Yahoo Pipes: drag 'n drop RSS powerrrrr!

Yahoo Pipes LogoRSS feeds samenvoegen, de blogosphere monitoren op bepaalde termen en RSS feeds beperken tot een aantal items; slechts een kleine greep uit de enorme lijst aan functionaliteiten van Yahoo Pipes en dat allemaal drag ‘n drop.

Yahoo Pipes Drag 'n Drop

In bovenstaande interface kies je uit het linkermenu (dat me een klein beetje doet denken aan de interface in Adobe Flash) elementen die je kunt gebruiken om je eigen nieuwe RSS feed te fabriceren. Zo heb je de optie een RSS feed toe te voegen of de gebruiker om keyboard input te vragen. Daarnaast heb je natuurlijk een waslijst aan bewerkingen die je kunt laten uitvoeren op deze input: van het samenvoegen tot sorteren en van het doorzoeken van de items tot het beperken tot een bepaald aantal. In bovenstaand (eenvoudig) voorbeeld haal ik vier RSS feeds op (Cafe del Marketing berichten, foto’s, presentaties en random thoughts), combineer ik ze en laat ik ze sorteren op datum om uiteindelijk een gezamenlijke feed te krijgen voor alle content die ik heb op Cafe del Marketing (de feed ‘Totaal‘). Door deze uiteindelijk weer in te laden in Feedburner heb ik ook weer volledige controle over hoe de feed er uit ziet en kan ik het gebruik eenvoudig monitoren.

Gelukkig zijn er ook een hoop Pipes-users die stukken creatiever en kundiger zijn met RSS dan ik zelf ben en die weer weergegeven worden bij de ‘Hot Pipes‘. Een van mijn topfavorieten daar is de ‘latest blog mention search‘, een pipe die zoekresultaten van Icerocket, Technorati en Google Blogsearch combineert om uiteindelijk met een overzicht te komen van alle berichten over het web over een specifieke zoekterm. Zo monitor is eenvoudig wat iedereen schrijft over “Polle de Maagt“, “polle.net“, maar ook over “mobielbreedband.nl“.

Een drag ‘n drop interface en vrijwel oneindige mogelijkheden in het remixen van RSS feeds … Yahoo Pipes is geniaal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like