Orkut, van lachtertje tot Google's social media masterplan?

OrkutHet eerste nieuws was dat Orkut kwam met een redesign (hard nodig, want het zag er tot op heden niet uit en er moet een beetje af van het imago van Social Network voor Brazilianen en Indiërs) en bij mij viel het kwartje pas na de post van MashableGoogle’s SocialStream is here. It’s Orkut“. Socialstream (zie ook de demo) is een project van Carnegie Mellon University dat er naar streeft de verschillende sociale netwerken onderling te verbinden in een zogenaamd unified social network (USN) en het redesign van Orkut lijkt verdomd veel op het design van SocialStream, waarmee kolos Google ineens met een eigen aanzet tot een unified social network (USN) (waar iedereen afgelopen periode aan het kijken was naar Facebook en echte open tools als OpenID).

Verder is de potentie van een social network voor Google natuurlijk geweldig (om maar een paar voorbeelden te noemen):

 • Geweldige search … he, het is Google;
 • Google Talk (met daar bovenop tools als Imified die je vanuit Google Talk vele andere services laten bedienen);
 • Google Maps (location based mashups);
 • Picasa voor makkelijke integratie van foto’s;
 • Google Calendar voor het makkelijk plannen en uitwisselen van verjaardagen en events;
 • GMail voor volledige mailfunctionaliteiten vanuit je social network;
 • Google Reader voor de beste RSS feeds die je ooit hebt gezien in een social network;

Eventueel zelfs:

O ja. En dan hebben we nog de uitrol: “almost all early adopters are on Gmail, all use Google search (obviously) and many use other Google services too“.

Maar ook de integratie van het social network in de services, zodat je vanuit elke tools (Maps, Docs & Spreads, enz) makkelijk kunt samenwerken met vrienden en/of collega’s (zoals Mindmeister al op geweldige wijze Twitter en Skype integreert). Van mijn eigen online productiviteits- en communicatietools zijn alleen Vitalist en Mindmeister (en Twitter) GEEN Google tools, Google Reader, GMail, Google Search, Google Calendar en Google Docs & Spreads zijn dat allemaal wel.

Google’s social media masterplan? Alhoewel ik nog steeds geloof dat The Next Big Social Network vanuit een kleine service komt, klinkt dit toch allemaal wel erg gaaf …

9 comments
 1. De roep naar een verzamelplaats voor je social accounts/feeds wordt steeds groter. Ik zou maar wat graag m’n twitter, weblog enz (realtime!) willen beheren vanuit één UI. Facebook probeert een aardige brug te slaan, maar is in mijn ogen nog mijlenver van de oplossing. Ik denk inderdaad ook dat Google de aangewezen partij is om zoiets voor elkaar te krijgen. Social werkt alleen als anderen meedoen, en daar gaan veel van de social websites aan ten onder.

 2. @Bakkel: Ben het met je eens. En dan het liefst in level public/friends/private. De Yme-fix laat je door een druk op de knop je status op Flickr, Hyves, Jaiku, je blog en Twitter melden; maar het kan inderdaad makkelijker en centraler. Daarbij blijft dat zijn fix echt voor de ubernerds is momenteel en dat he gros van de internetgebruikers er de ballen van snapt. Dit moet/kan echt makkelijker.

  Rubel brak daarnaast gisteren weer een lans voor aggregatie als op polle.net/personal in de vorm van Tumblr.

 3. @Bakkel: Weet echter niet of Google die centrale dienst moet zijn. Wellicht is een kleiner of onafhankelijker iniatief beter om een brede draagkracht te creeëren.

 4. Had toevallig deze discussie op een feestje laatst. De koffieafspraak die daar voor jou uit voortvloeide was daar mede op gestoeld. Orkut… toch jammer dat ik mijn account ooit heb gedelete 😉

 5. Die moblog heb ik iets anders ingericht. Zal er vandaag effe een blog aan richten! Kan namelijk nog beter en ik maak onderscheid tussen gewone foto’s en moblog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
e.factor
Yes! I want to learn more

e.factor launcht lounge: de volgende stap in sociale netwerken

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…
LEGO minifigure
Yes! I want to learn more

LEGO System in Play, a story how hard times help you focus

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…