"Only invite people that are cooler than you" op Youthwatching '09

De quote in de titel (van Edial) en bovenstaande foto sommen de dag voor mij wel een beetje op: De mix van sprekerszwaargewichten als Martin Lindstrom en een bijzonder actieve community backchannel. Niet alleen met veel bloggers en andere twitterazi, maar ook met veel jong talent (o.a. @evidhollander, @smartgee, @wemasturbate).

Youthwatching ’09 was de eerste keer dat het Belgische Trendwolves (waar ik twee dagen in de week werk) een jongerentrends congres organiseerde. Bedoeling was een beeld te geven waar jongeren nu mee bezig, hoe jongeren bereikt kunnen worden en wat je kunt doen om ze vast te houden. Om dat voor elkaar te krijgen was een arsenaal aan enorm inspirerende sprekers aangetrokken (o.a. Martin Lindstrom, Cameron Saunders, Antti Ohrling, Nalden) en was er een talentcorner, waar jonge talenten hun skills konden laten zien. De jonge talenten kondigden ook de sprekers aan en waren actief op het backchannel, waar ze commentaar konden geven op de presentaties.

Het is lastig om een goed congres te organiseren (zie ook mijn learnings en verbeterpunten even verderop), daar schreef ik al eerder over met “e.day 2007: omdat de kroeg nog dicht was en Biz Stone er echt was“. Daar noemde ik al de conference-moeheid en de redenen die er volgens mij zijn om een congres te organiseren:

1) inhoudelijke verdieping: goede sprekers met inhoudelijk sterke verhalen om weer helemaal bij te zijn in het vakgebied;
2) netwerken: binnenzak, achterzak, portemonnee en visitekaartjeshouder volgepropt met visitekaartjes en sufgerepeteerd op je elevatorpitch op jacht naar nieuwe opdrachten;
3) gezelligheid: gelijkgestemden, gelijke humor; het is vaak gewoon hartstikke gezellig;
4) het ‘echt’ meemaken: Bob Dylan moet je een keer ‘in t echt’ hebben gezien, Johan Cruyff moet je een keer hebben gezien. Biz Stone ook;

Learnings

De learnings op de dag voor mij:

 1. Never, ever bezuinigen op goed eten en drinken, verwarming en wifi;
 2. Een backchannel op een groot scherm kan prima, mits goed gemonitord en niet disruptive voor de spreker. Let op dat de influentials op het backchannel de toon van de discussie bepalen. Zolang zij ontopic blijven, blijft de rest ook ontopic;
 3. Als een bepaalde groep mensen het onderwerp is van je congres, zorg dan ook dat er een afvaardiging van die groep op je congres is en een relevante rol op de dag heeft. Bij Youthwatching ’09 kondigden de jongeren de sprekers aan en hadden ze een speciale talentcorner;
 4. De indeling van de zaal (een traditionele opstelling vooraan, daarachter een soort loungeplekken met stopcontacten) werkte erg goed;

Verbeterpunten

Een paar verbeterpunten

 1. De dag liep te ver uit;
 2. De jongeren die de sprekers aankondigden waren leuk, maar het moet duidelijker zijn wat hun link is en ze mogen een prominentere plek krijgen;
 3. Er waren wel heeeeel veel sprekers;
 4. Volgend jaar iets (maar niet teveel) meer bezoekers;

Thanks

Tot slot, nog even een woord van dank aan alle mensen die de dag mee mogelijk maakten of zo cool waren om op de dag aanwezig te zijn:

 1. Alle mensen die ik per ongelijk vergeet in deze opsomming :S;
 2. The best f*cking youthwatching team ever: Maarten, Flip, Tommie, Informatieman, Dr. Dre, Ellen en Steef;
 3. De coolste talenten, waaronder WeMasturbate, Dijf, Gert en Evi;
 4. Partners VANS, Red Bull, EYE, PUB, Reclameweek.
 5. Steven (techniek), Philip (locatie) en de geweldige dames en heren van de catering;
 6. De fantastische line-up aan sprekers
 7. Roeland en Tijs, de geniussen achter het backchannel;
 8. De aanwezige bloggers en twitterazi, waaronder: Clo, Bart, Matthijs, Dennis, Nick, Nick & Tijs, Stefan, Marije en Tanoglu en Robbert-Jan en Alfredo;
 9. Het afterpartay team met Imke, Edial, Nalden, EJ, Floris en de chicks uit Ecuador;
 10. Delia, de Roemeense studente die speciaal over vloog vanuit Barcelona;
 11. Bart Roman van CultureClub voor een topavond;

Veel bloggers gaven al hun terugblik, maar graag hoor ik ook jullie ervaringen en verbeterpunten. Volgend jaar nog beter, leuker en groter 😉

3 comments
 1. Hej Polle, mooie samenvatting. Ik kan me wel vinden in je learnings. Eigenlijk is mijn enige kritiekpunt dat de dag te lang was (ik zou kiezen voor wat minder sprekers; parallelsessies zijn wat mij betreft niet de oplossing). In mijn (inmiddels iets bijgeslepen) verslag op http://www.youngmarketing.nl geef ik per presentatie ook nog even mijn mening weer.

  Complimenten voor het ijzersterke programma, de lokatie, de ontvangst voor ons bloggers (wifi! stroom! sprekerslunch!), de sfeer en de frisse aankondingen. Erg inspirerend. Volgend jaar weer?

 2. Natuurlijk bedanken we nog eens via deze weg uw enthousiasme en uitnodiging. Het was echt een bijzonder aangename dag met super leuke contacten, interessant sprekers en een goeie organisatie.

  Misschien nog een tip die ik net binnenkreeg via een mailtje van Cameron Saunders, de sprekers aanmoedigen om de presentaties in het Engels te geven… dat maakt het toegankelijker voor een nog groter publiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Flickr voor marketeers

Een fenomenale hoeveelheid foto's, overzichtelijk geordend door trefwoorden (tags) en samengebracht in groepen. Voeg een vleugje community-building (zie ook de Flickr Events in Nederland) en vrienden-connecties toe en je hebt een van de grootste succesverhalen van Web 2.0, Flickr. Een indrukwekkend model, dat door Luke Wroblewski (van Yahoo!, eigenaar van Flickr) recentelijk overzichtelijk werd uitgewerkt. Na 'Hyves voor marketeers', nu ideeën voor het gebruik van Flickr door marketeers: