Je leven regelen vanuit een enkel invoerveld: twitterbots

Bot
Bot

Zondag nog schreef ik over Wundrbar, een tool die je vanuit een enkel invoerveld een hotel laat zoeken, je twitter status laat updaten, een event aan je kalender laat toevoegen of laat zoeken naar het laatste nieuws. Niet meer naar verschillende plekken voor verschillende soorten informatie, maar alles vanuit een centrale plek. Ik vind t geweldig.

Nadeel van Wundrbar is wel dat het vooralsnog alleen in een browser te gebruiken is en dan met name eigenlijk in Firefox. Hoe mooi zou het echter zijn als de zelfde functionaliteit, een soort hub/command line voor web acties, vanuit een enkel invoerveld, altijd en overal kan? Neil Crosby werkt aan een dergelijk initiatief op basis van Twitter met Twitbot (code).

Twitter

Voor dat echter alle mensen met een Twitter-allergie of Twitter-analfabetisme (zie in dat geval de geweldige uitleg van Commoncraft) afhaken, nog even kort terug naar de basis. “Kunnen we alsjeblieft ophouden om iedere twitterscheet op te blazen tot een aparte blogdiscussie” sprak Jeroen Mirck gisteren bij de uitreiking van de Dutch Bloggie voor beste marketingblog (die ik volledig gun aan Spotlighteffect, waarover later ook meer). Ik ben het volledig met hem eens (al weet ik dat ik er mezelf ook aan schuldig maak :S).

Twitter heeft voor mijzelf twee waardevolle componenten: de sociale kant en de workhack/lifehack zijde. Over de sociale kant, hoe ik het als bijzonder prettig ervaar om een ‘social sense’ te hebben van wat een hoop mensen bezighoudt schreef ik al eerder in ‘Open Communicatie of: “Amazing that with Twitter people still send email”‘. Ik wil het puur hebben dus over de workhack/lifehack zijde, hoe kan Twitter je leven makkelijker maken, zonder ook maar gebruik te hoeven maken van de krachtige sociale component.

Twitbots om je leven te regelen vanuit een enkel invoerveld

Ik schreef dus over Wundrbar en hoe dit het enorm makkelijk maakt om met een invoerveld een heleboel verschillende services aan te sturen. Daarnaast schreef ik al eerder over hoe je zelf een simpele twitbot maakt.

Neil Crosby komt nu met “An easy way to create twitter bots and channels. Coming soon, and it’s going to be Open Source” in de vorm van Twitbot (code). Dit belooft dus een makkelijke manier te worden om zelf twitbots aan te maken die aan te sturen zijn vanuit het twitter invoerveld. Dat betekent dus dat je vanuit de verschillende twittertools (Twitterific, Twitbin of andere), twitter web interface of mobile twitter deze bots kunt aansturen.

Neil maakte daar een presentatie over waarin hij definieert:

  • RSS twitter bots: het bijhouden van RSS feeds, maar dan via een RSS reader, maar via Twitter;
  • Channel twitter bots: een soort hack om channels te gebruiken in Twitter (een feature die bijvoorbeeld Jaiku wel heeft). Direct messages naar de channel bot worden in de timeline geplaatst zodat alle mensen die de bot volgen deze te zien krijgen;
  • Werewolf twitter bots: (ik snap echt niet wat hij hier mee bedoelt)
  • Web service twitter bots: bots die informatie van gebruikers gebruiken om deze in te voeren in een webservice (bijvoorbeeld Remember the milk of Google Calendar);
  • “Friendly” twitter bots: bot ter ondersteuning van channels en andere services. Iedereen die deze bot begint te volgen, wordt teruggevolgd door deze bot;

Deze verschillende soorten bots zijn door Neil gecombineerd tot het Open Source ‘Twitbot’. Het is nu al eenvoudig je te abonneren op RSS feeds via twitter (bijvoorbeeld die van Cafe del Marketing) en om zaken als je taken in Remember the milk en Google Calendar te managen. Met een eenvoudige en open source twitbot creator wordt dat alleen maar makkelijker.

Snel even een mailtje sturen vanuit twitter, koffie bestellen vanuit twitter (ik snak echt naar @bar en @koffiemeisje 😉 ), een routeplan opvragen, alles moet mogelijk zijn. Totdat je je leven gewoon kunt regelen vanuit een enkel invoerveld, via twitterbots.

5 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like