Information overload in cijfers

Hoe ga ik efficient met mijn tijd om? Hoe maak ik een relevante selectie uit het enorme aanbod aan feeds, blogs en andere informatiebronnen? Maar ook: hartstikke leuk dat MSN, LinkedIn en Hyves voor mijn werknemers, maar wat levert dat op? Information overload en ook de waarde van het volgen van verschillende informatiebronnen is een terugkerend thema.

Rescuetime, een gratis online tool die meet hoeveel tijd je aan verschillende applicaties besteed, deelde haar cijfers over information overload:

Resultaten Rescuetime Information Overload onderzoek

 1. De gemiddelde werkdag heeft 6,71 uur achter de computer;
 2. De gemiddelde Instant Messaging (Chat applicaties als MSN, Skype, Google Talk e.d.) gebruiker switch 77 maal per dag naar het Instant Messaging venster (gemiddeld 11,5 keer per uur of een maal elke 5,2 minuten);
 3. De gemiddelde gebruiker bezoekt 40 unieke internetdomeinen per dag (domeinen, geen pagina’s; dus Hyves telt als 1 domein, ongeacht hoeveel pagina’s je binnen Hyves bekijkt);
 4. Het gemiddelde aantal gebruikte programma’s is 17;
 5. 26% van de tijd wordt door gebruikers binnen een webbrowser besteed;
 6. 61% van de tijd worden applicaties gebruikt die gebruik maken van internet (dus op een of andere manier informatie halen of verzenden naar internet);

 

Gebruik van applicaties

Communicatie (Instant Messaging (6%), Email (18%), Chatten binnen Sociale Netwerken (2%)) maakt 38% uit, “Output” Apps (MS-Office style apps, design apps, database apps, etc) 34%, Media, Nieuws en Blogs 14%, Social Networking (Facebook, MySpace, Twitter) 5%, Games, Entertainment en Shopping 4% en dan houden we nog 5% over.

De cijfers zeggen weinig over het gemiddelde van de totale internet populatie. Rescuetime gebruikers zijn over het algemeen early adopters die belang hechten aan effectieve tijdsbesteding (zie ook de post op hun weblog voor verdere uitleg over de onderzoeksmethodiek en de steekproef). Desalniettemin levert het wel een aardig beeld op en kunnen we een aantal interessante learnings er uit halen:

Learnings

 1. Ondanks het feit dat Instant Messaging waarde heeft binnen communicatie en het vergaren van kennis lijkt het de grootste disruptor te zijn. Een stelregel is dat elke onderbreking van een taak je weer 5-10 minuten kost om de taak opnieuw op te starten. Wanneer je dus elke 5,2 minuten onderbroken wordt door een bericht ben je vrijwel de hele dag minder productief;
 2. Internet is definitief niet meer weg te denken uit een werkomgeving: 61% van de applicaties maakt gebruik van het internet en 26% van de activiteiten wordt binnen een browser uitgevoerd;
 3. Gezien het aandeel van communicatie en media/nieuws (samen 52% van de tijd) lijkt het meer en meer belangrijker te maken keuzes te maken wanneer je toegang zoekt tot welke informatie; een goede en verantwoorde keus lijkt te lonen 🙂

 

Ik ben zelf met name benieuwd of het aantal programma’s (17) over de komende periode wordt teruggebracht, of het aantal unieke domeinen (40) wordt teruggebracht, hoe snel het percentage van in-browser activiteiten (nu nog 26%) toeneemt en hoe we gaan leren omgaan met het grote aantal instant messaging interrupties per uur (77). Hopelijk blijft Rescuetime die informatie met ons delen in de toekomst en kunnen we binnenkort ook genieten van de data van Wakoopa, onze Nederlandse equivalent van Rescuetime.

6 comments
 1. Gave cijfers Polle…de impact lijkt me duidelijk! Het omgaan met Information overload wordt zelfs steeds vaker aangeduid als zijnde DE management/marketingtrend van 2009.

  Toch kan het samengaan van prive en werk niet meer worden tegengehouden denk ik. Managers moeten hier ook een andere kijk op gaan krijgen. Medewerkers zullen vaker s'avonds nog aan het werk zitten of in het weekend, en op het werk bijvoorbeeld enkele prive dingen (die nu eenmaal binnen kantooruren moeten) uitvoeren.

  Ik denk dat het vasthouden aan een strikte scheiding van werk en prive in de 9 tot 5 cultuur de efficientie van medewerkers alleen maar omlaag brengt. De medewerker meer zijn eigen momenten laten kiezen is denk ik dan ook de toekomst.

  Benieuwd hoe jij hier over denkt Polle 🙂

 2. Sjef, ben het in principe met je eens. Al zal die 24/7/365 mentaliteit niet voor alle beroepsgroepen even snel en hard zich ontwikkelen (omdat de noodzaak daar ook niet altijd toe is). Denk dus dat er een groep mensen is die zich wel die richting op gaat bewegen, maar vind het lastig te voorspellen hoe dit over de hele breedte de sector verandert.

 3. Leuk dit op jouw blog te lezen Polle,!

  Je weet dat ik al langer geloof in een internet dat efficienter wordt; dan bedoel ik trechterend i.p.v. uitdijend, omdat mensen van nature slecht in staat zijn om informatie te prioriteren en selecteren, zeker wanneer de berg aan informatie waarmee dat moet gebeuren groter en groter wordt.. Minimalisme, keuze-beperking en overzichtelijkheid, ik hoop (en geloof) dat er meer zijn die daar behoefte aan hebben.

  Voorbeeldje:
  Vergelijkingssites die nog maar 5 resultaten teruggeven, waarin ik de belangrijkste product-attributen van te voren kan aanvinken, evt. met verticale search-opties om LATER te kunnen finetunen, ALS ik dat wil.. Digitale camera (merk, prijs, pixels aangevinkt als 'belangrijk product-attribuut'…) , 5 resultaten terug van 5 (int.) aanbieders, evt. later nog aanvinken 'optische zoom', accessoires, oplader etc…En geen 128 resultaten, ik zoek dan al niet meer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like