Social Media Speelkwartier is over na 5 november: Google neemt de tent over

GoogleAl eerder schreef ik over de enorme potentie van Google op Sociale Media vlak onder de titel “Orkut, van lachtertje tot Google’s social media masterplan?“. We hebben nu een datum. Op 5 november aanstaande gaat er een nieuwe set van API‘s uit die in eerste instantie Orkut (Google’s manke sociale netwerk) and iGoogle moet ontsluiten en in een later stadium Gmail, Google Talk en andere Google Services.

De API’s zouden niet alleen de mogelijkheid geven informatie uit de Google services te onttrekken, maar ook informatie te schrijven (read/write API’s) en te implementeren in third-party applicaties volledig los van het Google platform (en zelfs dus voor concullega sociale netwerken als MySpace, Facebook en Bebo).

Dit alles moet leiden tot een situatie waarin elke gebruiker zelf eigenaar is van zijn ‘Social Graph‘ (lees ook Dave Winer over de spraakverwarring tussen ‘Social Graph’ en ‘Social Network’) en dus aangeeft wie, waar, hoe en wanneer gebruik mag maken van zijn netwerkdata. Dus niet elke keer overal opnieuw inloggen/accounts aanmaken, niet telkens opnieuw vrienden moeten maken en niet ongewenst gebruik van jouw aanwezigheid in netwerken.

Deze theorie wordt met name ook gevoed door het pleidooi dat een van de grote mannen in Google Sociale Media project, Brad Fitzpatrick, enkele weken geleden hield op zijn blog (en op slideshare): “Ultimately make the social graph a community asset, utilizing the data from all the different sites, but not depending on any company or organization as “the” central graph owner.

Uiteindelijk zou dit alles dan moeten leiden tot “a social layer on top of the entire suite of Google services, with Orkut as their initial main source of social graph information and, possibly adding third party networks to the back end as well. Social networks would have little choice but to participate to get additional distribution and attention.” (Techcrunch). Zoals ik al eerder schreef, imagine:

  • Geweldige search … he, het is Google;
  • Google Talk (met daar bovenop tools als Imified die je vanuit Google Talk vele andere services laten bedienen);
  • Google Maps (location based mashups);
  • Picasa voor makkelijke integratie van foto’s;
  • Google Calendar voor het makkelijk plannen en uitwisselen van verjaardagen en events;
  • GMail voor volledige mailfunctionaliteiten vanuit je social network;
  • Google Reader voor de beste RSS feeds die je ooit hebt gezien in een social network;

Maar ook de integratie van het social network in de services, zodat je vanuit elke tools (Maps, Docs & Spreads, enz) makkelijk kunt samenwerken met vrienden en/of collega’s (zoals Mindmeister al op geweldige wijze Twitter en Skype integreert). Van mijn eigen online productiviteits- en communicatietools zijn alleen Vitalist en Mindmeister (en Twitter) GEEN Google tools, Google Reader, GMail, Google Search, Google Calendar en Google Docs & Spreads zijn dat allemaal wel.

Een van de onderdelen van Google’s nieuwe systeem zou daarnaast een soort van ‘Social Stream’ moeten zijn die alle data per gebruiker in een stream aggregeert (zoals nu al in basale vorm het geval is bij Shared Stuff, Orkut en Facebook), aggregatie als een soort van online hub dus en die je voorziet van live data in je adresboek.

Spannende tijden die komen dus. Allereerst de Google API’s, maar met name ook de discussie rondom de ‘social graph’ (ook in het kader van onze Nederlandse trots) en het eventuele openstellen daarvan. Ongetwijfeld to be continued op Picnic en in de blogosphere/twitterosphere

Lees ook Frank en Yme.

6 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like