Exit Twitter; Google koopt Jaiku en maakt het uber social network verder compleet

Google koopt Jaiku (en hier).

Jaiku (en zie Wikipedia) is een microblogging tool (net als Twitter en Numpa).

In twee eerdere posts schreef ik al over de potentie en de invulling van Google’s social media inspanningen. Op 5 november aanstaande gaat er een nieuwe set van API’s uit die in eerste instantie Orkut (Google’s manke sociale netwerk) and iGoogle moet ontsluiten en in een later stadium Gmail, Google Talk, Google Maps (en de eventuele virtuele wereld waarover gespeculeerd wordt) en andere Google Services. Waaronder nu dus ook Jaiku.

Verder gaat het gerucht over een nieuw mobiel platform (dat ook moet gaan draaien op de Google Phone). Jaiku is hier natuurlijk een geweldige basis voor en aanvulling op.

Een aantal directe vragen die opkomen:

 • Waarom neemt Google Jaiku over en niet Twitter (perceived dominant microblogging tool)? Op Twitter werd er al druk gespeculeerd over de techniek en uitgebreidere mogelijkheden van Jaiku en ook Read/WriteWeb sluit zich hier bij aan: “With easy group creation, RSS import and threaded conversation, amongst other features, Jaiku is probably a superior service to Twitter“.
  O’Reilly gelooft dat “Jaiku isn’t a “lifestreaming” company per se. They are a mobile company in the business of creating smarter presence applications“.
  Winer citeert Scoble: “Scoble called while we were at lunch, saying this isn’t about Twitter, it’s about Facebook. Probably so.
 • Hoe gaat Google de grote groep Twitteraars bewegen over te stappen naar Jaiku? Of in ieder geval Jaiku als preferred tool te gaan gebruiken in plaats van Twitter? Winer poneert al: “The big win of course would be if Jaiku supported the Twitter API in a plug-compatible way. Then all our apps that work with Twitter would work with Google’s new tool

In de loop van de avond/nacht en morgen ongetwijfeld meer discussie en informatie.

6 comments
 1. Ik zei toch altijd al dat Jaiku stukken beter was dan Twitter? Jammer dat alleen niemand (behalve Raimo van der Klein) serieus volgde… 😉

 2. Hoewel Jaiku technisch gezien completer is dan Twitter was Twitter tot nog toe mijn favoriet vanwege:
  A. de leuke, nieuwsgierige, kennis-delende, elkaar helpende base van Twitter-verslaafden
  B. de gebruiksvriendelijkheid van Twitter
  C. het feit dat de naam “Twitter” gevoelsmatig veel beter bekt dan “Jaiku” (ben weer bij-getwitterd, heb flink wat af-getwitterd, hele middag zitten ver-twitterren)
  D. de Twitter-borrel
  Als Google de Jaiku-tool de gebruiksvriendelijkheid kan geven die we bij de overige Google producten ook ervaren én de Jaiku-tool integreerd met Google docs, Gmail, Google Reader en Google search is de kans groot dat veel Twitteraars de Jaiku als preferred tool zullen gaan gebruiken in plaats van Twitter. Hoe lang zal het duren voordat de Twitter-borrel overgaat in een Jaiku-borrel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like