Thema Avond Webloggen DeMeter (1)

DeMeter organiseerde in het kader van hun maandelijkse Thema Avond gisteravond in het Van der Valk Schiphol een thema avond over webloggen.

De line-up bestond uit Marco Derksen, Anton van Elburg (Emerce), Wim van der Mark (IDMK) en Geert-Jan Bogaerts (chef redacteur Volkskrant). Vooraf al erg interessant door de mogelijke discussie over regelmatig gespannen relatie tussen mainstream media en de blogosphere.
Marco trapte af met een algemene introductie tot het webloggen. Het blijft altijd verbazend hoezeer een dergelijke introductie nog nodig is voor marketeers en studenten.

Verborgen juwelen van DM? (Derksen)

Direct Marketing (DM) draait om communicatie, relatie en respons, hoofdzakelijk via post, telefoon en mail.
Het nadeel van DM is echter dat het gaat om eenzijdige communicatie, zonder het opbouwen van een relatie en met een beperkte respons.

Wederzijdse links, feeds en trackbacks maken een sterke connectie tussen blogs, waardoor nieuwe berichten snel worden overgenomen en het bekende olievlek (of Long Tail) effect ontstaat. Er ontstaat dan ook vaak de volgende gefaseerde driedeling:

  1. Blogs komen met scoop, breaking news;
  2. Mainstream media pakken het op en verwerken het in kranten, tv e.d.;
  3. Blogs diepen het onderwerp verder uit, vaak nog dagen- of wekenlang;

Ook hier kwam weer de bekende driedeling in mogelijkheden voor bedrijven terug:

  1. Monitoren van de blogosphere middels specifieke sites als Technorati of Blogpulse of gespecialiseerde leveranciers van analyses, zoals Umbria, Cymfony of Intelliseek die ook sentiment van de schrijver kunnen meenemen in de analyse;
  2. Adverteren/samenwerken middels ads
  3. Zelf een blog starten, zoals de succesverhalen Stormhoek (wijn), Vespaway en Fastlane (bekende General Motors blog);

Weblogs bij Emerce (Van Elburg)

Hij ziet het verschil tussen blogs en tijdschriften met name in de chronologische weergave van de berichten, het gebruik van comments, techniek en met name ook de cultuur: individuele expressie, informeel, ongereguleerd en anders gefinancieerd.

Als pilot werd in 2004 een blog gestart rondom RFID om te experimenteren met de technologie, formats en workflow van blogs. Evaluerend bleek dat de blog weinig traffic en comments opleverde, slechts gericht was op enkele specifiek geïnteresseerden, dat de kosten qua tijd acceptabel waren (1 uur per dag voor het monitoren van feeds en schrijven) en dat de blog erg hoog scoorde in Google (Derksen: door de linkpopulariteit en de regelmatige updates scoren blogs hoog).

Besloten werd dan ook om het project uit te breiden en ook voor andere events blogs op te starten om vooraf te promoten, verslagen te posten, foto’s te plaatsen en discussies te faciliteren. Dit bleek echter een tijdrovende klus. Voor een goed verslag heb je twee bloggers per event nodig en het bleek nodig steeds weer opnieuw de blogs te promoten. Daarom wordt er nu gekeken naar een centrale Events Blog (Minutes), waarop met name ook data over events gearchiveerd kan worden.

De Emerce Affiliate Blogs (Frankwatching, Ymerce, Frackers en de Koopman) zijn wel een succes. De blogs staan los van Emerce, maar zijn wel middels links gekoppeld en er wordt gewerkt met een revenue share via advertenties op de blogs. Dit alles resulteerde in een traffic van 20-25% van het totale aantal pageviews van Emerce vanuit de affiliate blogs.

Dus, what’s next voor Emerce? Er wordt gestart met een (1) beperkt aantal lezers blogs, waarbij het de bedoeling is het revenue share-model van de huidige samenwerkingen uit te breiden, (2) wiki’s (zoals in de net gelanceerde Emerce Eday site) en (3) een social network tool die voor de zomer geintroduceerd zou moeten worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like