Het einde van Business to Business

De relatie van commerciële partners, zonder te voorzien in de directe behoefte van de eindconsument. Zo kenden we Business to Business (B2B) marketing. Maar die situatie begint sterk te veranderen. We zien steeds duidelijker dat het belang dat aan merken wordt gehecht groter en groter wordt. Niet alleen voor consumenten, maar zeker ook binnen B2B relaties, ten koste van het belang dat wordt gehecht aan prijs. B2B bedrijven proberen steeds meer mee te denken in de keten, waardoor ze ook daar dichter bij de consument komen te staan. Verder bedienen steeds meer B2B marketeers zich van Business to Consumer (B2C) achtige technieken om hun producten aan de man te brengen.

De relatie van commerciële partners, zonder te voorzien in de directe behoefte van de eindconsument. Zo kenden we Business to Business (B2B) marketing. Maar die situatie begint sterk te veranderen.

We zien steeds duidelijker dat het belang dat aan merken wordt gehecht groter en groter wordt. Niet alleen voor consumenten, maar zeker ook binnen B2B relaties, ten koste van het belang dat wordt gehecht aan prijs. B2B bedrijven proberen steeds meer mee te denken in de keten, waardoor ze ook daar dichter bij de consument komen te staan. Verder bedienen steeds meer B2B marketeers zich van Business to Consumer (B2C) achtige technieken om hun producten aan de man te brengen.

Een goed voorbeeld daarvan was de case van Euro RSCG 4D voor Air France en KLM op de SpinAwards: The Flight Of The Golden Container. Om de samenwerking tussen Air France en KLM te communiceren werd een crossmedia game bedacht. Middels vragen en aanwijzingen moest de exacte lokatie van twee gouden containers bepaald worden. Onderscheidend in de B2B markt en mede daarom ook bijzonder succesvol.

DSM is duidelijk de weg ingeslagen van de ingredient-branding. Teavigo (groene thee extracten) en Peptopro (sneller herstellen na fysieke inspanning) moeten een pull-effect gaan veroorzaken op de producten vanuit de consument om deze ingredienten bij DSM te betrekken. Met name was ik ook onder de indruk van een presentatie die ik recent zag voor de ‘kleurloze melk’ (een stof waardoor het makkelijker wordt melk kleurloos toe te voeggen aan producuten). Op gelikte wijze met flashy sheets en filmpjes werden kant en klare oplossingen/producten getoond die konden volgen uit de eigenschappen van de kleurloze melk: ‘gezonde’ breezers, doorzichtige melkproducten en beter gemixte zuiveldranken.

B2B kent meer branding, meer promotie, meer B2C technieken en staat dichter bij de eindconsument dan ooit.

Binnen B2C zien we precies de omgekeerde tendens: relaties, en met name individuele, anticipated relaties met klanten worden steeds belangrijker. Event-driven Marketing, Permissiemarketing, Pinkomarketing allemaal passen ze in dit straatje en het is een van de grote drijfveren achter Web 2.0.

Door deze twee convergerende ontwikkelingen worden beide termen steeds minder relevant. Het wordt dus langzaamaan maar eens tijd dat er een plekje vrij wordt gemaakt op het marketingtermen kerkhof voor B2B.

Deze post verscheen ook op Molblog.
2 comments
  1. Ha Polle,
    Denk dat je voor een groot deel gelijk hebt. Maar B2B verdwijnt niet naar het kerkhof, maar B2B wordt verplicht mee te denken met de klant van de klant. Vaak de eindconsument. Het boek van Mathijssens e.a. (waardecreatie in business to business markten) won de marketing literatuur prijs van het jaar 2005 (mijn boek werd helaas tweede). Bij de presentatie vertelden de belgen over een case waarin een fabrikant van brandblussers via een aantal tussenstappen de totale beveiling van een pand voor zich opnamen. Dat bood toegevoegde waarde voor de onderneming. En dat is ook waar ik de toekomt van B2B zie. Verzekeringen afsluiten en ordners kopen doen we online. Tegen de goedkoopste prijs. Iemand die echt met ons meedenkt, blijft echter veel geld waard.

  2. True. True. Helemaal verdwijnen is ook gechargeerd. Echter, we zien wel een enorme verschuiving natuurlijk. Heerlijk te zien dat daarin B2C en B2B naar elkaar toe trekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

links for 2007-04-23

Visible Path Professional Edition Presentation Visible Path Professional Edition Presentation flash presentatie (tags: 2read networking visible path) StumbleUpon…