Wat is Medewerker 2.0? Seminar P&A AlumniNetwerk

“Medewerker 2.0” is voor mij weer een typisch geval van “Goh-eens-kijken-waar-we-nog-meer-2.0-achter-kunnen-plaatsen”. Desalniettemin was het het onderwerp van het seminar “Medewerker 2.0” van het P&A AlumniNetwerk van Avans Hogescholen in Breda.

Wat is Medewerker 2.0?Ik worstelde dan ook een beetje met de invulling van mijn presentatie; medewerker 2.0 is -zo mogelijk- een nog vagere term dan Web 2.0. Dat bleek ook wel toen ik via twittersourcing (zie ook het plaatje) van Corne, Erno, Hans, Dorien, Ralf, Filip, Elisabeth en Paul (thanx all!) hun interpretatie kreeg.

Mijn presentatie focusde zich dan ook met name op een aantal grotere ontwikkelingen die er zijn te ontwaren en de vijf basisstrategieen om er mee om te gaan.

Medewerkers van nu kunnen

 • meer geinformeerd (het is makkelijker dan ooit informatie te vinden en te delen en op de hoogte te blijven van activiteiten van klanten, collega’s of bedrijven);
 • flexibeler (techniek maakt ons meer onafhankelijk van tijd en plaats);
 • beter connected (we zijn makkelijker en meer in contact met anderen dan ooit);
 • efficienter (slimme techniek maakt van een helehoop taken een commodity of neemt ze uit handen);
 • mondiger (het is makkelijker dan ooit zaken te delen);
 • steeds meer mens (techniek laat ons mensen ontmoeten die we anders nooit hadden ontmoet, houdt ons op de hoogte van mensen die we anders uit het ook waren verloren);

… zijn dan dat eerder het geval is. Ik maak hierbij wel de opmerking dat dit zeker niet voor alle medewerkers geldt. Daarbij is het zo dat de verandering geleidelijk gaat en dat de verandering wellicht niet zo wereldschokkend zal zijn als we wellicht soms pretenderen dat deze is.

De basisstrategieen die ik benoemde zijn de bekende vijf uit Groundswell: listening, talking, energizing, supporting en embracing.

Helaas miste ik door mijn presentatie op het Uitmarketing congres de presentatie van Sijas Akkermans van het projectbureau van het nationale Innovatieplatform en het Nederlands Centrum van Sociale Innovatie en viel ik aan het einde van Sijas vragenrondje met dagvoorzitter Willem de Lange pas binnen.

Wel was er tijdens de borrel nog een bijzonder interessante discussie over de implementatie van techniek in het onderwijs en de wenselijkheid van het gebruik van techniek bij werving en selectie. Waar ligt de verantwoordelijkheid voor werknemer en waar ligt de verantwoordelijkheid voor werkgever? De discussie krijgt ongetwijfeld een vervolg op 29 januari wanneer Sijas en ik hetzelfde kunstje weer mogen doen in Den Bosch.

3 comments
 1. Goed stuk. Leuke preso. Ik ben vooral benieuwd hoe organisaties omgaan met nieuwe type medewerkers. Vooral personal branding is voor mij een grote vraag, hoe ga je om met medewerkers die zichzelf profileren, hoe behoud je hun waarde voor de organisatie, of is dat onmogelijk? De krankachtigheid van concurrentie bedingen is iets dat gevaarlijk wordt, want welke goed nadenkende medewerker gaat daar nog mee akkoord?

 2. Polle,
  Heb je vandaag gezien, je verhaal had ik van tevoren al gelezen (ondermeer hier), maar je hebt een leuke manier van presenteren en je verhaal is aanstekelijk. Grappig dat Bas een opmerking maakt over Personal Branding, dat lijkt mij inderdaad prima bij de medewerker 2.0 te passen. Wij (ikki) zijn ook bezig met een community verder in te richten die prima past bij het concept/idee nieuwe werken/medewerker 2.0/generatie einstein (ik gebruik de rondzwervende termen maar even). Ik zou je graag willen uitnodigen om over een paar weken eens een kijkje te nemen op http://www.ikki.nl,en ben benieuwd naar je mening (die mag je mij mailen op koen@ikki.nl en/of bloggen). Het best kun je over een paar weekjes kijken omdat we binnenkort een aantal nieuwe upgrades gaan doen.

 3. Hallo Polle,

  Vond je presentatie op 29 januari in Den Bosch snel, helder en fris. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons zal brengen wanneer de Einstein-generatie voltallig actief zal zijn op de arbeidsmarkt. Hopend op een warm welkom, begrip en medewerking voor ze van de voorgaande generaties. In ieder geval is mijn nieuwsgierigheid alleen maar groter geworden en zal ik mijn 'Gogogadget arms' spreiden en de medewerker 2.0 met open armen ontvangen.

  4ARMS
  personeel & organisatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like