Metatale bepaalt invloedrijke gebruikers Nederlandstalige social networks

MetataleDe bijzonder sympathieke Tijs Vrolix wees me tijdens Boondoggle‘s/Insites‘ Word-of-mouth seminar (zie Erno’s verslag) op Metatale, een Nederlandstalige tool om de invloedrijke gebruikers van sociale media bloot te leggen (zie ook Erno’s post), waar hij zelf aan mee ontwikkelt.

In tegenstelling tot rankings als de MarCom Top 100 en de Blog50 komt de data niet uit bestaande tools als Pagerank of Technorati. De ranking wordt bepaald door de mate waarin iemand anderen tot actie kan aanzetten, wat weer wordt bepaald via een aantal variabelen, gebaseerd op de Grafentheorie. Vaag allemaal nog en ik hoop dat Metatale op termijn wat meer concreet inzicht geeft in de manier van het bepalen, maar in ieder geval hoopgevend.

Volgens mij moet de service in ieder geval het aantal verwijzingen (comments, trackbacks, pingbacks), reacties en met name ook de Tone of Voice van de reactie meenemen (reageren mensen positief of gaan mensen er tegen in, etc), waarbij wat mij betreft de influencers ingedeeld kunnen worden naar connectors (mensen die snel veel mensen kunnen bereiken), mavens (mensen die niet zozeer veel mensen kunnen bereiken, maar autoriteiten zijn op een bepaald gebied) en salesmen (mensen die actief tot actie aanzetten), binnen verschillende categorieen.

In het begin zal de service zich met name richten op blogs (vandaar ook eerst de Top 100 van Vlaamse blogs, die vanaf de lancering van Metatale maandelijk bepaald zal worden). Jammer, aangezien de invloed van influencers nogal verspreid is over diverse netwerken. Zo is Marco Derksen actief op Marketingfacts, Upstream, LinkedIn, Twitter, Flickr, en zelfs op Hyves. Een model dat al deze streams zou meenemen zou aanzienlijk relevanter zijn (zeker gezien de groeiende rol die bijvoorbeeld Twitter nu heeft in influencing onder de early adopters binnen ICT, marketing en media).

Eind dit jaar wordt de service gelanceerd in Vlaanderen, met de intentie om snel verder te ontwikkelen binnen het Nederlandse taalgebied. Een erg goede ontwikkeling en ik wens het team van Metatale de komende periode dan ook alle succes met de verdere uitbouw van het systeem.

2 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Vanavond twitterborrel Tilburg

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…