e.day 2007: omdat de kroeg nog dicht was en Biz Stone er echt was


Twitteraars/bloggers op e.day. Foto door Henk-Jan Winkeldermaat, High Profile

Op uitnodiging van Corne Kox en Clockwork (waarvoor nogmaals dank) was ik afgelopen donderdag op e.day. Voor een zeer volledig overzicht van de diverse verslagen verwijs ik graag naar Frankwatching.

Meer nog dan de dag van de tegenvallende presentaties van Biz Stone (al geef ik hem wel te doen: met zulke hoge verwachtigingen kan het alleen maar tegenvallen) en Tara Hunt (je presentatie voorlezen is echt zoooo Web 0.1), de magistrale Rolf Skyberg en de vele (her)nieuw(d)e ontmoetingen was het voor mij de dag om na te denken over de meerwaarde en toekomst van events.

De meerwaarde van events?

Waarom gaan we naar events?
1) inhoudelijke verdieping: goede sprekers met inhoudelijk sterke verhalen om weer helemaal bij te zijn in het vakgebied;
2) netwerken: binnenzak, achterzak, portemonnee en visitekaartjeshouder volgepropt met visitekaartjes en sufgerepeteerd op je elevatorpitch op jacht naar nieuwe opdrachten;
3) gezelligheid: gelijkgestemden, gelijke humor; het is vaak gewoon hartstikke gezellig;
4) het ‘echt’ meemaken: Bob Dylan moet je een keer ‘in t echt’ hebben gezien, Johan Cruyff moet je een keer hebben gezien. Biz Stone ook;

Wellicht zie ik wat redenen over het hoofd, die vul ik eventueel graag aan.

1) Inhoudelijke verdieping

Natuurlijk is het goed om bij te blijven door middel van goede sprekers met inhoudelijk sterke verhalen. Maar die zijn er niet zo veel. En als ze er al zijn, dan is er nog het plenaire-sessie-dilemma: het niveau van het publiek verschilt zo dat het tijdens een plenaire sessie welhaast onmogelijk is een goed verhaal te houden: de early adopters weten alles al (of pretenderen alles al te weten) en vervelen zich, terwijl de grote massa veel nieuwe dingen hoort en de presentatie maar nauwelijks kan volgen.

En zijn er goede sprekers, dan worden deze in veelvoud door de verschillende bloggers/vloggers/twitteraars verslagen.

2) Netwerken

Natuurlijk lopen er veel interessante mensen en natuurlijk ontmoet je veel nieuwe mensen. Maar houd alsjeblieft je kaartjes bij je. Voeg me toe op LinkedIn, Twitter of Hyves na het event.

3) Gezelligheid

Duidelijk. Stop een paar honderd nieuwe media minded mensen in een hok en je hebt al snel gezelligheid. Maar daarvoor hoef ik niet naar een event als e.day. Sterker nog, ik denk dat het in een kroeg nog gezelliger was geweest.

4) Het ‘echt’ meemaken

‘Echt’ op een event zijn en mensen ‘echt’ zien is onvervangbaar. Maar enkel daarvoor naar een event gaan? Dat vind ik wat veel.

De toekomst van events?

De inhoudelijke waarde is enkel een dissatisfier; deze hoort te kloppen. Er is geen vervanging voor ‘echt’ meemaken, dus dat is een Unique Selling Point. En voor de rest moet je zodanig waarde aan evenementen toevoegen dat het de moeite waard is om te komen. Het is per slot wel een hele dag weg en bovendien een kleine 600 euro.

Meer interactie om de informatie/prikkeldichtheid te vergroten is voor mij een van de opties. Het Twitter Backchannel (zie ook eerdere post) voegde voor mij bijvoorbeeld erg veel waarde toe. Behalve dat er meestal druk werd gediscussieerd in de sessie waar ik zelf zat, was het ook makkelijk om andere sessies te volgen. Daarnaast werd er gewoon lekker geroddeld en gekloot op het kanaal. Echt een aanwinst. Maar zo zijn er ongetwijfeld nog mer mogelijkheden om de informatiewaarde van de dag te verhogen.

Andere ideeen? Henk-Jan was er al over aan het nadenken. Misschien eens met een groep in de kroeg of via twitter over brainstormen?

8 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like