Hyves zoekt vrienden voor je met de Hyves Networktool

“Hoe meer vrienden, hoe meer foto’s, WWW’s en ehm..vrienden. Dankzij onze nieuwe gepatenteerde formule doen we een aantal suggesties van mensen je misschien kent, negeer het kaf en voeg de vrienden toe!”

Hyves probeert sinds afgelopen donderdag het maximale uit het bestaande netwerk te halen door Hyvers te tippen over mogelijke connecties met andere Hyvers. De Hyves Recommendations Engine of Hyves Networktool is een “automatische vriendenzoeker” van Hyves op basis van bestaande connecties (en na een weekend spelen heb ik sterk de indruk dat Hyves eerdere imports uit andere platformen als GMail ook meeneemt in de aanbevelingen). De aanbevelingen worden getoond onder in het vriendenscherm en op een aparte Hyves Networktool pagina.

Handig van deze laatste is ook dat op dezelfde pagina je makkelijk contacten kunt importeren uit GMail, Windows Live, Yahoo Mail, Hotmail of Outlook (al mis ik nog een .csv en .vcard import), je gewezen wordt op andere netwerken (school, universiteit/HBO/MBO, bedrijf of studenten- of sportvereniging) en de mogelijkheid om te zoeken naar hyvers in de buurt. Zo heb je op een enkele pagina alle mogelijkheden om je vriendenaantal op te krikken (als goldmember maximaal 700) bij de hand.

Kleine wijziging, grote gevolgen

Op het eerste gezicht een kleine en wel aardige service naar de Hyvers toe, maar er zit meer achter. Via Twitter en door het in de gaten houden van mijn vriendenlijstje krijg ik de indruk dat de truc werkt en dat flink wat Hyvers de afgelopen dagen hun aantal vrienden hebben lopen opkrikken (nog niet zo heel lang was het gemiddelde aantal vrienden van de fanatiekere Hyvers 107).

Metcalfe’s Law

Mooi voor Hyves. Metcalfe’s Law stelt dat “the value of a telecommunications network is proportional to the square of the number of users of the system (n2)” of: “The law has often been illustrated using the example of fax machines: A single fax machine is useless, but the value of every fax machine increases with the total number of fax machines in the network, because the total number of people with whom each user may send and receive documents increases“. Vertaald naar Hyves betekent dat dus hoe meer nodes (verbindingen tussen gebruikers) er zijn, hoe actiever gebruikers zullen zijn. Hoe actiever de gebruikers, hoe meer pageviews (en dus inkomsten voor Hyves … en publiciteit) en ook hoe meer kans 1) ze geneigd zijn niet-Hyvers uitnodigen Hyver te worden 2) niet-Hyvers overtuigd worden door de waarde van het netwerk (“Ja, als al mijn vrienden op Hyves zitten moet ik misschien ook maar op Hyves” … bekend?).

Breuk met bestaande wijzigingen

En dat is een duidelijke breuk met de eerdere updates van Hyves, die meestal meer cosmetisch van aard waren uit vrees voor verdere vertragingen op de server. De grote verhyving aan het begin van dit jaar gaf Hyves wat ademruimte als het ging om de aantallen bezoekers die de site aankan (al is de site nog steeds bij vlagen erg traag). De recente gadgets-update bijvoorbeeld was leuk om mee te spelen en is niet zo erg server-intensief omdat het allemaal flash-badges zijn die geplaatst worden. Dat is deze Hyves Recommendation Engine/Networktool update echter wel. Het vergroten van het aantal nodes (verbindingen tussen Hyvers) brengt namelijk exponentieel meer data mee. Een enkele extra connectie betekent namelijk n^x vrienden van vrienden die doorgerekend en opgeslagen dienen te worden. Hyves lijkt dus inmiddels het volste vertrouwen te hebben in de servercapaciteit en dat geeft hoop op eindelijk een aantal grote updates.

9 comments
  1. Het zou nu ook nog leuk zijn als ze een tool implementeren waarmee je kunt zien met welke niet-vrienden je de meeste vrienden deelt! uitermate goede manier van trusted vrienden vinden lijkt mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

It's the content, stupid!

Mashups, syndicatie, aggregatie (lifestreams, friendstreams), dataportability. Ofwel het combineren van verschillende soorten informatie, het makkelijk ontsluiten van informatie,…