurrenten YuMe en EveryZing overigens) en toont de resultaten via een soort ‘heatmap’ (hoe warmer/roder de gebieden, hoe relevanter het gebied op je zoekterm).

De investering (net als de eerdere 7 miljoen en 10 miljoen voor respectievelijk YuMe en EveryZing) is weer een verdere impuls voor video search (voor een korte overview van meer services, zie ook het Wired artikel).

Maar zelfs dan …

Voorlopig wacht ik nog op een service die me simpel audio/video laat doorzoeken en op een techmeme-achtige manier relevante informatie presentateert of door middel van abonnementen op snippets audio/video (eventueel gebaseerd op tags of een digg-achtig (social bookmarking/social recommendation) of last.fm-achtig (neighbouring) principe) voldoet aan mijn informatiebehoefte. Tot die tijd amuseer ik me wel met mijn RSS feeds.

2 comments
  1. Hi, Ik ben hard op zoek naar een dienst die radio-interviews voor ons kan indexeren. Weet je ondertussen misschien al meer? Ik kan nog niets vinden, dat NL-audio kan doorzoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like