De Vlaamse Blogosphere wekelijks in kaart door MetaTale

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” overlay_strength=”0.3″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]In Nederland hebben we MarketingfactsMarCom Top 100 en Yellow Lemon Tree‘s Blog50 (zie ook mijn eerdere post over blogrankings), in Belgie Metatale‘s Top 100 meest invloedrijke Vlaamse weblogs (waar ik al eerder over schreef). Vanaf deze maand wordt deze lijst wekelijks vernieuwd door Metatale.

Samenstelling MetaTale Top 100

Het blijft aardig te zien hoe dergelijke lijstjes worden samengesteld. MetaTale stelt de lijst samen op basis van ‘invloed’ (“de capaciteit om anderen online tot actie aan te zetten“) en heeft er een vrij uitgebreid verhaal over. Een aantal passages:

De ‘kleine invloed’ is wat we bij MetaTale gebruiken. Die is onafhankelijk van het aantal mensen die je bereikt (‘reach’), en gaat enkel over die capaciteit om anderen tot actie aan te zetten. De ‘grote invloed’ is de ‘kleine invloed’ maal ‘reach’.” en daarbinnen, over het meten: “de informatie moet objectief, automatisch, van buitenaf meetbaar zijn. We willen geen manuele interventies, we nemen geen externe diensten (zoals PageRank, Technorati, Alexa etc.) op in de berekening van de ranking, de zaken die we meten moeten publiekelijk zichtbaar zijn (dus geen bezoekerscijfers)” en het gaat dus om “‘netwerken’ – hoe zitten de connecties tussen de verschillende blogs in elkaar? Wie linkt naar wie, en hoe, en wanneer? Wie krijgt commentaar van wie, en hoeveel?“.

Nog steeds wat vaag, maar het geeft een idee.
MetaTale gebruikt de Top 100 voor PR doeleinden en geeft vervolgens bedrijven de mogelijkheid per gedefinieerd thema influencers te zien en bloggers te benaderen. Bloggers krijgen op hun beurt de mogelijkheid hun blog te claimen en aan te geven hoe ze benaderd willen worden volgens een aantal default settings: ‘haal me uit de lijst’, ‘ik wens totaal niet gecontacteerd te worden’, ‘ik sta open voor vrije productbesprekingen’, ‘ik sta open voor persberichten’ en ‘ik sta open voor betaalde advertenties’.

Top 10 Vlaamse Blogosphere

De top 10 voor deze week:
1 www.zv-magazine.be/
2 blog.zog.org/
3 www.lvb.net/
4 www.gentblogt.be/
5 bvlg.blogspot.com/
6 www.pietel.be/
7 koenfillet.blogspot.com/
8 www.kerygma.be/
9 peterdedecker.net/blog/index.php
10 www.volume12.be/

Opvallend dat de Vlaamse Blogosphere *totaal* anders is dan de Nederlandse. Niet alleen zijn er minder en minder grote blogs, ook lijken deze minder dominant te zijn. BVLG is echt een leuk blog, maar geen schim van Frankwatching, Zattevrienden is herkenbaar plat, maar een fractie van GeenStijl.

Blijft een leuke discussie waarom dat zo is. Hebben blogs als Retecool en GeenStijl bij ons de weg geplaveid voor het begrip bloggen? Hebben wij profijt van een hele actieve nieuwe media community (die zowel op blogs, twitter als in real life elkaar dagelijks bestookt)? Hebben wij zoveel profijt van de betere infrastructuur? Of ligt het in ons karakter als zakenlieden en babbelaars?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

De Don

Politieke marketing blijft machtig interessant. Het bouwen aan het imago en merk van een persoon, binnen een van…
Dik
Yes! I want to learn more

Don’t know Dik, but I digg it!

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/6″…