Presentatie “Online Zakelijke Netwerken” voor Nyenrode VCV

[slideshare id=432393&doc=nyenrode-1211968944795826-9] Op 10 juni werd op Nyenrode een avond gehouden over Online Zakelijke Netwerken voor de Nyenrode Voortgezette Compagnie van Verre, de alumni vereniging van Nyenrode. Ik mocht de zaal wat vertellen over verschillende online zakelijke netwerken, de motivaties achter het gebruik van zakelijke netwerken en de do’s en dont’s binnen sociale netwerken.

Andere spreker deze avond was Menno Braakman van KREM die verder inging op het gebruik van sociale netwerken binnen bedrijven. Zijn presentatie van de avond staat niet online, maar vertoonde sterke overeenkomsten met de presentatie die hij eerder gaf op 28 mei.

Een interessante discussie in het publiek ontstond over de vraag hoe je het gebruik van sociale media door medewerkers in de hand houdt. Wat laat je wel/niet toe? Is Hyven in de tijd van de baas waardevol? Wat is het verschil tussen het gesprek bij de koffieautomaat en krabbelen op Hyves? Het is een behoorlijk genuanceerde discussie: in veel opzichten lijkt het gesprek bij de koffieautomaat niet af te wijken van het onderhouden van contacten in sociale netwerken. Aan de andere kant is de relevantie voor dergelijk online social networking contact niet in alle branches en beroepsgroepen even interessant. En zelfs dan nog: moet dergelijke participatie in netwerken uitgedrukt worden in waarde of in ieder geval te verantwoorden zijn?

Daarnaast werd er onder andere gediscussieerd over The Law of the Few: in hoeverre zijn de begrippen Salesman, Maven en Connector toe te passen op organisaties? Dus: kan een organisatie zich een Salesman, Maven of Connector rol toe-eigenen? Ik geloof er zelf niet zo in; hoogstens kan een organisatie binnen een bepaalde context een Salesman, Maven of Connector zijn. Amazon.com is als ik snel een boek wil kopen een salesman, is voor mij een maven als het gaat om waardevolle consumer reviews en brengt me daarnaast is contact met gelijkgestemden en andere boeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like