Dove zoveelste in user generated content

User Generated Content (UGC) is hot. Elk bedrijf (zelfs KRO) denkt dat het consumenten zo gek kan krijgen de videocamera uit het stof te halen en Groffe, Geile of Grappige (de 3G’s) filmpjes te maken voor het merk. Zo ook nu weer Dove, dat via een ongetwijfeld prijzige prominente plek op de voorpagina van YouTube en een kekke actiesite (met voorbeelden, uitleg en de onvermijdelijke tell-a-friend) onder de belofte dat de coolste video uitgezonden zal worden tijdens de uitzending van de Academy Awards.

Er zijn absoluut goede redenen om wel aan UGC te beginnen (Martijn Staal op Marketingfacts):

  • UGC als ondersteuning van de bedrijfsstrategie
  • UGC kan de concurrentiepositie verbeteren
  • UGC kan de klantloyaliteit verhogen
  • UGC kan kostenbesparingen opleveren
  • UGC is vooral: experimenteren


Dove is in korte tijd door een goede propositie (natural beauty) en een stel goede uitingen (zie de commercials onderaan deze post) een enorm sympathiek en sterk merk geworden. De kracht van de commercials zit ook met name in het feit dat een merk de trucs van de sector onthult. Dove stelt zich open en transparant op, zoals een goochelaar die zijn trucs vertelt. Marketingmanager Marchien van Hulst is daarnaast een lopend uithangbord voor het sympathieke merk in Nederland. Des te meer zonde is het dat het merk zich begeeft op het glibberige pad van de user generated content.

Natuurlijk past dit wel conceptueel gezien in het rijtje van “natural beauty”, maar ik kan me maar weinig commercials voorstellen die een zelfde impact kunnen hebben als een organisatie die de mythes van een sector onthult en ontkracht. Ik gun Dove het allerbeste en daarom: stop, alsjeblieft.
Alsjeblieft, lieve mensen van Dove, maak gewoon van die feelgoed leuke mooie commercials zoals jullie altijd al deden:

1 comment
  1. Ben ik niet helemaal met je eens Polle. Het laten zien van natural beauty doe je juist door je gebruikers te vragen hun perceptie ‘natural beauty’ te laten zien. Pak die camera, film je zusje, moeder, oma of jezelf en laat zien die schoonheid. Dat is toch eigenlijk wat ze zeggen? Dat is toch de echte schoonheid? De commercials die Dove zelft maakt laten dan wel de Rubensvrouw of de ‘echte’ vrouw zien, het blijven ingehuurde modellen. Hoe echt het ook lijkt, it’s not the real thing. Ik vind het idee van UGC nog zo gek niet. Ben benieuwd hoe het afloopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like