Last.fm

ipod-newest
De nieuwste iPod ad: 1000 songs in your pocket

Zelf kiezen, zelf customizen. Het jaar van ik en wij, van mass-customization en social networking. Last.fm combineert beide op het gebied van de muziek.
You get your own online music profile that you can fill up with the music you like. This information is used to create a personal radio station and to find users who are similar to you. Last.fm can even play you new artists and songs you might like. It’s addictive, it’s growing, it’s free, it’s music.

Last.fm is een online service die een combinatie is van een top2000 aller tijden, een radiostation, iTunes en Hyves. Nadat je je hebt aangemeld, je profiel hebt samengesteld en de benodigde plugins voor je muziekspeler hebt gedownload, houdt Last.fm je afgespeelde muziek bij en doet op grond hiervan suggesties voor andere muziek. Erg leuk natuurlijk en naar mate je meer muziek luistert en je profiel nauwkeuriger wordt steeds leuker.

Maar de absolute kracht zit in de mogelijkheden van het systeem om vergelijkingen te maken tussen users. Zo doet Last.fm suggesties aan de hand van je ‘musical neighbours’, mensen die vergelijkbare muziek spelen als jij en kijkt naar welke bands zij wel spelen en jij niet. Ik heb er zo geen problemen mee dat Last.fm mijn muzikale data gebruikt. Sterker nog, hoe meer ze gebruiken, hoe beter de suggesties worden, hoe interessanter het wordt, hoe meer ik ga luisteren, hoe beter de suggesties worden, enzovoorts. Mijn profiel is nu nog beperkt, maar naarmate de weken vorderen wordt de band tussen mij en Last.fm steeds sterker.

Dit, samen met iTunes-achtige systemen zijn de zaken die de platenindustrie de definitieve doodsteek gaan geven.

Een goede analyse van Last.fm is ook te vinden op Techcrunch en Wired.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like