Shotcode 2.0, laatste stuiptrekkingen?


Remember Shotcode, die buitenaards-ogende streepjescodes, die, als gefotografeerd via mobiele telefoon, leiden naar content (zie ook mijn eerdere post en de case op Emerce)?

Shotcode 2.0Terwijl de rest van de wereld zich bezig hield met bluetooth, triangulated en gps based toepassingen werd er bij Shotcode druk verder ontwikkeld. De website heeft een likje verf gehad, enkele campagnes werden gevoerd, het systeem heeft nu een (beperkte) API en er is een volledig nieuw prijsplan ontwikkeld (geen gratis shotcodes meer) en van dit alles wordt verslag gedaan via het Shotcode blog.

Er wordt ondertussen daarbij hard gewerkt aan een nieuwe gratis versie op Shotcode.org (subscribe om op de hoogte te blijven).

Alhoewel ik beide Dennissen bewonder om hun ondernemerszin en het aanvankelijke concept, vrees ik dat 2.0 gelijk de laatste versie is. Met alle ontwikkelingen op het gebied van bluetooth toepassingen en GPS/triangulation based networks zijn de vrij ingewikkelde shotcodes (eerst software installeren en dan vervolgens nog goed fotograferen) inmiddels wat achterhaald. Al in de Heineken case bleek hoe lastig het is echt mensen te mobiliseren: totaal 8 personen deden aan de volledige actie mee.

De toekomst ligt wat mij betreft in location based services op basis van GPS/Triangulation/Bluetooth (waarover later meer). En hoe sympathiek ik Shotcode ook vind: exit Shotcode.

12 comments
 1. Ha Polle.

  Wellicht the end of Shotcode. Maar de 2d-barcodes in general gun ik zeker nog wel een realistisch leven:

  Een GPS/Bluetooth/Triangle punt zegt niet wanneer ik een bepaalde advertentie in een gedrukt (ja dat bestaat nog 😉 tijdschrift voor mn snufferd heb. Met daarop natuurlijk die 2d-barcode in de vorm van het liefst één van de opensource varianten als de DataMatrix code of de QR-code, die mij na het scannen met mijn cameraphone de ingebakken aktie vraagt uit te voeren. Dat kan dus zijn het openen van een website, het bellen van een nummer, het sturen van een sms aan iemand of bijvoorbeeld het opslaan van contactinformatie in de vorm van een vcard.

  Het maakt niet uit wat je geo-context is in deze. Of je nu een tijdschrift opent in de trein, een code op een abri scant of ééntje op dat vieze baco-pre-mixed blikje vindt.

  Ik ben met je eens dat het staat of valt met de makkelijkheid/toegankelijkheid van de software en vindt het daarom een goede zaak dat er meer en meer telefoons (van bijv. Nokia makelij) uitkomen met ingebakken 2s-barcode reader-software.

  Afgelopen zomer hebben we via Boomerang een ansichtkaart verspreidt met op de achterkant een QR-code en een koppeling naar de actie-site http://killalldjs.com. De actiesite werd druk bezocht, maar deelname aan de actie zelf (oa. het lezen vd. QR-code) was beduidend minder. Ongeveer 150 deelnemers hebben uiteindelijk meegedaan.

 2. @roelandp thanx voor je uitgebreide reactie en dank voor het delen van de informatie over Killalldjs.

  Ik denk dat we het eens zijn, al stap ik (inderdaad) in mijn stuk wat snel over het nut van 2D herkenning heen. Of eea in de vorm van een barcode moet weet ik niet. Wat ideaal zou zijn denk ik is een soort van in print-verweven code, die met het blote oog niet zichtbaar is, maar wel door telefoon wordt opgepikt. Bij een foto van een volledige pagina zou deze naar de extra (online) content moeten leiden.

 3. Idd Polle. Over jou hele pagina idee. Laatst bedacht een collega ook een vette implementatie wat daarop lijkt:

  De code op zich kan redelijk klein: 1cm bij 1cm. Tenminste dat is klein tov een abri. Wat dan te doen is een duotone foto te maken met een raster op basis van de QR-code. Zie een rough vb’tje hier: http://flickr.com/photos/roelandp/2117963113/

  Wat betreft een onzichtbare code wel/niet: op zich werkt de herkenbaarheid wel weer triggerend: op het moment dat een standaardformat code steeds vaker terugkomt in bijvoorbeeld advertenties gaan meer mensen het herkennen en wellicht actief gebruiken.

 4. Bluetooth… dat was toch ook “exit”? Weet je wat echt goed werkt met een GSM? Bellen en SMS. SMS is tenminste universeel.

 5. @Roeland Cool idd! Zag dat het Rhymo even duizelde 😉
  Ben het weer eens vwb herkenbaarheid. Maar dat zou je dan ook anders kunnen doen met bijv. een logootje. Daar hoef je niet zo’n spuuglelijke code voor te gebruiken.

  @Walter Ja en nee 🙂 Juist doordat bluetooth op veel telefoons zit nu is het voor veel ontwikkelaars (m.n. in Azie) ee erg prettige techniek om op verder te bouwen. Van social networks tot ads tot recruitment-toepassingen.

 6. Alvorens een van deze technieken echt waardevol wordt moet iedere telefoon eerst internet op kunnen.

  Daar zit ook het probleem. Want hoewel de dekking sterk stijgt denk ik nog steeds dat het een relatief kleine en jonge groep is die echt met dit soort dingen aan de slag gaat.

  dat spreekt dan ook weer voor bluetooth omdat dit al wat langer meedraait en mensen dit snappen.

  Echter, als je via bluetooth wilt werken zul je ook software nodig hebben en zullen mensen hun bleutooth wel open moeten hebben. De mijne staat bv uit vanwege de powerdrain.

  Een foto maken of iet dergelijks kan daar weer laagdrempelig zijn. Ander puntje is dat bluetooth een zender nodig heeft wat de toepassing in reclame land weer wat beperkter maakt.

  Het idee van Roeland met de ansichtkaart vind ik erg leuk en de fun zit hem in de laagdrempeligheid van de ansichtkaart. Die is goedkoop en soepel (ivm een bluetooth zender).

 7. @Polle

  nee ik gebruik die tools niet. Ik ben het eens met Walter dat je telefoon moet kunnen bellen en sms-en. Nu is daar internet bijgekomen. De rest van de functies gebruik ik eigenlijk niet.

  De reden is de veelvoud aan standaarden en de moeite (plus beveiligingsrisico) van het installeren van al die spullen op je gsm. Daarbij komt het de performance van je telefoon ook niet ten goede. Snelheid wordt minder en je batterij gaat ook niet langer mee.

  Toegevoegde waarde zie ik voor mezelf pas als dadelijk de telefoons met gps populairder worden en mobiel internet goedkoper. Dan gaan we denk ik pas de volgende fase in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like