Een sociaal netwerk voor elke sociale klasse?

Danah BoydDanah Boyd was op Picnic (en Bright interviewde haar). In juni van dit jaar schreef ze de paper “Viewing American class divisions through Facebook and MySpace” (zie ook de bijbehorende post en gigantische discussie) die ik over het hoofd had gezien totdat ik er afgelopen week door Hanneke Vos op werd gewezen.

Boyd beschrijft hier (na zich op erg Amerikaanse wijze geexcuseerd te hebben) de ontwikkeling van beide netwerken en met name het effect dat dat had op de gebruikersbase. Facebook onstond als een invite-only network onder universitaire studenten en bleef daardoor altijd een elite-netwerk, waar MySpace meteen open was voor iedereen en dus veel vrijer, diverser en minder elite was. Met een aantal voorbeelden (o.a. Amerikaanse soldaten zitten op MySpace, officieren op Facebook) beschrijft ze hoe zeer de sociale klassen verdeeld zijn over de netwerken.

Interessante gedachte en zeker niet onlogisch: je kiest de community waar je vrienden/peers actief zijn (zie ook The Tipping Point van online communities) en opleiding is bepalend voor je cultuurdeelname. Maar het deed me ook nadenken over de Nederlandse communities. Is in Nederland deelname aan sociale netwerken (en met name welk sociaal netwerk) sociale klasse bepaald?

Op basis van Vos’ Networked Individualism (9.8% MBO of lager) en Hyves‘ eigen cijfers (20% MBO) lijkt Hyves in ieder geval niet echt het netwerk voor de lager opgeleiden te zijn. Niet geheel onlogisch ook als we dezelfde lijn van Boyd volgen en zien dat Hyves’ roots op de UvA en het studentenleven liggen (zie ook) en zelfs in de corpora in het bijzonder.

Ook in Nederland een sociaal netwerk voor elke sociale klasse?

Noot: natuurlijk, lagere opleiding betekent niet gelijk lagere sociale klasse, maar is echter wel een indicatie. Zie ook de uitgebreide discussie rondom Boyd’s stuk.

7 comments
 1. Tijdens de MBA Crossmedia heeft mijn projectgroepje een aantal sociale netwerken geclassificeerd op twee assen:

  leeftijd (onder de 30, 30-55 en 55+)
  relatie-doel (nieuwe relaties opdoen vs. bestaande relaties onderhouden)

  Mogelijk wordt de “klassegevoeligheid” beinvloed afhankelijk van de plaats op dit grid?

 2. @Polle: Ik heb recent een eigen website gestart (http://www.familiepagina.nl). Als ik kijk naar de leden op dit moment, dan kan ik een dergelijk klassenonderscheid niet herkennen. Volgens mij vormen families juist een brede mengeling en zijn alle opleidingsniveaus vertegenwoordigd.

  Gevoelsmatig lijkt t me aannemelijk dat deze klassenrelatie er wel is bij sociale netwerken gericht op het opdoen van “nieuwe relaties” omdat daarbij juist vaak naar overeenkomsten wordt gezocht. De aard van de relatie lijkt me dus een rol spelen.

  De indeling in leeftijd heeft te maken met de adaptatie van de gebruikersgroep. Onzer inziens is bijv. Hyves minder geschikt voor 55+ en zijn er weinig 30-minners te vinden op seniorweb.nl. Een zelfde lijn van redeneren valt te trekken voor LinkedIn en MySpace.

 3. @Polle Ik heb recent een eigen website gestart (http://www.familiepagina.nl). Als ik kijk naar de leden op dit moment, dan kan ik een dergelijk klassenonderscheid niet herkennen. Volgens mij vormen families juist een brede mengeling en zijn alle opleidingsniveaus vertegenwoordigd.

  Gevoelsmatig lijkt t me aannemelijk dat deze klassenrelatie er wel is bij sociale netwerken gericht op het opdoen van “nieuwe relaties” omdat daarbij juist vaak naar overeenkomsten wordt gezocht. De aard van de relatie lijkt me dus een rol spelen.

  De indeling in leeftijd heeft te maken met de adaptatie van de gebruikersgroep. Onzer inziens is bijv. Hyves minder geschikt voor 55+ en zijn er weinig 30-minners te vinden op seniorweb.nl. Een zelfde lijn van redeneren valt volgens mij te trekken voor LinkedIn en MySpace.

 4. @Marijn Heb het idee dat eea minder leeftijdafhankelijk en meer contentafhankelijk is. Jongeren die geinteresseerd zijn in ouwe-mannen-content weten die wel te vinden, waar er ook voldoende 55+-ers op Hyves te vinden zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Peptopro

Peptowatte?! Precies, Peptopro (spreek uit op z’n Nederlands Peptôôhprôh). Een van de producten die DSM dichter bij de…