Waarom Location Based Social Networks niet werken

Location Based ServiceBliin (zie mijn eerdere post) startte enige tijd geleden met Heineken de ‘Delivery Men’ (zie ook Bliin blog en Emerce), Livecontacts lanceerde enkele weken geleden, KPN kwam met de afschuwelijke datingservice Olllo, Hyves werkt al tijden aan een location based social network (voor zover het al niet begonnen is) en onder andere de Nederlandse startups IRL en Innoviting (zie ook de video) bouwen momenteel aan nieuwe netwerken.

En dat waren slechts de initiatieven van eigen bodem. We hebben namelijk nog Plazes, dat enige tijd geleden al zijn eerste rel had, Google implementeerde recent de “My Location” optie, die ongetwijfeld deel uit gaat maken van de verschillende social lagen die Google momenteel aan het bouwen is onder andere op basis van Dodgeball (en Zingku). En dan hebben we nog het geniale Loopt, Aki-Aki, mig33, meetmoi , BrightKite, Mobiluck, Meetro, Nokia’s Location Based Services (o.a. GyPSii) en TwitterWhere op basis van Twitter.

Alle diensten die op basis van de locatie van de gebruiker geleverd worden, geholpen door technische toepassingen en meestal op basis van mobiele telefoons; location based services. Location Based Social Networks zijn daarbinnen weer de sociale netwerken die gebruik maken van de informatie over de locatie van de gebruiker. Wat mij betreft zijn Location Based Services (en dan ook Location Based Social Networks) een van de meest spannende ontwikkelingen binnen de nieuwe media.

De staat van de Location Based Social Networks is echter nogal belabberd. Veel netwerken focussen zich op het tonen van de locatie van je vrienden. Maar dat is helemaal niet interessant. Niemand zit de hele dag een scherm te refreshen om te weten waar zijn/haar vrienden zijn. Waar celebrities zijn, wellicht. Als je wederhelft vreemdgaat, wellicht. Maar in alle andere gevallen zal het veel mensen een zorg wezen waar hun vrienden/bekenden zijn.

Het gaat om de laag die daar over heen komt. Niet de data, maar wat doe je met de data. Ik wil niet weten waar mijn kind is, ik wil het weten wanneer mijn kind van het speelveldje voor mijn deur ontvoerd wordt. Tuurlijk, het is handig om te zien welke vrienden van me in de buurt zijn, maar ik refresh niet de hele avond mijn scherm om te zien welke vrienden van me nu weer in de buurt zijn. Ik wil weten welke bar in Paradiso het minst druk is, ik wil weten hoe ik de file omzijl. Ik wil niet weten waar mijn ex-vriendin is, ik wil dat een alarm afgaat als ze in de buurt is terwijl ik met mijn nieuwe vlam in de kroeg sta.

Lieve bouwers, maak mijn leven makkelijker. Ik wil niet weten waar mijn vrienden zijn. Ik wil het praktisch, relevant, persoonlijk en opt-in.

7 comments
 1. “Ik wil niet weten waar mijn vrienden zijn.” niet geheel mee eens, als ik in een location based network zou zitten zou ik toch er gebruik van maken door mensen te ontmoeten die ik van internet ken en niet irl.

 2. En mag ik daar aan toevoegen, het lokatiegebonden nieuws? 🙂

  Als er geen notificaties aan vast zitten, lijkt me een laagdrempelige manier van plaatsen en lezen van ge-geo-getagde nieuwsfeiten een erg interessante optie. Stimuleert onderlinge discussie, heeft een viraal ´heb je dit al gezien´ gehalte en als er niet alleen maar politieberichten maar ook nieuwtjes van theaters, restaurants, etc in terecht komen krijg je een hele andere manier van rondkijken in een stad!

  Het net gelanceerde Everyblock lijkt een goeie combinatie van de verschillende informatiestromen en lokatie-info (http://socialnewsmedia.blogspot.com/2008/01/hyperlokaal-nieuws-everyblock.html).

 3. @Polle,
  Ben het eens met de wens ‘doe iets wat nuttig is met de data’. Toch geloof ik in LBS, ook voor bijvoorbeeld MKB. Niet vertellen waar iedereen uithangt, maar wat die personen/bedrijven voor jou kunnen betekenen. Internet heeft afstand irrelevant gemaakt voor tijd, contact en transacties, echter biedt een IRL en nabijheid component kansen, juist in kleinschaligere netwerken.

 4. Ja Polle, jij wilt alweer de volgende stap! Laat iedereen nou maar eens eerst niet een telefoon-gesprek starten met “Waar ben je?”.

  Overigens kun je altijd locaties van ex-en aan mijn doorgeven. De betere ex-en dan… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Hyves voor mobiel

Geschreven voor Mobielbreedband.nl over Hyves voor zakelijke mobiele gebruikers: Het populaire vriendennetwerk Hyves is ooit begonnen als mobiele…