Mijn beste Twitter vrienden; maak je eigen "twitterbot"

TwitterIk wil even af van de discussie of Twitter al dan niet onzin in, voor losers/nerds/incrowd dan wel voor mediawijze veertigers is. Ik wil me even concentreren op de toepassingen van Twitter om je leven wel makkelijker te maken.

Omdat Twitter meerdere interfaces heeft (web/apps/instant message/sms/mail) en dus vrijwel overal altijd toegankelijk is, is het een erg prettige hub om je online leven te besturen (vooralsnog is het volgens mij niet mogelijk om vanuit Twitter dekstop apps te besturen?). Alles vanzelfsprekend in de trend van het terugkeren van de geeky command line als interface voor een hoop toepassingen (zie Lifehacker).

Wat hebben we momenteel allemaal voor kekke Twitter vrienden?

Op dit moment is er een beperkt aantal toepassingen via Twitter toegankelijk:

Graag zou ik vanuit Twitter ook mijn Vitalist (GTD tool) besturen en een IMified-achtige omgeving hebben om nog meerdere toepassingen aan te sturen. Mocht iemand dergelijke toepassingen kennen, ik hou me aanbevolen 🙂

Je eigen Twitter vriend met relevante informatie, je eigen ‘bot’

Zelf zie ik ook het nut van een Twitter vriend die mij op relevante tijden relevante informatie biedt als herinneringen, nieuwe mail en belangrijk nieuws. Voor het gemak noem ik het even een ‘bot’ (al is het even in de zuivere betekenis van de term natuurlijk niet).

Eerst gaan we even alle informatie verzamelen die we in onze ‘bot’ willen hebben (stap 1). Vervolgens gaan we deze via Yahoo Pipes bundelen tot een enkele feed (stap 2 en 3) en deze gaan we vervolgens via een tussenstap laten binnenkomen (stap 5) bij onze nieuwe beste twittervriend (stap 4), zodat we het uiteindelijk als meldingen zien in onze lijst met Twitter berichten.

Stap 1: Informatie verzamelen

Wat voor informatie kunnen we allemaal laten weergeven? In principe alles dat een RSS feed is/heeft komt in aanmerking om getoond te worden door onze nieuwe Twittervriend. Ik ga nu even uit van de tools die ik zelf gebruik, notificaties van nieuwe mail en herinneringen op basis van mijn GTD lists (ticklers):

GMail notificaties

Een Tweet als je een nieuwe mail hebt? Ook dat kan makkelijk. De RSS feed van GMail ziet er uit als https://username:password@mail.google.com/mail/feed/atom/ waarbij je vanzelfsprekend bij username je username invult en bij password je password.

Enige nadeel is dat de GMail feed een beetje buggy is. Om deze te optimaliseren kun je hem het beste even door Feedburner heen halen. Let wel op dat je hem even password protect (via publicize > password protector) zodat niet mensen die toevallig achter de URL van je feed komen je feed kunnen meelezen. De uiteindelijke URL van de feed die je kunt aggregeren wordt dat iets als
http://username:password@feeds.feedburner.com/denaamvanjefeed waarbij je vanzelfsprekend de username en password invult die je bij publicize > password protector hebt gekozen en bij denaamvanjefeed de naam van je feed invult.

Het wordt echter allemaal nog leuker door labels. In GMail kun je al dan niet automatisch labels laten toekennen aan emails. Labels kun je aanmaken via settings > labels en bij settings > filters kun je berichtregels aanmaken om bepaalde mails te labelen. Zo kan ik me voorstellen dat je email van vrouw, kinderen en maitresse wilt scheiden in prive of dat je een aparte label wilt aanmaken voor een bepaalde klant. De feed voor een bepaalde label wordt dan https://username:password@mail.google.com/mail/feed/atom/ label/waarbij je vanzelfsprekend bij username je username invult, bij password je password en bij label de naam van het bewuste label. Zo filter je je mail gelijk en krijg je niet alle mail in je Twitter binnen. Haal ook deze feed voor gebruik even door Feedburner.

Vitalist

Al mijn to-do lists, wishlists, koffiedates voor in de toekomst, things to try before I die enzovoorts enzovoorts verwerk ik via Vitalist, een erg handige GTD applicatie. Voor een goed overzicht van de functionaliteiten van Vitalist, zie het artikel “Vitalist een GTD toepassing” op Enthousiasmeren. Vitalist biedt RSS (eigenlijk XML) feeds van de verschillende categorieen. Zo laat ik de ticklers (reminders) binnenkomen bij mijn Twitterbot.

Meer?

Zoals gezegd … alles kan! Marketingfacts‘ laatste nieuws, de update van Marketingland’s nieuwste Social News plugin, bepaalde nieuwtjes van Nu.nl en al het andere wat een RSS feed heeft.

Stap 2: Bundel de verschillende feeds tot een feed

Voor een stappenplan hoe je verschillende feeds tot een feed maakt via Yahoo Pipes, volg stap 1 tot en met 7 in het artikel over de Hyves RSS Feed.
Voeg via deze weg alle feeds toe die je wilt verzamelen in je ‘bot’.
Let op: Save je Yahoo Pipe, maar publish hem NIET. Publishen maakt hem voor iedereen toegankelijk en je wilt niet dat iedereen je mail en privezaken meeleest 😀

Stap 3: Optimaliseer je enkele feed via Feedburner

Yahoo Pipes maakt geen ideale feed. Om dat voor elkaar te krijgen sturen we hem nogmaals via Feedburner (zie ook het artikel over de Hyves RSS Feed). Let wel weer op dat je hem even password protect (via publicize > password protector) zodat niet mensen die toevallig achter de URL van je feed komen je feed kunnen meelezen. De uiteindelijke URL van de feed die je kunt aggregeren wordt dat iets als http://username:password@feeds.feedburner.com/denaamvanjefeed waarbij je vanzelfsprekend de username en password invult die je bij publicize > password protector hebt gekozen en bij denaamvanjefeed de naam van je feed invult.

Stap 4: Maak een nieuwe Twitter account aan, je Twitterbot/nieuwe beste vriend

 1. Ga naar Twitter.com/signup en maak een nieuwe Twitter account aan voor je nieuwe Twitterbot.
  Let op: Kies bij je profiel settings voor Protect my updates om te voorkomen dat iedereen kan meelezen met je mail en andere persoonlijke informatie;
 2. Log uit uit je Twitterbot;
 3. Log in met je ‘echte’ account en voeg je Twitterbot als vriend toe;
 4. Let op: nu moet je Twitterbot account je ‘echte’ account goedkeuren, anders kun je de updates niet zien;

Stap 5: RSSfeed naar je Twitterbot

We zijn bijna klaar. We hebben een enkele RSS feed met onze favoriete informatie en we hebben een Twitterbot die vrienden is met onze ‘echte’ account. Het enige dat we nu nog moeten doen is de RSS feed aan onze Twitterbot binden. Daarvoor hebben we verschillende mogelijkheden:

En dan zijn we klaar! Voortaan spuugt je Twitterbot de inhoud van je RSS feed en ben je dus altijd op de hoogte van het laatste relevante persoonlijke nieuws.

Tot slot

Het is allemaal nog een beetje omslachtig en niet ideaal. Zo reageert de hier uitgelegde ‘bot’ niet op commando’s en is het toevoegen van extra feeds wat omslachtig. Ook loopt de feed door alle lussen en extra services wat vertraging op in tijd. Echt tot op de minuut timen (en zelfs op het halve uur) wordt daarom moeilijk.
Daarnaast is het wachten nog op een IMified-achtige toepassingen die toegang geeft tot een hoop webtools via een command line en makkelijk ook te customizen en uit te breiden is. Tot slot is Twitter zelf erg hard in ontwikkeling.

Zijn er dus aanvullingen of andere tools/mogelijkheden die ik over het hoofd zie: ik hoor het graag!

16 comments
 1. Slim idee, dit lijkt me erg handig. Ik ga het zeker proberen, nu maar hopen dat mijn mailproviders (o.a. GMX.net) net zulke mooie feed ondersteuning hebben als Gmail.

 2. @Eric: Je kunt ook een Gmail account aanmaken, daar je gmx laten binnenkomen en dan de stappen volgen 😀

 3. Polle,

  Naast RSS2Twitter en Twitterfeed is er ook nog een RSS 2 Twitter PHP-script. Zie http://www.marketingfacts.nl/berichten/20070718_marketingfacts_twittert/#comment76220

  Om onduidelijke redenen werkte dit op platform van Marketingfacts niet helemaal lekker. Dus zijn we overgestapt op Twitterfeed, die doet tot nu toe probleemloos zijn werk.

  En een nieuwtje naast http://twitter.com/marketingtwit de twitbot van Marketingfacts, nu ook een twitbot voor de Marcom top100: http://twitter.com/marcomtop100

 4. @Erik: Thanx! Had het script idd ook gezien, maar vond het allemaal nogal wat ingewikkeld en omslachtig aan doen.
  Twitterfeed werkt bij mij ook beter dan RSS2Twitter.

  Thanks voor de twitbot tip! Heb het net ook even getwitterd 😉

 5. Bedankt Polle. Hier was ik al een tijdje mee aan het vogelen. Met jouw stap-voor-stap uitleg moet het lukken.

  Ik begrijp dat het mogelijk is de feeds van je eigen (besloten) Twitterbot te lezen op je (open) Twitter-account als een ‘friend-request doet en je via de (besloten) Twitterbot jezelf accepteert als vriendje.

  Zal je de feeds van je (besloten) Twitterbot ook kunnen lezen op je (open) Twitter-account als je dit (open) Twitter-account volgt via de Twitter-widget in (achter password) netvibes-omgeving?…..drie keer lezen en dan begrijp je mijn vraag 😉

 6. @Daviddeboer: Als er eenmaal een connectie tussen je open account en je bot maakt het verder niet uit welke interface je gebruikt.

  Als je inlogt in je open Twitter account krijg je zowel op mobile, in Twitterific, in Netvibes, in Facebook of welke andere interface dan ook de updates van je bot te zien.

 7. Grappig, ik was toevallig afgelopen weekend bezig met het bouwen van een generieke Twitter-bot. Ik heb nu een frameworkje klaar staan waarin ik heel snel nieuwe bots kan bouwen, dus als je eens zin hebt om wat ideeën te sparren mail me dan, wie weet kan ik het zo bouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like