Microformats, de remixability van het web

MicroformatsMicrowattes? Microformats, “small bits of HTML that represent things like people, events, tags etc. in web pages” en bouwstenen van het semantic web (wat ook wel Web 3.0 wordt genoemd).

De kern is dat content op het web bepaalde classificaties (bijvoorbeeld adres, contact, event, locatie) meekrijgt, waardoor het makkelijker elders opnieuw te gebruiken is. Microformats laten dit door middel van een betrekkelijk kleine aanpassing in de code van een site op basis van bestaande html coderingen al gebeuren.

Op Slideshare (vergeet je niet te abonneren op de feed van de meest bekeken slides) stuitte ik op de volgende presentatie die het geheel verder uitdiept:

De Operator plugin voor Firefox die ook in de presentatie wordt genoemd is een aanrader. Deze laat je vrij makkelijk wennen aan het idee en wijst je al op het grote aantal sites dat al werkt met microformats.

Het is wat mij betreft allemaal best pittig conceptueel en in concreet gebruik. Ik probeer me dan ook de laatste tijd steeds meer in te lezen in de portabiliteit van het web en microformats (zie ook mijn Del.icio.us tags voor portabiliteit en microformats). Ik ben er heilig van overtuigd dat dit de toekomstige bouwstenen zijn van het internet en blijf dan ook nieuwe toepassingen nauwgezet volgen (en bloggen 😉 ).

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like