Blogposts

Orkut, van lachtertje tot Google’s social media masterplan?

By 25/08/2007 9 Comments

OrkutHet eerste nieuws was dat Orkut kwam met een redesign (hard nodig, want het zag er tot op heden niet uit en er moet een beetje af van het imago van Social Network voor Brazilianen en Indiërs) en bij mij viel het kwartje pas na de post van MashableGoogle’s SocialStream is here. It’s Orkut“. Socialstream (zie ook de demo) is een project van Carnegie Mellon University dat er naar streeft de verschillende sociale netwerken onderling te verbinden in een zogenaamd unified social network (USN) en het redesign van Orkut lijkt verdomd veel op het design van SocialStream, waarmee kolos Google ineens met een eigen aanzet tot een unified social network (USN) (waar iedereen afgelopen periode aan het kijken was naar Facebook en echte open tools als OpenID).

Verder is de potentie van een social network voor Google natuurlijk geweldig (om maar een paar voorbeelden te noemen):

  • Geweldige search … he, het is Google;
  • Google Talk (met daar bovenop tools als Imified die je vanuit Google Talk vele andere services laten bedienen);
  • Google Maps (location based mashups);
  • Picasa voor makkelijke integratie van foto’s;
  • Google Calendar voor het makkelijk plannen en uitwisselen van verjaardagen en events;
  • GMail voor volledige mailfunctionaliteiten vanuit je social network;
  • Google Reader voor de beste RSS feeds die je ooit hebt gezien in een social network;

Eventueel zelfs:

O ja. En dan hebben we nog de uitrol: “almost all early adopters are on Gmail, all use Google search (obviously) and many use other Google services too“.

Maar ook de integratie van het social network in de services, zodat je vanuit elke tools (Maps, Docs & Spreads, enz) makkelijk kunt samenwerken met vrienden en/of collega’s (zoals Mindmeister al op geweldige wijze Twitter en Skype integreert). Van mijn eigen online productiviteits- en communicatietools zijn alleen Vitalist en Mindmeister (en Twitter) GEEN Google tools, Google Reader, GMail, Google Search, Google Calendar en Google Docs & Spreads zijn dat allemaal wel.

Google’s social media masterplan? Alhoewel ik nog steeds geloof dat The Next Big Social Network vanuit een kleine service komt, klinkt dit toch allemaal wel erg gaaf …

Join the discussion 9 Comments

Leave a Reply