Thesis: “Zelfvertrouwen en betere zelfpresentatie voor tieners door profielsites”

Er is veel discussie over online privacy, de waarde van sociale netwerken en de angst voor online presence. Alexander Schouten voegt daar met zijn proefschrift “Adolescents’ online self-disclosure and self-presentation” nog wat inzichten aan toe.

Zoals de UvA site meldt: “Hoewel vaak wordt gewezen op de gevaren van internet, blijkt dat online communicatie juist veel voordelen heeft voor tieners. In de puberteit bestaat een grote behoefte aan het uiten van gevoelens en het experimenteren met verschillende identiteiten (zelfpresentatie). Online communicatietoepassingen sluiten aan bij deze behoefte. Tieners vinden MSN een geschikt middel om intieme dingen tegen anderen te zeggen, vooral tegen mensen van de andere sekse. Via MSN praten zij gemakkelijker dan in een persoonlijk gesprek omdat ze meer tijd hebben om na te denken over wat ze willen zeggen en meer controle hebben over de manier waarop zij zichzelf presenteren. Op profielsites leren jongeren van de reacties die ze op hun profiel krijgen hoe zij zich het beste kunnen gedragen. Dit blijkt hun zelfvertrouwen te bevorderen. Volgens Schouten zou er dan ook meer aandacht moeten zijn voor de positieve kanten van het gebruik van online communicatietoepassingen door tieners.

De verdediging van het proefschrift is donderdag 22 november aanstaande om 10.00h in Amsterdam. Ik ben dabei in ieder geval om live te twitteren.

Het volledige proefschrift is te downloaden van de site van Alexander Schouten. Alexander maakt verder deel uit van een breder onderzoek naar media, jongeren en jongvolwassenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

De Vlaamse Blogosphere wekelijks in kaart door MetaTale

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…