Hyves wordt merkenpanel

Hyves gaat een online merkenpanel instellen, waar adverteerders tal van vragen kunnen laten stellen ten behoeve van productonderzoek of -lanceringen. Aldus bericht MarketingTribune op de website en morgen in print. Alhoewel een en ander behoorlijk vaag blijft tot op heden lijkt het erop dat kern van het systeem draait om de twee maanden geleden ingevoerde optie om je favoriete merken makkelijk weer te geven in je Hyves-profiel. Dit, als aanvulling op de al langer bestaande mogelijkheid lid te worden van hyves die zich richten op specifieke merken, organisaties of interessegebieden.

Hyves’ mascotte Raymond Spanjar noemt de mogelijkheden van brand-dating, waarmee singles die van dezelfde merken houden elkaar kunnen ontmoeten binnen een Hyves-omgeving, een concept dat eerder succesvol werd getest door Publicis, maar met name het voor adverteerders interessante productonderzoek en productlanceringen: “Door middel van deze online merkenpanels kunnen adverteerders heel laagdrempelig met hun fans communiceren, zonder miljoenen te hoeven uitgeven. De merkouders kunnen ook hun fans uitnodigen om mee te praten, voor co-creatie dus. Alles op basis van opt-in. Wij reiken de tools daarvoor aan.” Op dit moment zijn er tachtig merken met meer dan 2000 fans, Raymond verwacht dat er over een half jaar honderd merken zijn met meer dan 5000 fans.

We zagen al eerder op Marketingfacts dat er mogelijkheden te over zijn voor marketeers op Hyves en dat intappen in de meest populaire hyvers of fans van bepaalde merken een koud kunstje is. Maar Hyves faciliteert dit alles nu blijkbaar zelf, waarmee het een soort kruising creeërt tussen Buzzer, TNS/Nipo en Blogads. In potentie een erg mooie tool. Behalve de mogelijkheden als merk om direct de fans van je eigen merk te benaderen is er natuurlijk ook erg veel data te verkrijgen uit de neighbour-data (“als consument merk X interessant vindt, vindt hij/zijn ook merk Y interessant” en zaken als “54% van de merk X-fans houdt ook van muziek van band Z en krabbelt meer dan 10 keer per week” etc etc).

Het lijkt er al bij al op dat Hyves steeds meer kan kapitaliseren op de database van profielen en de kenmerken die daar uit volgen. En dat terwijl men volgens mij toch al niet hoefde te klagen over het aantal banners en gebrande (gesponsorde) Hyves.

Leuk, en ik gun het ze van harte, maar de site is nog vaak traag, de Kwekker werkt nog niet zoals ik wil, het is moeilijk om jezelf uit te schrijven en ik wil eindelijk eens mijn Hyves API om overal van mijn profieldata en vriendendata te kunnen profiteren. Kan daar misschien wat vers verworven budget heen?

Noot: Ik heb geprobeerd wat verdere informatie te krijgen bij Hyves. Nine wist van niks en ik kreeg Raymond en Floris zo snel niet te pakken. Het blijft dus op dit moment enigzins speculeren op de precieze invullingen van het nieuwe product voor adverteerders. Fred, kun jij al een tipje van de sluiter oplichten?

1 comment
  1. Pingback: Nieuwe Media
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
e.factor
Yes! I want to learn more

e.factor launcht lounge: de volgende stap in sociale netwerken

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…

Consumententrends: Because “heel snel” isn’t fast enough

Veel, heel veel. En snel, heel snel. Tijd die nu als schaarser is, wordt alleen maar schaarser en de snelheid van de ontwikkelingen gaat alleen maar sneller. Vuurwerk op dag twee van het congres Consumententrends met trendwatchers Herman Konings en Michael Tchung.

Na het bijzonder uitgebreide verslag van Erwin van Lun van dag 1 van het congres Consumententrends in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, neem ik het stokje over. De tweede dag kenmerkte zich door een vrij rustige opzet: opening door trendwatcher Herman Konings (NXT), een keuze uit een drietal workshops ('Futuring in de praktijk' door Hilde Roothart, 'Consumenten van de toekomst en marketingstrategie' door Philip J. Idenburg en 'Zelf trends spotten met de ogen van jongeren' door Huub Nelis en Yvonne van Sark) en tot slot trendwatcher Michael Tchung, waarvoor de verwachtingen ook van te voren al hoog gespannen waren. Alles vanzelfsprekend weer onder het kundige dagvoorzitterschap van Goos Eilander.