Documenten delen: Scribd

In de verder groeiende lijst van Web 2.0-tools waarbij de laatste “e” wordt vergeten (bijvoorbeeld Flickr, Boomr en zie ook dit uitgebreidere artikel), ditmaal Scribd, een nieuwe online tool die het mogelijk maakt eenvoudig documenten met anderen te delen.

Scribd geeft in basis de mogelijkheid documenten te delen met anderen en die vervolgens
– te “taggen” (van trefwoorden te voorzien);
– te downloaden als .rtf, .pdf, .doc of als .mp3;
– te plaatsen op blog, site of ander online medium (via de embed functie);
– door te plaatsen naar sociale sites als Digg, Reddit, Stumbleupon, Del.icio.us of Wikipedia;
– te laten printen en opsturen via PrintFu (aardige functie);

Het doet me qua mogelijkheden en vormgeving denken aan Slideshare, de tool die het mogelijk maakt presentaties te delen, en minder aan “the YouTube of documents” zoals de geuzennaam van Scribd nu al rondzingt in de blogosphere.

Ten opzichte van Google Docs is met name de “embed” functie erg prettig. Google Docs geeft weliswaar de mogelijkheid documenten te publishen (openbaar maken via een ingewikkelde URL) en door te plaatsen op een blog, maar dat ziet er stukken minder gelikt uit dan Scribd en heeft ook een flink aantal minder opties. Daar tegen over mis ik de mogelijkheid samen te werken aan documenten, een optie die ik juist erg prettig vind in Google Docs. Voor presentaties blijft Slideshare krachtiger omdat het zich specifiek specialiseert op alle mogelijkheden rondom powerpoint en keynote presentaties.

Kortom: een leuke nieuwe aanvulling op het portfolio aan tools om online documenten te delen. Voor samenwerken is Google Docs krachtiger, voor presentaties Slideshare, maar wil je snel en makkelijk documenten delen met de hele wereld, dan is Scribd een erg goede optie.

(Ook verschenen op Mobiel Breedband)

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Twitter borrel Tilburg
Yes! I want to learn more

Twitterborrel Brabo Edition 2.0: 21 maart Cafe Babbus Tilburg

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…