Steve Jobs

Here’s to the crazy ones.
The misfits.
The rebels.
The troublemakers.
The round pegs in the square holes.

Steve Jobs introduceert de Macintosh (video) op 24 januari 1984. Fantastische beelden, een bijzondere persoonlijkheid. Vanwege de 1984 Ad. Vanwege de iMac. Vanwege de iPod. Vanwege zichzelf.

Er wordt al sinds jaar en dag gespeculeerd hoe Apple er uit zou zien als Steve Jobs er niet meer zou zijn. Vaak wordt dan terugverwezen naar de Jobs-loze periode 1985-1997, waarin Apple zichzelf door achteraf niet-zo-heel-slimme beslissingen op de rand van de afgrond kwam. De terugkeer van Jobs in 1997 (video) op de MacWorld in Boston wordt nog vaak gevierd en gezien als DE grote ommekeer. Daarna kwam het tijdperk van de iMac en de iPod.
Niets wijst erop, maar er wordt gewaarschuwd voor een doemperiode op het moment dat Jobs Apple wederom zou verlaten.

Wat is zijn kracht? Zijn neiging naar perfectie, zijn streven alle touwtjes in handen te houden en zijn neus voor goede mensen. Zo scoutte hij Jonathan Ive (zie ook deze experimentele portfolio), de geniale designer en de man achter de recente designsuccessen als de iMac en de iPod.

Jobs vs. Gates

Een voor de hand liggende vergelijking die zich opdringt is die tussen levenslange concullega’s Jobs en Gates. De film Pirates of Silicon Valley schetst een beeld van de jonge jaren van beide grootheden. De relatie tussen beide is altijd even omstreden als onduidelijk geweest. Zie bijvoorbeeld Steve Jobs over Microsoft (video) en Bill Gates over Apple (video). Een van de opzienbarende zaken is de aankondiging van de samenwerking tussen Microsoft en Apple tijdens de terugkeer van Jobs bij Apple op de Macworld Boston. Nog steeds is de exacte inhoud van die deal onderwerp van veel discussie en controverse.

Hoe dan ook, waar Jobs altijd werd bejubeld en door een groot deel van de wereld als cult-icoon werd gezien, wordt Gates vaak als boeman afgeschilderd. Deels door de natuurlijke weerstand die de monopolist Microsoft oproept, deels door het wat suffige imago dat Gates heeft, zijn inspanningen voor Goede Doelen ten spijt.

In dat kader is ook de vergelijking van Presentation Zen over de presentatiestijlen van Jobs en Gates interessant om te beschouwen (enne … terzijde:Steve Ballmer, de tweede man van Microsoft, in een jammerlijk mislukte poging om spontaan over te komen (video)). Het artikel ‘Behind the Magic Curtain‘ geeft een beeld van hoe het er achter de schermen van Jobs’ presentatie aan toe gaat. Perfectie, oefening en het uitsluiten van fouten is de basis van de bekende keynotes.

Conclusie

Wat kunnen we er van leren?

  • Creativiteit is niet bureaucratisch: maak multidisciplinaire teams en vertrouw de creatieve dictator
  • Less is more: kom tot de essentie en maak producten die goed doen wat ze moeten doen
  • Streef naar perfectie: oefen, sluit het toeval uit en streef naar perfectie
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like