Ordina klungelig op jacht naar jonge online talenten

(Update 01/02 15:25h: Ordina heeft de video en site uit de lucht gehaald. De link naar de video werkt niet meer en de site verwijst nu door naar een pagina op Ordina.nl)

In een tijd dat meeste jonge online talenten kiezen voor een start-up, eigen zaak of kleiner bureau (lees ook mijn eerdere post Generatie Twitter verloren voor Multinationals), probeert Consulting, ICT en Outsourcing dienstverlener Ordina middels de campagne “2.0 Consultants” deze talenten te werven.

En hoe doe je dat dan als Ordina?
Ordina 2.0 consultant

 1. Maak een actiesite (screenshot) die helemaal 2.0 (of dan in ieder geval in de naam) is en laat gerust de fouten in de CSS en taal/stijlfouten in de tekst staan. Frames zijn retro en dat zoekmachine optimalisatie is inderdaad helemaal overschat;
 2. Maak een volledig 2.0 video en zet die op YouTube;
 3. Verzin een coole actie die volledig de jonge talenten aanspreekt: laat ze een sollicitatie opnemen en uploaden (dat is zoooo 2.0)!;
 4. Integreer in het sollicitatie-traject allemaal hippe dingen: na de sollicitatie via YouTube laat je de talenten opdraven op een Idols-stip (sic!);
 5. Plaats een foutief emailadres om contact op te nemen (Jenny Baddredine in plaats van Jenny Badreddine); die jonge rakkers vinden het juist een uitdaging om het goede emailadres erbij te vinden;

Lieve mensen van Ordina. Er zijn niet heel veel jonge mensen in Nederland die voldaan aan jullie criteria. “Afgestudeerd op universitair niveau (bestuurlijke of bedrijfskundige informatica, bedrijfskunde, marketing of economie), minimaal één en maximaal drie jaar relevante werkervaring, aantoonbare affiniteit met nieuwe technologieën en ervaring met ICT, aantoonbare affiniteit met consultancy, marketing, communicatie en verkoop, communicatief sterk, analytisch ingesteld en enthousiast.” Dat is nogal wat.

De mensen DIE voldoen aan jullie criteria zijn best gewild. In het algemeen geldt dat bedrijven harder hun best moeten doen en zich beter moeten verdiepen om goede mensen te werven en dat geldt zeker voor de jonge online talenten, jullie toekomstige 2.0 consultants. Mochten jullie meer willen weten over dat fenomeen, Recruitment 2.0, dan zijn daar een aantal erg goede blogs over. HRLog en RecruitmentMatters bijvoorbeeld. Michel, Bas en Gordon zijn ook vast niet te beroerd om een en ander nog een keer duidelijk uiteen te zetten.

Maar terug naar die jonge online talenten dus. Die willen een persoonlijke benadering, informele cultuur en echtheid. Pieter van Gils (ook zo’n online talent) schreef nog niet zo heel lang geleden “Ik hoop niet dat de multinationals verwachten dat het talent vanzelf komt solliciteren, dat zal zeker niet gebeuren!“. Geen Web 1.0 actiesite met technische fouten, taal/stijlfouten en YouTubeCV’s en Idols-stippen dus.

O, voor ik het vergeet: heel veel van de jonge online talenten die jullie willen werven hebben inmiddels een eigen zaak en ontwikkelen hele goede online campagnes. Misschien een idee hen eens advies te vragen voor de volgende wervingscampagne?

14 comments
 1. Arne Hulstein tipt me net via Twitter dat de video niet meer beschikbaar is op YouTube. Jammer.

  Heb verder nog geen reactie gehad van Ordina. Ben heel benieuwd naar het verhaal achter hun campagne en hoe ze omgaan met de kritiek.

 2. Laatste update: Nog geen reactie van Ordina. Op de nieuwe website op 2.0consultant.nl is de tekst aangepast zie ik nu. Solliciteren hoeft niet meer met Youtube video en Idols-stip maar gaat via de ‘solliciteren’ knop. Jenny Badreddine mailen kan ook niet meer, bellen kan wel.

  Recruitmentmatters en HRLog hebben de case overgenomen (thanx guys) en inmiddels staat mijn post bij “ordina 2.0“, “ordina talent” en “ordina online” bovenaan in de zoekresultaten.

 3. Goed artikel Polle!

  De campagne was me ontgaan maar gelukkig hadden we de foto’s nog. Het Ordina is niet duidelijk dat zij op de Idols spot staan op dit moment en niet de beoogde 2.0 consultant. (Vreselijke term overigens. Wat doe je voor een werk? Ik ben 2.0 consultant. Brrrrr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like