Web 2.0 als basis voor research tool: Ruigrok’s Tag-It

Tag-it

Web 2.0 als steroid achtet creativiteit en nieuwe ideeen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het allermooiste vind ik toch de concrete en breed toepasbare toepassingen die er uit voortvloeien. Onder andere Adformatie schreef er al eerder over, maar Ruigrok ontwikkelde samen met afstudeerder Anne Jochems en Fleck een research tool genaamd Tag-It. Op basis van de technologie van Fleck, een eenvoudige tool om een soort van post-its achter te laten op een webpagina, kunnen consumenten/gebruikers digitale notities met een emotie plakken op visuele content. Deze informatie wordt vervolgens weer geanalyseerd met heatmaps.

Tag-it HeatmapsAls er veel gebruikers bijvoorbeeld een ‘boze’ smiley kiezen en plaatsen op het menu is het duidelijk dat het menu onprettig werkt. Op basis van informatie die gebruikers bij de smiley plaatsen kan het menu vervolgens eventueel aangepast worden.
Uit aanvullend onderzoek van Ruigrok blijkt verder dat de resultaten van het onderzoek met Tag-It niet substantieel afwijken van onderzoek met andere tools.

Een bijzonder positieve ontwikkeling. Heel veel Web 2.0 toepassingen lenen zich geweldig voor research doeleinden. Flickr als de perfecte manier om te zien wat consumenten met je merk doen of hoe consumenten leven, Hyves om te zien hoe groepen binnen de samenleving zich bewegen en wat voor merken/events/spots ze interessant vinden, maar ook o.a. Springwise dat sterk gebruik maakt van tips van consumenten over de hele wereld. En dat is pas het topje van de ijsberg.

In het geval van Tag-It een mooie samenwerking tussen Fleck en Ruigrok. Voor mij is Fleck altijd veelbelovend geweest, maar heeft het me nooit kunnen overtuigen omdat de ECHT praktische toepassingen van het systeem voor mij nog te ver weg waren. Dit is een erg mooie stap. Patrick van Fleck vertelde me enige tijd geleden op de Hyves party dat er momenteel druk gewerkt wordt aan nieuwe functionaliteiten.

Ruigrok is hiernaast nog verder aan het ontwikkelen aan nieuwe research tools op basis van Web 2.0. Ik kan ook niet wachten op de dingen die Research 2.0-koning John Kivit van Multiscope aan het ontwikkelen is. 2008 wordt een mooi research 2.0 jaar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like