Microcelebrity, over Arnol en “telephone people”

In de Wired van deze maand staat een alleraardigst artikel van de hand van Clive Thompson over “Microcelebrity”, “the phenomenon of being extremely well known not to millions but to a small group” en met name de technologische component daarvan.

Nieuw? Neuj … niet zo. Extreem bekend zijn binnen een kleine groep mensen is van alle tijden. Mijn opa was door zijn eigenwijze karakter wereldberoemd in Kloosterzande en omstreken, iedereen die vaker in Eindhoven komt kent Arnol, de meeste Tilburgers kunnen “Puur op het gevoel” wel meezingen, Ammer was tijdelijk wereldberoemd bij de Retecool lezers en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Vernieuwd? Jazeker. Was met name vroeger het microcelebrity zijn redelijk beperkt door geografische factoren of specifieke interessegebieden, door alle social media was het nog nooit zo makkelijk microcelebrity te worden (zonder overigens afbreuk te doen aan de celebrities). Door Generation C en de toegenomen connectedness via netwerken rukt het fenomeen steeds verder op.
Onder de “Telephone People” is @rotjong royalty, onder Hyvers is er een club BekendeHyvers, Petra is voor een groep mensen het bekendste slijterijmeisje van de wereld (en daarbij de bekendste boemlala speler) om over het wereldberoemd zijn van grote groepen bloggers nog maar te zwijgen.

Eens even kijken hoe ik wereldberoemd kan worden in eigen kring …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like