KLM voor mijn reisoriëntatie?

KLM reizen

Ik kwam min of meer toevallig een oude kennis uit mijn tijd bij de Tilburgse Marketing studievereniging tegen.

Bij KLM ben ik bezig met B2C marketing. Klanten gaan voornamelijk naar KLM.com om hun vlucht te boeken of voor internet-check-in, Wij willen klanten ook betrekken tijdens het oriëntatie- en voorbereidingsproces door bestemmingspagina’s te creëren. Ik ben trek dit project vanuit E-Marketing.

Ik heb serieus mijn twijfels …
1) Gaan consumenten de KLM informatie als objectief zien of een manier om meer geld af te troggelen (KLM is al duur in perceptie)? En waarom uberhaupt oriënteren via KLM?
2) Wat is je conversie hieruit? Waarom zouden gebruikers niet de tekst lezen over de bestemming en vervolgens bij Easyjet of Ryaniar boeken?
3) Het meest waardevol is informatie van gelijkgestemden/vrienden/familie. Geef je de bestemmingsinformatie vrij voor User Generated Content? En dan … Is je profielendatabase voldoende groot om daar iets aan te ontlenen (van de bezoekers van de site is slechts ongeveer 10% actief in daadwerkelijk schrijven)? In hoeverre laat corporate communicatie dit toe en is de informatie nog wel objectief?
4) Reizen is erg populair online en de marktleiders zijn met name de vergelijkingssites. Deze hebben doordat ze meerdere merken aanbieden een breder aanbod, zijn daardoor én interessanter voor gebruikers en dus ook voor Google. Wat voor concurrentievoordeel heb je daar?

Of zie ik hier dingen over het hoofd?

6 comments
 1. Betekent B2C het uitsluiten van zakelijke reizigers? Ik lees redelijk goede berichten over http://clubchina.klm.com/ (3000 leden, 40% komt 1x per maand langs op de site), en ze hebben ook plannen voor vergelijkbare (gesloten) netwerken voor golf- en afrikareizen. Communityvorming rondom een bestemming kan succesvol zijn (on- en offline meetings ter plaatse), specifieke reisinformatie, aanbeidingen etc.
  Voor de doorsnee vakantieganger echter biedt KLM geen onderscheidende informatie in de voorbereiding.

 2. Ik heb ook mijn twijfels bij de plannen. Bij een touroperator zou ik me nog kunnen voorstellen dat er deals met lokale ondernemers zijn te maken die exclusief en voordelig voor de boeker zijn.
  Als er een contentsyndicatie met andere partijen op de betreffende bestemming is te verwezenlijken heb je exclusieve content die een boeking bij KLM de moeite waard maakt.
  Maar wie weet heeft men ook meer plannen dan alleen bestemmingsinfo…

 3. @Lode: Clubchina klinkt erg goed! Ik vraag me echter daarnaast af of onderscheidende informatie bieden ook voldoende is. Moet je niet intappen in UGC of bestaande reiscommunities?

  @EJ: ben ook erg benieuwd. Heb je zelf wellicht ook andere ideeën?

 4. Polle, ideeën genoeg! Maar die liggen vooral in syndicatiemodellen. Ze kunnen altijd contact opnemen, want om dat nou over het open net te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Ruigrok Netpanel
Yes! I want to learn more

Ruigrok: Nederlanders steeds socialer online, maar teleurstellingen groeien

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…

Social Networking 2.0

Nu werkelijk iedereen aan het social networken is geslagen, is het interessant te kijken wat al deze nieuwe online-vrienden ons hebben gebracht en waar ze ons gaan brengen. Niet nog meer varianten om je profiel te pimpen, maar open source initiatieven: de toekomst van Social Networking. De basis is simpel. Bied een website waarop bezoekers een profiel kunnen aanmaken en zorg dat de gebruikers van de verschillende profielen elkaar kunnen toevoegen aan een vriendenlijst. Helemaal leuk wordt het natuurlijk als de gebruikers hun profiel kunnen pimpen (of: personaliseren in niet-hype taal), al dan niet door middel van foto’s en video’s, en berichtjes bij elkaar kunnen achterlaten. Hartstikke interessant om extra functies aan te hangen. Alumni-verenigingen, studieverenigingen, werkgevers, fans en gelijkgestemden vinden elkaar steeds eenvoudiger in onder het netwerk hangende subgroepen, we kunnen ons profiel steeds mooier pimpen en we kunnen steeds makkerlijker vrienden toevoegen. Maar zit daar de werkelijke innovatie?