McLuhan, neighbouring, recommendations en de evoked set

McLuhan (ja die ene van “The Medium is The Message“) stelt onder andere dat door nieuwe ontwikkelingen, we aan zelf-amputatie doen op bepaalde lichaamsdelen/functies (“by using the wheel/car we “self-amputate” our feet because we do not use them to walk any more” (McLuhan 1964)). Het feit dat we makkelijker dingen kunnen opzoeken, leidt er toe dat we minder direct parate kennis hebben.

Maar is ook het einde van de evoked set (je Top of Mind merken) in zicht door alle recommendation en neighbouring engines?

Met de opkomst aan alle recommendations en neighbouring engines, hoeven we minder zelf te onthouden en worden we steeds meer geholpen in onze keuzes. Amazon weet welke boeken we leuk vinden, Last.fm weet welke muziek we willen luisteren, Wakoopa weet welke software interessant is voor ons, Hyves weet welke mensen we kennen enzovoorts, enzovoorts. En deze services worden steeds meer relevant, personal en anticipated.

De noodzaak om merken, producten of diensten dus Top of Mind te hebben wordt dus minder. In McLuhan’s theorie zou dit dus ook moeten leiden tot de (gedeeltelijke) amputatie van de evoked set. En dat terwijl er miljoenen euro’s worden gespendeerd aan het verwerven van een plek in de evoked set.

Let wel: ik geloof er zeker in dat merken belangrijk zijn/worden en dat sommige merken bijzonder relevant, personal en anticipated zijn. Aan de andere kent geloof ik dat de merken die minder relevant zijn en meer generiek zijn zullen worden geamputeerd.

Wat denken jullie?

2 comments
  1. Merken / producten / diensten waar je nu affinatie mee hebt verdwijnen niet uit je mind set. Dit zijn namelijk ook de dingen die je je vrienden zult aanraden.

    Of je mind set zal verkleinen door toepassingen die het voor jou onthouden? Ik denk van wel. Tegelijkertijd verwerf je op die manier wel weer meer kennis over het deel dat wel in je mind share valt, je weet meer van minder.

    Interessante theorie overigens! En best toevallig ook, heb sinds afgelopen dinsdag het boek (the medium is the message) op m’n nog-te-kopen-lijst staan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like