Informatiemanagement via RSS: informatie ontvangen

RSS iconHoe kom ik aan de juiste informatie en hoe verwerk ik deze informatie? Misschien wel DE centrale vraag van alles wat ik doe online.

In het centrum van het antwoord op deze vraag staat voor mij wel de technologie RSS. Via RSS abonneer ik me op content die voor mij van belang is (ik wil ook geen email nieuwsbrieven, maar RSS), maar ik gebruik het ook om specifieke content door te plaatsen. Zo gebruik ik RSS om bepaalde content direct op mijn mobiele telefoon te ontvangen.

De juiste informatie ontvangen: dagelijkse routine

RSS feeds lezen zit in mijn dagelijkse routine. Elke ochtend lees ik de feeds waarop ik geabonneerd ben Scoble-style. ELKE omdat ik de dagelijkse routine prettig vind, het aantal posts over meerdere dagen erg oploopt en er genoeg nieuwswaardigs is om het waard te maken elke ochtend te lezen. OCHTEND omdat dit het beste past in mijn dagschema en omdat ik dan de kern uit de posts uit de Amerikaanse blogosphere kan halen (die dan net gaan slapen).

De juiste informatie ontvangen: de juiste tools

Er zijn heel veel feedreaders, maar ik ben een overtuigd Google Reader user.
Niet alleen omdat het webbased is (en ik wil al mijn tools webbased), een mobile versie heeft (die ik weliswaar nooit gebruik, maar die ik wel zou KUNNEN gebruiken en dat is een prettig idee), omdat het no-nonsense is, ik items en feeds kan delen, keyboard shortcuts heeft en de trends in je gebruik laat zijn, maar ook zeker omdat het Google is (en ik zo’n beetje de volledige Google Suite gebruik met GMail en Docs). Het enige dat ik echt mis in Google Reader is een snelle manier om posts op te slaan in Del.icio.us (maar daarvoor heb je een Greasemonkey Script) en smartlists (die je bijvoorbeeld wel hebt in NetNewsWire). Verder zijn er echt wel verbeterpunten (het niet kunnen renamen van tags is heel irritant en de interface mag wel eens op de schop), maar ik ben een zeer tevreden gebruiker.

De juiste informatie ontvangen: lees wat nodig is

Gisteravond en vanochtend heb ik mijn feeds teruggebracht van 250+ naar 136. Op basis van mijn Google Reader Trends kon ik al een hoop blogs snel nomineren om geschrapt te worden. Daarnaast had ik zowel TechMeme als de meeste in TechMeme opgenomen blogs in mijn reader staan. Ik lees liever de losse blogs, dus exit Techmeme. Daarbij volgde ik veel Nederlandstalige blogs. Weinig vernieuwende inzichten en echte nieuwtjes daar, dus daar zijn veel feeds gesneuveld ten faveure van enkele Engelstalige feeds. Ten slotte monitor ik een aantal blogs omdat ik eigenlijk moet weten wat daar geschreven wordt. Vrienden, directe collega’s, klasgenoten enzovoorts. Ook daar mocht wel wat in gesnoeid worden 😀

De juiste informatie ontvangen: structureren

Vooruitlopend op de verwerking van de informatie in de RSS reader heb ik een bepaalde structuur:

 • @Alert alle feeds die ik via sms op mijn mobiele telefoon wil ontvangen. De feed hiervan gaat via mijn twitterbot naar sms (voor een uitleg hiervan, lees mijn eerdere post);
 • @Studie alle studie gerelateerde feeds;
 • Destination blogs over landen of specifieke delen van de wereld;
 • Futureshop gebaseerd op het boek Futureshop: alle blogs rondom tweedehands, leasen en auction culture;
 • FutureWeb Web 2.0/NextWeb;
 • GTD alle GTD, lifehacking maar ook edublogs;
 • LBS alle feeds rondom Location Based Services;
 • Mobile alle feeds rondom mobile;
 • Networking alle feeds rondom werving, selectie, recruitment, people management en netwerken;
 • NewTools feeds die nieuwe Web 2.0 tools bespreken, maar ook sites als Adobe Labs en Yahoo Research;
 • OnlineMarketing de vergaarbak van alles wat met online en marketing te maken heeft, bijna een categorie “overig” met daarin blogs als Marketingfacts, Adfoblog e.v.a.;
 • Research cijfers, cijfers en nog eens cijfers: comScore, researchblog, inFeite, enzovoorts;
 • S: allemaal online services. De blogs van Remember the Milk, Mindmeister, enzovoorts;
 • S:Adobe alle blogs van Adobe services en over Adobe Services;
 • S:Google alle blogs van Google services en over Google services;
 • S:Hyves alle blogs van Hyves en Hyves medewerkers;
 • S:Twitter alle blogs van Twitter en over Twitter;
 • SocialMedia alle feeds rondom social media;
 • ThoughtLeaders een beperkte club van bloggers die ik erg hoog heb zitten. Hierin zitten bijvoorbeeld Alexander van Elsas, Yme Bosma, Rolf Skyberg, Yuri van Geest en nog wat obscuurdere blogs;
 • Trends trends van o.a. Springwise, Trendwatching.com
 • W:Ego monitor via Google Blog Search e.a. op mijn eigen naam en blog;
 • W:Friends alle feeds die je vanuit sociale druk eigenlijk moet bijhouden;

In een volgende post meer over het verwerken van de informatie.

1 comment
 1. Thanks polle. Gisteren net stukje van Bomega gelezen. Hij heeft organisatie van informatie losgelaten. In dat stadium zit ik nog niet. Jouw bovenstaande informatie-verwerkings-tips zijn zeer waardevol om mijn 24/7 informatie-waterval optimaler te verwerken. Om de opgedane kennis en inzichten zinvol in de praktijk toe te passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like