MySpace bestormt Social Network markt via offline

MySpace NLBegin januari was daar het nieuws dat MySpace kwam met een Nederlandse versie (zie o.a. Marketingfacts). Inmiddels is de Nederlandse beta alweer even live en wordt er hard gewerkt aan een alfa-versie die volgens Derek Fehmers eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar live moet gaan.

Goed voor de concurrentie, al lijkt er wel consensus te bestaan dat de lokale roots van Hyves een mooie competitive advantage zijn. Voor MySpace is er dus nogal wat werk te doen: momenteel zijn er 500.000 Nederlanders met een MySpace profiel, tegenover een kleine 3.500.000 Nederlanders met een Hyves profiel.

Vandaag is daarom bekend geworden dat Conspiracy Concepts (het bureau van oud-ON-ers Charly Heusschen en Norbert Pollemans) zich bezig gaat houden met de communicatie (PR/pers/media/events en acties) rondom het platform.

Zowel het bijbehorende persbericht als Derek leggen de nadruk op de offline component (met name events) van het sociale netwerk. Opvallend. Niet zozeer omdat offline een van de kritische succesfactoren is (naast timing, schaalbaarheid, functionaliteit en vrijheid) van een succesvol social network (zie ook Upstream en het oorspronkelijke Social Networks Research Rapport), maar des te meer omdat de concurrenten op de (Nederlandse) markt dat stukken minder doen.

Facebook‘s avances naar de Nederlandse markt zijn beperkt (check ook http://www.facebook.nl/), LinkedIn is bezig met een Nederlandse tak maar doet sowieso weinig offline, Hyves doet wel eens een feestje en support de museum nacht maar is verder ook weinig actief om over de kleintjes als het Franse Bahut (waar Matthijs eea heeft gedaan voor de Nederlandse versie) nog maar te zwijgen.

MySpace dat met name populair is in de VS onder subculturelen en meer cultureel ingestelde jongeren (zie ook de discussie rondom MySpace, Facebook en sociale klassen van Danah Boyd) heeft door zijn oorsprong ook logischere extensies offline.

Slimme move dus? In een social network markt die sterk gedomineerd wordt door een enkele speler (Hyves), die tot op heden nog geen duidelijke keuze heeft gemaakt en heeft hoeven maken voor een specialisatie van het netwerk (Hyves doet een beetje muziek, een beetje events, een beetje video, een beetje foto, een beetje microbloggen, een beetje bloggen, enz en maakt daarnaast geen duidelijke keuze voor een bepaalde doelgroep) is een onderscheidende propositie een erg sterke zet. De mogelijke subcultuur propositie met een sterke hang naar muziek (en het voordeel van de bands om ook internationaal opgemerkt te worden) ondersteund door offline activiteiten lijkt me dan ook een logische.

Ik ben kortom erg benieuwd naar de alfa versie en de aankomende activiteiten. Charly, Norbert, Derek en de rest van het team: veel succes!

1 comment
  1. ik heb een poging gedaan mijn myspace account te verwijderen, maar tot op heden bestaat hij nog. Wellicht kunnen ze dat offline regelen voor me 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like