De burgemeester als conversation manager? GentM daagt Daniel Termont uit tot een twitter experiment.

Gisterenavond was de achtste editie van #GentM, een tiental inspirerende avonden over digitale creativiteit in Gent. De editie van gisteren werd gehost door Fredo de Smet en mij en stond in het teken van de burgemeester als conversation manager wat is een goede burgemeester? Specifieker nog: deze avond stond in het teken van Daniel Termont, de burgervader van Gent. Of gewoon “Daniel”. Hoe kan hij zijn rol als burgervader nog beter invullen door middel van social media? Of is social media totaal overroepen en moet hij vooral zijn tijd besteden aan het besturen van de stad?

De burgemeester van Gent ontmoet de burgemeester van Foursquare

Posted using Mobypicture.com De avond startte met een kleine ‘battle‘, zoals de burgemeester het verwoordde. De burgemeester van Gent op Foursquare wel te verstaan.

We zetten namelijk Sebastien Merchiers, student en de burgemeester van Gent op Foursquare, tegenover Daniel Termont, de ‘echte’ burgemeester van Gent. Sebastien die met erg veel bravoure zijn rechtmatige plaats als burgemeester opeiste en daarmee het startschot gaf voor de avond.

[button link=”http://storify.com/polledemaagt/de-burgemeester-van-gent-ontmoet-de-burgemeester-v” color=”black”]Lees ook de gerelateerde tweets[/button]

Een pleidooi voor de burgemeester als conversation manager

Daarna was het tijd voor mijn pleidooi voor de burgemeester als conversation manager: Wat is een goede burgemeester? Hoe kan technologie het nog makkelijker maken om een goede burgemeester te zijn?
[slideshare id=8162178&doc=termontpreso-110531100215-phpapp02] [button link=”http://storify.com/polledemaagt/gentm-een-pleidooi-voor-de-burgemeester-als-conver” color=”black”]Lees ook de gerelateerde tweets[/button] [button link=”http://www.slideshare.net/polledemaagt/de-burgemeester-als-conversation-manager-voor-gentm” color=”black”]Download de presentatie [/button]

Discussie: de burgemeester als conversation manager?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar vond Daniel er zelf van? Nu al beantwoordt hij elke dag alle 250 mails die hij krijgt van burgers en medewerkers. Via laptop, iPad (“Dat is zo traag. Ik moet soms een seconde wachten en dat is voor mij al lang.”) of zijn Blackberry. En natuurlijk kende hij twitter en natuurlijk kende hij Facebook (hij heeft zelfs een Facebook fanpagina die wordt onderhouden door enkele van zijn eigen medewerkers). Ook al heeft hij zijn eigen site op www.termont.be, waarop hij regelmatig (in blogvorm) zijn standpunten en nieuws plaatst.

Hij was vooral erg open in zijn eigen gedachten, vragen en twijfels over social media: Hoe verdeel je je tijd het beste? Hoe kun je de verwachtingen managen als burgemeester? Welke kanalen moet je als burgervader allemaal gebruiken? Is email genoeg of moet je ook actief zijn op andere sociale media? Moet je op alle twittervragen antwoorden? Hoe maak je een onderscheid tussen het ‘gezwans’ op twitter en echte vragen?

Een onverwacht duwtje in de rug kwam van de Nederlandse PvdA-prominenten Job Cohen en Ahmed Marcouch, die elk een persoonlijke videoboodschap hadden ingesproken voor Daniel (waarvoor ongelofelijke dank aan Arne Mosselman).

De hoofdpunten van Daniel:

  • Sociale media geeft enorme kansen om in contact te komen met mensen, zeker met groepen die niet altijd even makkelijk te bereiken zijn.
  • Op Twitter wordt ook enorm veel gezwansd, er is enorm veel ruis en dat is niet altijd even makkelijk om mee om te gaan.
  • Het is lastig de beperkte tijd te balanceren tussen fysieke ontmoetingen met mensen, emails beantwoorden en eventuele aanwezigheid op social media
  • Fysieke ontmoetingen doen nog altijd het meest.
  • Als je op sociale media zit, moet je het ook echt zelf doen als politiek figuur.
[button link=”http://storify.com/polledemaagt/gentm-discussie-de-burgemeester-als-conversationma” color=”black”]Lees ook de gerelateerde tweets[/button]

En nu …

Ondanks zijn oprechte vragen beloofde Daniel mee te doen aan een experiment: (hoogstwaarschijnlijk, maar pin ons er nog niet op vast) vanaf 7 juni zal hij een week lang twitter een kans geven. Om te zien hoe dit te combineren met zijn ander werk. Om te zien hoe dit toevoegt in nog beter contact met burgers.

Laten we hem wat helpen. Begin maar vast met volgen van @DanielTermont‘s experiment op twitter en help hem een handje als hij volgende week begint:


Dank allen voor een fantastische avond. Daniel zelf, Fredo, Tim en de rest van GentM/nr13, het team van de stad Gent (Bart, Claude, anderen). Op weg naar een geslaagd experiment!

3 comments
  1. Inspirerende bijeenkomst gisteren … Bedankt Fredo en Polle! Een fenomeen toch, die Daniël Termont. Hij weet op elk forum, in elke situatie de gepaste toon aan te houden. Die man moet gewoon twitteren. Ik ben benieuwd of hij “na een deugddoend weekendje Parijs” de handschoen opneemt. Ik kijk alleszins uit naar het experiment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
TNW conference in Amsterdam
Yes! I want to learn more

Best practice: TNW conference is offering free day care

[vc_row type=”full_width_background” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” top_padding=”0″ bottom_padding=”3%” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self”…