It’s the content, stupid!


Mashups, syndicatie, aggregatie (lifestreams, friendstreams), dataportability. Ofwel het combineren van verschillende soorten informatie, het makkelijk ontsluiten van informatie, het samenvoegen van informatie en het overal meenemen van informatie. Informatie. Informatie. Informatie. Informatie.

Het wordt steeds makkelijker om informatie online te plaatsen. En steeds meer mensen doen dat ook (76% plaatst foto’s, 75% geeft cijfers en reviews voor producten en diensten, 58% plaatst reacties op discussiefora, 42% reageert op weblogs en 35% zet eigen video’s online). Sterker nog, steeds meer informatie wordt automatisch online geplaatst. Met GPS wordt straks elke locatie van je het wereldwijde web op gegooid en nu al worden automatisch alle foto’s die ik maak automagisch doorgeplaatst naar Twitter, Flickr, Hyves EN mijn blog.

Dit leidt tot information overload, iets waar we continu tegen lijken te vechten. Om die stortvloed aan informatie te structureren en overzichtelijk te maken leggen we “lagen” (datum, tags, geotags, categorieeen, type) over deze informatie heen. En we mashuppen, syndiceren, aggregeren en portabiliteren ons een ongeluk. Je telt bijna niet meer mee als startup als je niet een van de vier (of liefst alle vier) omhelst.

Zowel mashups, syndicatie, aggregatie en dataportability bouwt voort op bestaande content en is gelijk ook weer nieuwe content. Friendfeed, bijvoorbeeld, aggregeert al je content en is gelijk ook weer een eigen stream met eigen rss feed. Op basis van deze gemashupede, gesyndiceerde, geaggregeerde en portable content kun je wederom mashups, syndicatie, aggregatie en portabiliteit toepassen. Zo wordt laag op laag op laag gebouwd met de originele content als basis.

En daar wil ik het nu even over hebben. Het bouwen van laag op laag op laag.

Elk huis heeft een goede fundering nodig. Als je een tuinhuisje bouwt is dat anders dan een rijtjeshuis, een kleine flat of een wolkenkrabber. Hoe hoger het gebouw, hoe stabieler en steviger het fundament.

Hoe meer lagen we, kortom, gaan bouwen op de originele content, hoe kwalitatiever deze originele content moet zijn. En we zien juist het tegenovergestelde. Iedereen knalt zonder na te denken alle informatie op het web. Dus het fundament van de steeds hogere wolkenkrabbers die we aan het bouwen zijn wordt steeds slechter en poreuzer. Dus hoe meer aandacht er gaat naar mashups, syndicatie, aggregatie en dataportabiliteit, hoe meer aandacht er moet uitgaan naar de originele content.

Dus? Lastig, maar in ieder geval is het een combinatie van zorgvuldiger online plaatsen (niet crossposten van content, puur omdat het kan), beter “taggen” van originele content (ik geloof in microformats) en het beter rekening houden met de waarde van de originele content bij mashups, syndicatie, aggregatie en dataportabiliteit. Hoe meer “lagen”, hoe meer aandacht voor de originele informatie/content. It’s the content, stupid!

6 comments
  1. Goed artikel! Ik ben het volledig met je eens. Uiteindelijk draait het om de juiste lagen op de juiste manier aan elkaar te verbinden en op die manier meerwaarde te creeeren voor de gebruiker.

    PS: Automagisch is er 1 die we erin houden 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Consumententrends: Because "heel snel" isn't fast enough

Veel, heel veel. En snel, heel snel. Tijd die nu als schaarser is, wordt alleen maar schaarser en de snelheid van de ontwikkelingen gaat alleen maar sneller. Vuurwerk op dag twee van het congres Consumententrends met trendwatchers Herman Konings en Michael Tchung.

Na het bijzonder uitgebreide verslag van Erwin van Lun van dag 1 van het congres Consumententrends in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, neem ik het stokje over. De tweede dag kenmerkte zich door een vrij rustige opzet: opening door trendwatcher Herman Konings (NXT), een keuze uit een drietal workshops ('Futuring in de praktijk' door Hilde Roothart, 'Consumenten van de toekomst en marketingstrategie' door Philip J. Idenburg en 'Zelf trends spotten met de ogen van jongeren' door Huub Nelis en Yvonne van Sark) en tot slot trendwatcher Michael Tchung, waarvoor de verwachtingen ook van te voren al hoog gespannen waren. Alles vanzelfsprekend weer onder het kundige dagvoorzitterschap van Goos Eilander.