Thema Avond Webloggen DeMeter (2)

Wat voegt kennis van webmarketing toe voor bloggers? (Van der Mark)

Erg verfrissend was de presentatie van Wim van der Mark doordat het een mooi kijkje gaf in de geest van de DM-er die net begint met bloggen met een hoop tips. Herkenbaar is de bijna kinderlijke verwondering over het nieuwe medium (VandenB best geschreven blog?).

Als je een vip bent heb je een log. Ook al een reden om er een te beginnen

Over het algemeen wordt een website in de marketing gebruikt voor (1) het eerste contact met de klant, (2) een actueel aanbod aan bestaande klanten en (3) merkondersteuning. Het verschil met blogs ligt met name in de persoonlijkheid die in blogs wordt gelegd, een ander gebruik van tekst (met spelfouten), de forum functie van een blog en de vorming van communities.

Hoe moet je als oud merk omggaan met nieuwe media? (Bogaerts)

De kloof tussen politiek en burgers was ook met name een floof tussen de journalistiek en burgers. De journalistiek werd gezien als elitair. Vandaar ook het succes van blogs in de periode dat het politieke vertrouwen op een dieptepunt was (rondom Furtuyn). Blogs worden gezien als betrouwbaar en objectief.

Dus was het van belang weblogs te zien als de inlassing van de belofte van het internet dat iedereen eigen uitgever kan worden.
Meedoen moet, omdat je anders geen invloed hebt op het medium. Het gebruik ligt met name in marketing en journalistiek (foto’s, verhalen, talent, feedback) en het aantrekken van het contact tussen journalisten en publiek.
Grootste probleem was de interne organistie overtuigen. De omschakeling dat er kritiek en suggesties komen, dat er 90% rotzooi wordt geschreven en slechts 10% pareltjes.
Maar ook praktisch hoe zit het met aansprakelijkheid, beschermen onrechtmatige inhoud en anonimiteit?

De lancering in september leverde nogal wat commotie op. Inmiddels zijn er 3000 bloggers en zorgen ze samen voor 1 miljoen pageviews (van het totaal van 20 miljoen). Kwalitatief schort er nog wat aan, maar Bogaerts gelooft dat het een gouden middel is om de band met lezers aan te trekken. Alle 3000 zijn het namelijk ambassadeurs voor de Volkskrant.

Het is moeilijk een beeld te geven van de toekomst van mainstream media. Er zal in ieder geval meer versmelting zijn tussen print en online. Flickr- en fotoboekachtige toepassingen liggen voor de hand, maar er zijn nog geen vaste ideeën.

Conclusie

Ook binnen de Direct Marketing is blogging nog erg nieuw en vers. Het blijft me keer op keer verbazen hoezeer ook nog in het paradigma van de oude media wordt gedacht (ja, ik weet het de medium is the message). Getuige Wim van der Mark wordt het nieuwe fenomeen echter enthousiast opgepakt. Hoewel Emerce en de Volkskrant ook nog worstelen met de exacte invullingen van hun online presence, wordt er druk geëxperimenteerd met bestaande tools.
Jammer was het dat er te weinig een discussie ontstond over de toekomst van mainstream media of de toekomst van DM aan de hand van de mogelijkheden van blogs (wat kan dit bijvoorbeeld betekenen voor de koning van de ongewenste Direct Mailings, de Staatsloterij?), maar dat is misschien voer voor de volgende keer.

Robert, Dennis, Robin en alle andere DeMeters, bedankt voor een mooie avond en tot snel (Blognomics?)!

Een uitgebreid verslag staat ook op EventBlogs en we wachten nog op een verslag op DutchCowboys (toch Ralph? 😉 ).
1 comment
  1. Hi Polle,

    DeMeter is zelf ook erg blij met deze geslaagde avond. Hopelijk zien we jou vaker op onze bijeenkomsten. Je zal een nuttige aanwinst zijn !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like