Fontys Hogescholen Spam 1.0

Fontys LogoDagelijks krijg ik van de Fontys Hogescholen een nieuwsbrief met een overzicht van de artikelen op de “portal”(www.fontys.nl) en wat andere korte berichten. Ik heb in het algemeen een grondige hekel aan nieuwsbrieven omdat ik a) al genoeg email krijg en b) ik voor nieuws gebruik maar van mijn RSS/feedreader (Google Reader). Daarnaast is het nieuws in de nieuwsbrief vaak oud (zo wordt vandaag yesterday’s news gebracht over het opheffen van de IBG) en bovendien heb ik het nieuws al vaak gelezen op de Fontys Portal.

Genoeg reden voor me eens een vriendelijk mailtje te sturen of ik verwijderd kan worden van de mailinglist. De reactie:

Beste Polle,

Omdat deze mailing automatisch in één keer naar alle studenten gaat is het voor het team Nieuwsvoorziening onmogelijk je van de mailinglijst af te halen. Als Fontysstudent zul je deze mailtjes dus automatisch blijven ontvangen. Uiteraard bepaal je zelf of je de artikelen op FontysPortal leest, maar uitschrijven uit de mailinglijst is er helaas niet bij. Overigens wordt de e-mail verstuurd in opdracht van het bestuur van Fontys Hogescholen.

Met vriendelijke groeten,

Meneer X

Ik snap de meneer heel goed (“Ik doe gewoon mijn werk”). En ik snap het Fontys Hogescholen Bestuur heel goed (“Ha, een prima manier om al onze studenten te bereiken”). Maar zouden ze ooit de moeite hebben gedaan mij te snappen?

7 comments
 1. Krijg je als student een dagelijkse nieuwsbrief? Als medewerker krijg ik ‘m maar eens per week. Ook verplichte kost trouwens, uitschrijven zit er niet in, maar dat hoeft voor mij ook niet perse.

  Natuurlijk, eigenlijk zou zo’n nieuwsbrief geen verplichting moeten zijn, maar aan de andere kant is het ook wel zo dat je er als student of medewerker van Fontys ook belang bij hebt om goed geinformeerd te blijven.

  Dan is een nieuwsbrief wel een goed middel, en ben je ‘m beu, dan kun je er ook altijd nog voor kiezen om ‘m niet te lezen en/of naar een submap van je inbox te dirigeren.

 2. @Gerard: Dagelijkse pret inderdaad 😀

  Ik ben het met je eens dat het belangrijk is dat studenten en medewerkers goed geinformeerd moeten zijn over een aantal onderwerpen.
  Dan is het voor mij echter de vraag of dat a) via een nieuwsbrief moet en of dat b) via een dagelijkse nieuwsbrief moet (het is daarbij bekend dat echt een fractie van de studenten hun @student.fontys.nl adres gebruikt). En ALS het al via een nieuwsbrief moet, dan is het de vraag of artikelen als “Gastdocent Eddy Zoëy: ‘De Rockacademie was voor mij ideaal geweest'” nieuwswaardig zijn.

  Ik vrees echt voor de open rates (en al helemaal de click-through rates) van deze nieuwsbrief.

  Maar buiten dit alles, een breder probleem: ik krijg niet het gevoel dat er met me mee wordt gedacht of rekening wordt gehouden met mij als consument/student. Het is een enorm push/interruptieinstrument op dit moment.

  Zoals gezegd: ik snap de medewerker en snap ook inderdaad dat studenten goed geinformeerd moeten worden, maar ik denk dat er andere/betere manieren zijn.

 3. Is het niet gewoon een kwestie van een regel instellen (of filter in Gmail) en je bent van je probleem af?
  Weet je hoe vaak ik in m’n RSS feeds door onzinnige berichten heenklik?
  Dat is voor mijn gevoel eigenlijk niet veel anders…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like