The Next Big Social Network


… en dat was het einde van Social Networking 0.1. De discussie over openheid (via networks als Twitter) en portabilitieit maken toch wel dat het speelkwartier is afgelopen. We hebben afgelopen jaren leuk gespeeld met Friendster (remember? … dood), MySpace (dood) en Facebook (dood). Nouja, misschien niet helemaal dood, maar niet in staat de komende jaren de social networking scene te blijven domineren (net zoals ons/mijn troetelkindje Hyves overigens).

Jumping the next curve

Het is namelijk heel erg moeilijk om als bestaand succesvol social netwerk de stap naar Social Networking 0.2 te maken. Omdat dat moeilijk is naar aandeelhouders. Omdat je niet hoeft (door de gesloten netwerken van informatie duurt het vrij lang totdat gebruikers al hun opgebouwde krabbels, berichten, foto’s en vrienden weggooien om over te stappen naar een nieuw netwerk). Maar vooral ook omdat je als netwerk denkt in de termen en langs de lijnen van je (succesvolle) social netwerk 0.1.

Google bestond nog niet eens toen Hotbot en Altavista de dominante zoekmachines waren. Starbucks (bijna de grootste foodchain van de VS) bestond nog niet eens toen McDonalds lang en breed de grootste foodchain in de VS was. De volgende Starbucks bestaat waarschijnlijk nog niet.

Of zoals Guy Kawasaki het stelt:
In the late 1800s there was a thriving ice industry in the Northeast. Companies would cut blocks of ice from frozen lakes and ponds and sell them around the world. The largest single shipment was 200 tons that was shipped to India. 100 tons got there unmelted, but this was enough to make a profit. These ice harvesters, however, were put out of business by companies that invented mechanical ice makers. It was no longer necessary to cut and ship ice because companies could make it in any city during any season. These ice makers, however, were put out of business by refrigerator companies. If it was convenient to make ice at a manufacturing plant, imagine how much better it was to make ice and create cold storage in everyone’s home. You would think that the ice harvesters would see the advantages of ice making and adopt this technology. However, all they could think about was the known: better saws, better storage, better transportation. Then you would think that the ice makers would see the advantages of refrigerators and adopt this technology. The truth is that the ice harvesters couldn’t embrace the unknown and jump their curve to the next curve.

In dat kader is het wellicht veel interessanter te kijken voor The Next Social Network naar wat kleine startups doen, waar meer snelheid, dynamiek en creativiteit zit. Monitoren wat de kolossen momenteel niet interessant. Die denken Social Networking 0.1.

The Next Big Social Network … zo dichtbij

ZybEn dat The Next Big Social Network niet ver weg is werd voor mij nog maar eens bewezen door het bericht van TechCrunch over een Deense startup, Zyb (en blog). Zyb startte aanvankelijk als een backup-service voor je contacten op je mobiele telefoon, maar koppelt daar nu een social network aan: “ZYB, realizing that people add most or all of their close friends, co-workers and family as mobile phone contacts, has now built a social network to leverage those connections.
Maak gebruik van de gigantische hoeveelheid data die mensen al opgeslagen hebben op hun mobiele telefoon en je hebt vanuit het niks de basis voor een van de grootste mobile-based sociale netwerken in de wereld (desnoods partnering met diverse mobiele operators om pre-installed op mobiele telefoons te zijn).
Voeg op deze manier eenvoudige (triangulate) locatie-based informatie toe en je hebt alweer een usp ten opzichte van een hoop bestaande netwerken.

Wat mij betreft geniaal in eenvoud en slechts een voorbode van things to come.
The Next Big Social Network is zo dichtbij.

1 comment
  1. Goede post!

    Wat veel social networks hedendaags missen is mobiliteit. Het moet niet alleen van achter een desktop pc’tje te doen zijn, maar ook mobiel. Hyves speelt daar wel iets op in, maar, naar mijn mening, niet goed genoeg.

    Simplicity en mobility moeten het voora gaan maken in “The next big social network”. Geen toeters en bellen, gewoon communiceren op een zo makkelijk mogelijke manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like