Frans Social Networken: ReseauCampus

Hyves is nog ongeëvenaard op de Nederlandse markt (al hoor ik steeds meer mensen die overstappen op FaceBook), maar ReseauCampus verovert op dit moment hard de Franse Social Networking markt. Opgericht door twee twintigers in mei 2006 haalt de site nu 102.000 unieke bezoekers en 4.5 miljoen pageviews per maand (Alexa 45.197+)

ReseauCampus focust zich volledig op het studentenleven (meer nog dan Facebook dat deed): aanmelden doe je met een school en een prominente plek op de site is weggelegd voor stages en studentenjobs.

Voor de rest is het grootste deel vergelijkbaar met bekende andere social networks (de oprichters geven volmondig toe het kunstje te hebben afgekeken van Facebook): interessegroepen, vrienden aanmaken (en aangeven hoe je ze kent), berichten bij elkaar achterlaten, profiel aanmaken, enzovoorts.

Opvallend is verder dat iedereen kan zien wie welke profielen bezoekt, een grapje dat Hyves nogal wat credits kostte enige tijd geleden.
Ook apart is het geheel ontbreken van een mobiele versie van de site, maar het meest in het oog springt het gebrek aan de mogelijkheid je profiel te pimpen, wat bij Hyves en met name MySpace toch wel de killer app is. Niet alleen is het onmogelijk om kleuren/font aan te passen, ook zijn er geen widgets/gadgets toe te voegen, laat staan dat er gebruik gemaakt kan worden van een API.

Groei zit nu dus met name nog in de organische groei door het verspreiden van de site over de campussen (en hoe meer studenten lid worden, hoe interessanter en actiever het netwerk).

Voor een verder overzicht van de Franse markt, zie ook het uitgebreide overzicht van Read/Writeweb.

4 comments
 1. Ook het Belgische http://www.netlog.com is sterk aan het groeien de laatste tijd. Kende je die al?

  Opvallend is trouwens dat bijna alle grote social communities zijn begonnen met studenten als begingroep. Blijkbaar ‘adopten’ die makkelijk en groeit een social network het snelst bij deze groep.

 2. Kende Facebox, de voorloper.

  Studenten en social networken: sterker nog, de groei ligt imho m.n. in de meer corporale delen van de studentenwereld. Onze Hyvers hebben ook nauwe banden in de Amsterdamse corpswereld.
  Denk dat daar de frequentie van contact tussen de nodes, de succesfactor real live contact als aanvulling op het social network (en andersom), de gevoeligheid en kunde binnen nieuwe media en het besef van netwerken een grote rol spelen.

 3. Polle, ken je nog meer social networks in frankrijk.

  Ik heb me ooit opgegeven voor affinitiz… maar die bestaat niet meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like