Invloed van technologie op ons leefritme onderzocht

Het is alweer even bekend dat een nieuw Leefritme Kenniscentrum, gesupport door Vodafone, structureel onderzoek gaat doen naar hoe technologie invloed heeft op onze leefpatronen.

Het eerste concrete resultaat van dit kenniscentrum was de presentatie van de belangrijkste resultaten van het eerste onderzoek “Het ritme waarop Nederland leeft” (download .pdf) gisteren in WhiteSpace Amsterdam. In ieder geval volgen dit jaar nog onderzoeken naar “Het ritme waarop Nederland werkt” en “Het ritme waarop Nederland beweegt“.

Voordat ik inga op het kenniscentrum zelf en de plannen van Vodafone, een korte weergave van de presentatie.

Presentatie van de resultaten

Aan de hand van drie stellingen werd door een panel (Bas Haring, Lodewijk de Waal, Jeroen Hoencamp en uw blogger van dienst) onder leiding van Frenk van der Linden het onderzoek doorgenomen. Philip Dewulf die het onderzoek deed vulde het geheel aan met de resultaten van het onderzoek.

  Leefritme kenniscentrum

  Zowel het onderzoek als de discussie leverde weinig echt wilde, nieuwe inzichten op. De belangrijkste findings uit het onderzoek:

  1. “Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen “ is nog steeds een goede basis voor een sterk geluksgevoel . Het onderzoek en het model voor leefritme toont aan dat een “ early action” pacing style de meeste garantie biedt op een aangenaam leefritme en dus algemeen geluksgevoel.
  2. Het kunnen vermijden van files is ondertussen 1 van de belangrijkste bijdragers aand het geluksgevoel van de Nederlander. Het belang van (goede) mobiliteit kan dus nauwelijks overschat worden.
  3. Binnen telecom en mobiele telecom zijn het vooral die toepassingen die mensen controle over de indeling van hun tijd en controle over taken geven die het meest gebruikt en gewaardeerd worden.
  4. Het feit dat ons leefritmepatroon steeds individueler wordt en dus persoonsgebonden is , is bij jongeren nog uitdrukkelijker te zien dan bij de doorsnee Nederlander
  5. Onderweg zijn en multitasking ( 2 dingen die we steeds vaker doen) vragen om middelen om de fragmentatie in ons bestedingspatroon te beheersen.

  Een aantal highlights uit de discussie:

  1. Flexwerken staat los van locatie, maar er zijn nu eenmaal factoren in de Randstad (files, faciliteiten) die flexwerken in de Randstad stimuleren
  2. Jongere generaties zoeken een vagere scheiding tussenwerk en prive zelf op. Cultuur, sfeer, leuke collega’s zijn erg belangrijk;
  3. De scheiding tussen werk en prive is pas iets van de laatste jaren, daarvoor woonde de bakker gewoon boven zijn winkel, en werkte de boer vlakbij zijn huis; poneerde Haring.
  4. Kent u Twitter? Mensen hebben het daar over helemaal niks; was een opmerking van Dewulf. Een gevaarlijke opmerking vind ik, zeker voor degene die het onafhankelijke onderzoek naar veranderende leefritmen leidt;
  5. In de discussie bleek dat er in het onderzoek naar leefritme geen onderzoek was gedaan naar het verschil tussen culturen en culturele achtergronden;

  Een kenniscentrum gesupport door Vodafone?

  Een kenniscentrum over leefritme en technologie gesupport door Vodafone klinkt een beetje als “Wij van WC-eend adviseren WC-eend” en ook organisaties/bedrijven die de intentie uitspreken een interactief platform wekken normaliter bij mij enkel jeuk op.

  Zowel Bas, Lodewijk als ik, maar ook Jeroen Hoendercamp van Vodafone zelf waren niet op de hoogte van het onderzoek en konden in alle vrijheid discussieren. Het stond de zaal vrij mee te praten en Frenk van der Linden was bijzonder kritisch ten opzichte van Hoendercamp (“maar dit doet u toch niet als u er niet uiteindelijk geld mee gaat verdienen?“). Vodafone lijkt echt een goede modus gevonden te hebben waarin het onafhankelijk onderzoek doet naar leefritme, en hier externen bij betrekt.

  Mijn kanttekeningen liggen dan ook met name bij de huidige online uitwerking. Voor wat betreft de interactiviteit op het leefritme platform, die is voor dit moment nog ver te zoeken. Ja, het onderzoek is openbaar en ja, er staat een schamele poll, maar van een kennisbank is nog geen sprake.

  En nu verder?

  Ik ben nu met name benieuwd hoe het kenniscentrum de gewenste interactiviteit binnen het platform gaat vormgeven en met name ook hoe het gaat voldoen aan een van de hoofddoelstellingen: “De kennis vormt de basis voor het ontwikkelen van instrumenten en programma’s die mensen in staat stellen zelf hun leefritme duidelijker te bepalen.

  Ik denk ook dat het wenselijk is meer organisaties te betrekken bij het initiatief en dat het zeker wenselijk is de handen verder uit te reiken naar partijen als lifehacking.nl, maar ook CreativeCrowds.

  Ondertussen op twitter …

  Op hetzelfde twitter waar Dewulf over sprak woedde overigens die ochtend een discussie over de stellingen:

  1. doucet: @polledemaagt Mobiel flexibel werken gebeurt omdat het kan. Eerst in de Randstad, waar concentratie early adopters hoger is. Rest volgt.
  2. doucet: @polledemaagt Mijn vrouw en ik wonen, werken en hebben scholen binnen 300m. Werken toch mobiel en flexibel.
  3. Corne: @Polledemaagt voordeel mobiel werken is 1)flexibiliteit 2)gevoel eigen baas te zijn 3)bereikbaarheid. Maar voor veel werknemers nog drempel
  4. doucet: @polledemaagt Ik kan beter inspelen op de (vaak onvoorspelbare) vraag van klanten. Onverwachte gaten in de agenda ben ik overal productief
  5. Corne: @Polledemaagt voor veel niet mobiele collega’s is de mobiele collega juist nooit bereikbaar want nooit op de vaste werkplek
  6. doucet: @polledemaagt Scheiding werk prive is geen kwestie van tijd of plaats, maar een mentaliteit. En waarom was het ook alweer nodig?
  7. EddeBu: @Corne @annedien @Polledemaagt door gebrek aan ICT-affiniteit blijft face2face voorlopig ook nodig, misschien wel altijd. Dus locatie ook.
  8. Corne: @polledemaagt RT het probleem van mobiel flexwerken zit vooral ook bij werkgevers >vertrouwen werknemers niet. Onlangs gehoord in radiorepo
  9. doucet: @polledemaagt Als je flexibel bent, ben je efficienter, ook met reizen. Maar het gaat veel verder: je kan werk en gezin beter combineren.
  10. paulblok: @Polledemaagt 2 flexibel werken ook thuiswerken betekenen met kans op te vaak laptop op keukentafel en inderdaad minder aandacht voor gezin
  11. Corne: @Polledemaagt laatst presentatie de digitale docent en zijn bereikbaarheid. Twitterazi zijn beroepsdeform en niet de gemiddelde gebruiker
  12. hilgo: @Polledemaagt mobiel werken is een uitkomst voor het MKB en ZZP’ers en geeft (samen)werken een nieuwe dimensie
  13. EddeBu: @Polledemaagt Digital Social Networking leidt tot veel inhoudsloze contacten die ervoor zorgen dat de inhoudsvolle contacten makkelijker verlopen
  14. EddeBu: @Polledemaagt Verdwijnen van grens werk / privé geeft meer persoonlijke vrijheid waardoor gezinsleven flexibel te combineren is met werk
  15. Corne: @polledemaagt Stelling: vertrouwensband en neiging tot controle werkgever staan flexwerken in de weg
  16. doucet: @paulblok @polledemaagt Stelling 4: workaholics kunnen met mobiel flexibel werken, minder opvallend toegeven aan hun craving
  17. timvl: @Polledemaagt flexibel werken is niet alleen voor de Randstad, kijk maar naar de Glasheldere verzekeraar op het Brabantse platteland!
  18. Corne: @Polledemaagt geeft je niet de ruimte tot volledige flexibiliteit, die keukentafel. Als in ik wil nú een telefoontje plegen, jongens stilte!
  19. paulblok: @Polledemaagt actuele case: ik zit NU aan de keukentafel met zoontje die aan het kleien is vlak bij me. (Ga zo maar eens naar kantoor)
  20. hilgo: @Polledemaagt keukentafel is romatisch maar geef voorkeur aan een werkplek thuis met eigen bureau en alle moderne communicatie middelen
  21. Corne: @polledemaagt RT @pvantees: @Corne mobiel werken is ook voor werkgevers een probleem. Sturen op output ipv aanwezigheid
  22. doucet: @polledemaagt Ik ga zo met mijn jongste Duplo-en terwijl ik was ontboden in het MT van een grote klant. “Sorry, deze keer niet”
  23. ottogelderman: @Polledemaagt ons kantoor in amstelveen bestaat alleen maar uit flexplekken, niemand een vaste plek.. iets anders dan een keukentafel..

  Ben benieuwd wat jullie vinden van het kenniscentrum (Wij van WC-eend adviseren WC-eend) en met name ook hoe jullie de flexwerk-toekomst zien.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You May Also Like

  Verkiezingenvoorpret

  Op 22 november mag er weer gestemd worden en dat betekent dat de Politieke Marketing boeken en campagnematerialen weer afgestoft worden. Leiden op de kaart (PvdA Leiden), SP's 'Stuur Jan op pad' viral en de cartoon-viral-vete tussen de VVD (met destijds campagneleider Rutte) en de PvdA waren enkele hoogtepunten van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. Dat belooft wat voor het grote werk: de Tweede Kamer Verkiezingen 2006. Een tussenstand en vooruitblik.

  Het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) geeft inzicht hoe het vroeger ging: bol van schitterende retoriek en aandoenlijke campagneboodschappen. Dat was echter allemaal echter in het vorige millennium, dus dat betekent dat er nu gehyved, geblogd, gevirald, geïdolsd, gepodcast, gemsnd, gegoogled en geweetiknietwat moet worden om de kiezer te bereiken en met name de jongeren te betrekken.