Maak je eigen sociaal netwerk

Toen enige maanden geleden Marc Cantor’s People Aggregator werd gelanceerd hoopte ik al dat het een uniformisering van de profielen van de diverse social networks en een verdere commoditisering van het begrip social networking zou opleveren. Op dit moment spelen er namelijk een drietal zaken die interessant zijn in verband met de ontwikkeling van het fenomeen:

1) Er zijn te veel communities met te veel verschillende profielinformatie (in dat kader is de ontwikkeling van OpenID interessant, waarover in een volgende post meer);
2) De bestaande communities doen vooralsnog aan stonewalling (de leden zoveel mogelijk content laten genereren om de opportunity costs voor het overstappen naar een ander platform zo groot mogelijk te maken) en zijn erg beperkt in het vrijgeven van informatie en profielen op basis van API’s;
3) De bestaande communities (Hyves, MySpace) zijn zo groot en zo log, dat er steeds meer ruimte komt voor niche communities (zoals bijvoorbeeld See You Dance);
4) Het ontwikkelen van een social network is tijdrovend en zeker niet bug-free (zie onder andere de problemen die Hyves heeft gehad in de groeiperiode);

Kortom: er is duidelijk ruimte voor een platform dat een out-of-the-box sociaal netwerk biedt dat a) door deel uit te maken van een groter geheel aan sociaal netwerken makkelijk uitwisselbaar is (tegen de trend van stonewalling in), b) schaalbaar, simpel en eenvoudig is en daardoor c) zich perfect leent voor het aanmaken van niche communities.

Techcrunch bericht over de lancering van Ning (en BlueAce neemt het ook over), een applicatie die precies al datgene lijkt te gaan doen.

Ning geeft gebruikers de mogelijkheid gratis een eigen sociaal netwerk aan te maken en aan te geven of het public of private is. Voor $20/maand kun je je eigen Google Adsense code toevoegen en voor $5/maand kun je ook je eigen domeinnaam doorlussen naar Ning.
Inmiddels draaien er 30,000(!) niche communities en is het aantal pageviews opgelopen tot 20 miljoen per maand (voor de beeldvorming: Hyves heeft er bijna 30 miljoen per dag), het twintigvoudige van een jaar geleden. Hoopgevende getallen dus.

Ning: maak je eigen sociaal netwerkOok bij het aanmaken van een sociaal netwerk ziet het er allemaal hoopgevend, kek, web 2.0 en easy uit. Het is makkelijk door middel van templates (volledig drag ‘n drop/sleur ‘n pleur of, voor de echte codekloppers onder ons middels CSS en HTML) het geheel te customizen. Daarna is in een eenvoudig overzicht aan te geven wat nieuwe leden van je netwerk moeten invullen om lid te worden. Al bij al 5 minuten werk om een social netwerk te lanceren met alle denkbare mogelijkheden om later het geheel verder aan te passen of in te vullen. Het resultaat van 5 minuten van noeste arbeid staat op http://socialmediaoptimization.ning.com/.

Ik ben dan ook erg benieuwd naar de toekomst van Ning en andere tools die het makkelijk maken snel niche social networks te beginnen met de mogelijkheid om door middel van een centraal profiel informatie te delen met andere netwerken. Enne … jullie kunnen natuurlijk altijd lid worden van mijn eigen niche social netwerk 🙂

4 comments
  1. Ik krijg inderdaad steeds meer uitnodigingen van allerhanden social networks in mijn mailbox.Maar ik houd het tich lekker bij 1: hyves 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like