"Wat marketeers echt moeten met sociale netwerken" voor Vakdag Multichannel DM

Gisteren was de Vakdag Multichannel DM in de Kuip in Rotterdam.

Ik mocht een korte presentatie geven over sociale netwerken voor marketeers. Een samenvatting van mijn presentatie vind je hieronder, bovenaan deze post vind je mijn slides.

Technology changes, humans don’t.

Er verandert helemaal niks. Er gebeurt enorm veel online en er kan ook steeds meer. Maar al deze ontwikkelingen (als ook social networks) zijn een “steroid” (Friedman), een versneller, een multiplier, een kathalisator. In essentie zijn het zaken die we al jaren, al eeuwen doen, maar nu door technologie makkelijker, sneller of globaler worden. De motivaties voor gebruikers om te participeren op sociale netwerken zijn dan ook bekende motivaties: van “het onderhouden van contacten met bekenden” tot “plezier” en van “nieuwsgierigheid” tot “profilering”.Het leven real life loopt ‘s avonds vanachter de PC online door. Sociale netwerken spelen dan ook veel meer in op een bepaalde behoefte dan dat ze echt een nieuwe behoefte creeeren.

Verandert er dan helemaal niks? Zeker wel, maar dat gaat niet met de snelheid die af en toe gepropageerd wordt. De digital natives, de nieuwe generatie die is opgegroeid met mobiel en online gebruikt de technologie ook native als extensie van hun mogelijkheden. Hun perceptie van “vriendschap” en “communicatie” is essentieel anders.

Hoe ga je hier als organisatie mee om? Als organisatie zijn er een aantal niveaus om te participeren in sociale media (en social networks):

 • Listening: leren van hetgeen je gebruikers en je doelgroep zegt/doet, bijvoorbeeld door conversatie online te monitoren;
 • Talking: het aangaan van een gesprek met je gebruikers, bijvoorbeeld via een blog;
 • Energizing: je gebruikers faciliteren om aan anderen te laten weten wat ze vinden van je merk, bijvoorbeeld door widgets, send-a-friend opties en buzzpakketten;
 • Supporting: je gebruikers faciliteren om elkaar te helpen, door een gebruikersforum bijvoorbeeld;
 • Embracing: je gebruikers actief laten participeren, bijvoorbeeld door middel van co-creatie;

Bedenk echter, voordat je dit doet goed: Wat speelt er? Wat zijn de consumer insights? Hoe kun je als organisatie daar relevant op inspelen? Wat is daarin je doel/doelstelling? Hoe kun je anderen daarbij betrekken? En tot slot: hoe kun je dit alles borgen?

3 comments
 1. Mooie blogpost!
  Ben het er helemaal mee eens. In toerisme gaat het vooral om het delen van ervaringen. Ik denk dat dit bij social media in het algemeen heel belangrijk is.

 2. Leuk artikel! Ik heb alleen het idee dat bijna geen 1 social network zich echt goed focust op de basisbehoeften van mensen. Neem bijvoorbeeld het delen van kennis en nieuws. Natuurlijk heb je wikipedia en heb je tal van nieuwssites, maar nooit zie je een website die dit samensmelt tot een geheel.

  Als je interesse hebt in de ontwikkeling van een sociaal netwerk die dit wel doet dan zou ik mijn weblog ook een volgen. Het gaat over de ontwikkeling van de Social Media Community en is te vinden op http://www.mennobouma.wordpress.com

 3. Best wel vermelden dat je die niveaus van participatie 'geleend' hebt van Forrester…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like